Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκεται ο πιο επικίνδυνος σιδηροδρομικός σταθμός;
Ληστείες, πυροβολισμοί και επιθέσεις με μαχαίρι - Ο σιδηροδρομικός σταθμός ευρωπαϊκής πρωτεύουσας είναι μαγνήτης για φασαρίες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη
- Λεπέν: Προετοιμαζόμαστε για πρόωρες προεδρικές εκλογές - «Εχει τελειώσει η θητεία Μακρόν»
- Η Microsoft αγοράζει ολόκληρα φορτηγά με τσιπ της Nvidia
- «Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα» – Έκθεση κόλαφος της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
«Είναι το χειρότερο μέρος στο οποίο έχω δουλέψει ποτέ. Έχω πάει σε όλη την Ευρώπη και αυτός είναι ο χειρότερος σταθμός», δηλώνει υπάλληλος ζαχαροπλαστείου μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών «Brussels Midi».
Παρά την έντονη παρουσία της Αστυνομίας στον σταθμό «Brussels Midi» τα στοιχεία δείχνουν πως η εγκληματικότητα είναι ανεξέλεγκτη. Οι πυροβολισμοί και οι επιθέσεις με μαχαίρια που έχουν αναφερθεί στο σημείο έχουν αφήσει επιβάτες και υπαλλήλους να τρέμουν για την ίδια τη ζωή τους.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως όλοι λένε: ‘αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη’», δηλώνει στο Politico ο δήμαρχος των Βρυξελλών Philippe Close χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δραματική».
Τον Απρίλιο ένα άτομο μαχαιρώθηκε μέσα στον σταθμό του μετρό και τον Ιούνιο δύο έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς σε κοντινό καφέ. Τον Αύγουστο πάλι ένα άτομο τραυματίστηκε σε έναν άλλο πυροβολισμό.
«Δεν θέλω να πεθάνω εδώ»
Γύρω στη 1:30 π.μ. μια νύχτα του Ιουνίου, ο Καρίμ, ιδιοκτήτης εστιατορίου έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, ετοιμαζόταν να κατεβάσει τα ρολά της επιχείρησής του όταν άκουσε πυροβολισμούς και ανθρώπους να ουρλιάζουν.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ανακάλυψε ότι τέσσερα άτομα είχαν πυροβοληθεί στον πίσω δρόμο. Έπειτα όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι δύο κατέληξαν.
«Ήταν σοκαριστικό», είπε, «αλλά όχι περίεργο».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση θα πουλήσει την επιχείρησή του. «Δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά δεν θέλω να πεθάνω εδώ», πρόσθεσε.
«Οι νόμοι στο Βέλγιο δεν είναι πραγματικοί νόμοι»
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην περιοχή δηλώνουν συνηθισμένοι στις ακραίες σκηνές βίας. Ο υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου είπε ότι έχει γίνει μάρτυρας από μάχες με μαχαίρια μέχρι «πολλές, πολλές» κλοπές.
Σε μια μέρα, έξι άτομα μπήκαν στο κατάστημα και έκλεψαν αντικείμενα από τα ράφια μέσα σε τρεις ώρες, είπε. Οι κλοπές στα καταστήματα συνέβαιναν τόσο συχνά που δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να τις αναφέρει στις αρχές.
«Τι θα κάνουν;» είπε, ανασηκώνοντας τους ώμους. «Οι νόμοι στο Βέλγιο δεν είναι πραγματικά νόμοι».
Σύμφωνα με τον Christophe Vandeviver, ερευνητή καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, τα ποσοστά εγκληματικότητας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και γύρω από αυτούς είναι υψηλά λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο και του υψηλού επιπέδου ανωνυμίας.
«Αλλά πέρα από αυτόν τον αριθμό, όταν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, κανείς δεν αισθάνεται τη διάθεση ή την ευθύνη να επέμβει όταν συμβαίνει κάτι», εξηγεί ο ίδιος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις