Ο πρώην αξιωματικός της CIA που κατασκόπευε για την Κίνα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης
Και «δώρο» ισόβια τεστ πολυγράφων για την υπόλοιπη ζωή του...
Ένας πρώην αξιωματικός της CIA και συμβασιούχος γλωσσολόγος του FBI, ο οποίος λάμβανε μετρητά, μπαστούνια του γκολφ και άλλα ακριβά δώρα σε αντάλλαγμα για την κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, καταδικάστηκε την Τετάρτη σε 10 χρόνια φυλάκισης. Αν και η ηλεκτρονική κατασκοπεία είναι περισσότερο «της μόδας».
Ο Αλεξάντερ Γιουκ Τσινγκ Μα, 71 ετών, έκανε συμφωνία τον Μάιο με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, οι οποίοι συμφώνησαν να προτείνουν την ποινή των 10 ετών σε αντάλλαγμα για την ομολογία ενοχής του σε μια κατηγορία συνωμοσίας για συλλογή ή παράδοση πληροφοριών εθνικής άμυνας σε ξένη κυβέρνηση. Η συμφωνία απαιτεί επίσης να υποβάλλεται σε τεστ πολυγράφου, όποτε του ζητηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, για το υπόλοιπο της ζωής του.
Αμερικανός δικαστής ενέκρινε τη συμφωνία την Τετάρτη και επέβαλε τη συμφωνηθείσα ποινή, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. «Ελπίζω ότι ο Θεός και η Αμερική θα με συγχωρήσουν για ό,τι έκανα», έγραψε ο Μα, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τη σύλληψή του το 2020, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Ντέρικ Γουάτσον στη Χονολουλού πριν από την επιβολή της ποινής του.
Χωρίς τη συμφωνία, ο Μα αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη. Θα είχε τη δυνατότητα να αποσυρθεί από τη συμφωνία, αν ο Γουάτσον απέρριπτε την ποινή των 10 ετών.
Κατάσκοπος από οικογένεια κατασκόπων!
Ο Μα γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ to 1953, μετακόμισε στη Χονολουλού το 1968 και έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 1975. Εντάχθηκε στη CIA το 1982, τοποθετήθηκε στο εξωτερικό τον επόμενο χρόνο και παραιτήθηκε το 1989. Κατείχε άκρως απόρρητη άδεια ασφαλείας, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Ο Μα έζησε και εργάστηκε στη Σαγκάη της Κίνας, πριν επιστρέψει στη Χαβάη το 2001, και κατόπιν εντολής Κινέζων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, συμφώνησε να οργανώσει μια γνωριμία μεταξύ αξιωματικών του Γραφείου Κρατικής Ασφάλειας της Σαγκάης και του μεγαλύτερου αδελφού του – ο οποίος είχε επίσης υπηρετήσει ως αξιωματικός της CIA.
Διαβάστε για το ξενοδοχείο των κατασκόπων στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης συνάντησης σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ εκείνο το έτος, ο αδελφός του Μα – ο οποίος προσδιορίζεται στη συμφωνία απολογίας ως «Συνεργός #1» – παρείχε στους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών έναν «μεγάλο όγκο διαβαθμισμένων και ευαίσθητων πληροφοριών», σύμφωνα με το έγγραφο. Πληρώθηκαν 50.000 δολάρια, ενώ οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι είχαν ένα βίντεο διάρκειας μίας ώρας από τη συνάντηση που έδειχνε τον Μα να μετράει τα χρήματα.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Μα έκανε αίτηση για μια θέση εργασίας ως συμβασιούχος γλωσσολόγος στο γραφείο του FBI στη Χονολουλού. Μέχρι τότε, οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι συνεργαζόταν με Κινέζους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και τον προσέλαβαν το 2004 για να μπορούν να παρακολουθούν τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες.
Κατά τα επόμενα έξι χρόνια, αντέγραφε, φωτογράφιζε και έκλεβε τακτικά απόρρητα έγγραφα, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Συχνά τα έπαιρνε μαζί του σε ταξίδια στην Κίνα, επιστρέφοντας με χιλιάδες δολάρια σε μετρητά και ακριβά δώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σετ μπαστουνιών του γκολφ, δήλωσαν οι εισαγγελείς.
Πότε στράβωσε η δουλειά
Κάποια στιγμή το 2006, οι χειριστές του στο Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας της Σαγκάης ζήτησαν από τον Μα να βάλει τον αδελφό του να βοηθήσει στην αναγνώριση τεσσάρων ατόμων σε φωτογραφίες και ο αδελφός αναγνώρισε δύο από αυτούς.
Κατά τη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης, ο Μα δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε μετρητά σε αντάλλαγμα για προηγούμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες και είπε σε έναν μυστικό πράκτορα του FBI που εμφανιζόταν ως αξιωματικός των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών ότι ήθελε να δει τη «μητέρα πατρίδα» να πετυχαίνει, δήλωσαν οι εισαγγελείς.
Βέβαια υπάρχουν και κατάσκοποι της Δύσης εναντίον της Κίνας.
«Ας είναι ένα μήνυμα για όποιον άλλον σκέφτεται να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο ειδικός επικεφαλής πράκτορας του FBI Χονολουλού Στίβεν Μέριλ σε δήλωσή του μετά την καταδίκη του Μα. «Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί ή πόσος χρόνος θα περάσει, θα προσαχθείτε στη δικαιοσύνη». Ο αδελφός δεν διώχθηκε ποτέ ποινικά. Έπασχε από εξουθενωτικά συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ και έκτοτε έχει πεθάνει, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα.
«Εξαιτίας του αδελφού μου, δεν μπόρεσα να καταγγείλω αυτό το έγκλημα», ανέφερε ο Μα στην επιστολή του προς τον δικαστή.«Ήταν σαν πατρική φιγούρα για μένα. Κατά κάποιον τρόπο, είμαι επίσης ευτυχής που έφυγε από αυτόν τον κόσμο, καθώς αυτό με έκανε ελεύθερο να παραδεχτώ αυτό που έκανα».
Ξανά συνεργάτης των αμερικανικών αρχών
Η συμφωνία για την απολογία του ζήτησε επίσης από τον Μα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεσή του και υποβάλλοντας σε τεστ πολυγράφου για το υπόλοιπο της ζωής του.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι από τότε που δήλωσε ένοχος, ο Μα έχει ήδη λάβει μέρος σε πέντε «μακρές και μερικές φορές εξαντλητικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, μερικές από τις οποίες διήρκεσαν έως και έξι ώρες, στις οποίες παρείχε πολύτιμες πληροφορίες και προσπάθησε να απαντήσει στις ερωτήσεις της κυβέρνησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
- Στουρνάρας στο Bloomberg: Έρχεται νέα μείωση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Δεκέμβριο
- Κατεχόμενα: Παραιτήθηκε ο «πρόεδρος της Βουλής» του ψευδοκράτους
- Είδαμε την παράσταση Κυανιούχο Κάλιο – «Η γυναίκα δεν είναι μια μηχανή τεκνοποίησης»
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Αρνούνται τις κατηγορίες οι δύο άνδρες – Οι καταθέσεις που «καίνε» τον 39χρονο
- Η Μαλάλα δίνει τη φωνή της στις γυναίκες του Αφγανιστάν
- Τιμωρία επτά αγωνιστικών στον Μπεντανκούρ για την ρατσιστική επίθεση στον Σον