Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Απαγγέλθηκαν επιπλέον κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Απαγγέλθηκαν επιπλέον κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα

Στον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν απαγγέλθηκαν επιπλέον κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις ενόψει της νέας δίκης στη Νέα Υόρκη.

Στον ατιμασμένο πρώην μεγιστάνα του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόσθετες κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων στη Νέα Υόρκη, ενόψει της επανάληψης της δίκης του στην υπόθεση-ορόσημο του #MeToo, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς του Μανχάταν σε ακρόαση στο δικαστήριο την Πέμπτη.

Το κατηγορητήριο θα παραμείνει σφραγισμένο έως ότου ο Γουάινσταϊν προσαχθεί για τις νέες κατηγορίες, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου. Η βοηθός εισαγγελέα Νικόλ Μπλούμπεργκ γνωστοποίησε στο δικαστήριο ότι οι νέες απαγγελίες κατηγορούν «τον κ. Γουαϊνστάιν για πρόσθετα εγκλήματα» και ότι πολλές μηνύτριες είναι έτοιμες να καταθέσουν εναντίον του.

Ο 72χρονος Γουάινστιν αναρρώνει από επείγουσα εγχείρηση καρδιάς τη Δευτέρα σε νοσοκομείο του Μανχάταν για την αφαίρεση υγρού στην καρδιά και τους πνεύμονές του και δεν ήταν στην ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης.

Οι εισαγγελείς που επανεξετάζουν την ανατραπείσα καταδίκη του Γουαϊνστάιν για βιασμό αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σε σώμα ενόρκων στοιχεία για έως και τρεις επιπλέον κατηγορίες εναντίον του Γουαϊνστάιν, που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Περιλαμβάνουν φερόμενες σεξουαλικές επιθέσεις στο ξενοδοχείο Tribeca Grand Hotel, γνωστό πλέον ως Roxy Hotel, και σε ένα κτίριο κατοικιών στο Κάτω Μανχάταν μεταξύ των τελών του 2005 και των μέσων του 2006, καθώς και μια φερόμενη σεξουαλική επίθεση σε ένα ξενοδοχείο της Τραϊμπέκα τον Μάιο του 2016. Επειδή το κατηγορητήριο είναι σφραγισμένο, δεν έγινε γνωστό αν οι νέες κατηγορίες αφορούν ορισμένες ή όλες τις πρόσθετες κατηγορίες.

Πρόσθετες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν από γυναίκες που δεν βρήκαν την δύναμη να παρουσιαστούν στο δικαστήριο πρωτόδικα.

Οι δικηγόροι δεν έχουν ακόμα γνώση του κατηγορητηρίου

«Δεν ξέρουμε τίποτα», δήλωσε ο δικηγόρος του Γουάινσταϊν, Άρθουρ Αϊντάλα, έξω από το δικαστήριο. «Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι ακριβείς κατηγορίες, οι ακριβείς τοποθεσίες, ο χρόνος». Τον Απρίλιο, το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που αφορούσαν δύο γυναίκες και διέταξε νέα δίκη. Η νέα δίκη του Γουάινστιν έχει προγραμματιστεί προσωρινά να ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να συνδυάσουν τυχόν νέες κατηγορίες με εκείνες που είχαν ήδη απαγγελθεί εναντίον του Γουάινστιν, ώστε να δικαστούν μαζί. Οι δικηγόροι του Γουάινστιν αντιτίθενται σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς προσπαθούσαν να ενισχύσουν την αρχική τους υπόθεση με πρόσθετες κατηγορίες που αφορούσαν άλλες κατήγορους.

Η Αϊντάλα δήλωσε ότι η ομάδα υπεράσπισης του Γουάινστιν δεν θα είναι έτοιμη να δικαστεί τον Νοέμβριο για τις νέες κατηγορίες. Σύμφωνα με το νόμο, είπε, θα έχουν 45 ημέρες για να καταθέσουν δικαστικά έγγραφα που θα αμφισβητούν το αίτημα της εισαγγελίας να εκδικαστούν ταυτόχρονα το αρχικό και το νέο κατηγορητήριο, μεταθέτοντας τη μάχη στις εβδομάδες πριν από μια πιθανή δίκη.

Οι νέες κατηγορίες του Γουάινστιν έρχονται μετά την ανακοίνωση των εισαγγελέων στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα ασκήσουν πλέον κατηγορίες για άσεμνη επίθεση εναντίον του Γουάινστιν, ο οποίος ήταν ο πιο προβεβλημένος βιαστής του κινήματος #MeToo το 2017, όταν οι γυναίκες άρχισαν να δημοσιοποιούν τις αφηγήσεις για τη συμπεριφορά του.

Ο Γουάινστιν, ο οποίος είναι συνιδρυτής των εταιρειών παραγωγής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών Miramax και The Weinstein Company, υποστήριζε επί μακρόν ότι οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα ήταν συναινετική.

Ο παραγωγός ταινιών Χάρβεϊ Γουάινστιν φτάνει στο ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει δίκης του για σεξουαλική επίθεση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 13 Φεβρουαρίου 2020.

Στο νοσοκομείο επ’ αόριστον ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Επίσης, την Πέμπτη, ο δικαστής Κέρτις Φάρμπερ έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να παραμείνει ο άρρωστος Γουάινσταϊν στο νοσοκομείο Bellevue επ’ αόριστον αντί να μεταφερθεί πίσω στην πτέρυγα αναρρωτηρίου του συγκροτήματος φυλακών Rikers Island της Νέας Υόρκης. Ο Φάρμπερ διέταξε επίσης τον θεράποντα ιατρό του Γουάινσταϊν στο Rikers Island να καταθέσει σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση σχετικά με τα προβλήματα υγείας του πρώην αφεντικού του στούντιο.

Η χειρουργική επέμβαση του Γουάινστιν τη Δευτέρα έγινε μετά το τρίτο ταξίδι του στο νοσοκομείο Bellevue για την αποστράγγιση υγρών, δήλωσε ο Φάρμπερ. Έχει μια ποικιλία ασθενειών που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία και τον κάνουν να κατακρατεί νερό στα χέρια, τα πόδια, την κοιλιά και γύρω από την καρδιά του και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι η συσσώρευση υγρών δεν είναι θανατηφόρα, είπε ο δικαστής.

«Αν ο κ. Γουάινσταϊν πεθάνει επειδή κανείς δεν πήρε την εξουσία να σταματήσει αυτό που μπορεί να είναι ο θάνατος του κ. Γουάινσταϊν εξαιτίας αυτής της μεταφοράς από το ένα ίδρυμα στο άλλο, θα πρόκειται τουλάχιστον για κακοδικία», δήλωσε στον Φάρμπερ ο δικηγόρος του Γουάινσταϊν, Μπάρι Κάμινς. «Θα ήταν μια παρωδία της δικαιοσύνης».

Η πρώτη δίκη, κηρύχθηκε ως «κακοδικία» εξαιτίας δικονομικού λάθους του προέδρους της έδρας.

Γνωστές καταγγέλουσες που έκαναν πίσω πρωτόδικα, τώρα δηλώνουν έτοιμες να καταθέσουν

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ είχε επισημάνει εδώ και μήνες ότι επίκεινται νέες κατηγορίες εναντίον του Γουάινσταϊν, ο οποίος ήταν κάποτε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Χόλιγουντ, έχοντας αναλάβει την παραγωγή ταινιών όπως το «Pulp Fiction» και το «The Crying Game».

Τον Ιούλιο, οι εισαγγελείς δήλωσαν σε δικαστή ότι ασχολήθηκαν ενεργά με τις καταγγελίες για βιασμό που συνέβησαν στο Μανχάταν εντός της προθεσμίας παραγραφής. Είπαν ότι ορισμένες δυνητικές κατήγοροι που δεν ήταν έτοιμες να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης του Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη είχαν δηλώσει ότι είναι τώρα πρόθυμες να καταθέσουν.

Ακυρώνοντας την καταδίκη του Γουάινσταϊν, το Εφετείο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο δικαστής της δίκης, ο Τζέιμς M. Μπερκ, δεν έπρεπε να επιτρέψει καταθέσεις εναντίον του που αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί ή δεν δικάζονταν στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Μπερκ δεν είναι πλέον στην έδρα.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι μία από τις κατήγορους σε εκείνη την υπόθεση, η Τζέσικα Μαν, είναι έτοιμη να καταθέσει ξανά εναντίον του. Δεν είναι σαφές αν η δεύτερη κατήγορος, η Μίμι Χέιλι, θα συμμετάσχει. Η δικηγόρος της, Γκλόρια Όλρεντ, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Χέιλι και η Μαν συνένεσαν ώστε να κατονομάζονται από τον Τύπο.

Ο Γουάινσταϊν, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 23 ετών στη Νέα Υόρκη όταν η καταδίκη του ακυρώθηκε, καταδικάστηκε το 2022 στο Λος Άντζελες για έναν ακόμη βιασμό.

Η καταδίκη του σε 16 χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση αυτή εξακολουθεί να ισχύει, αλλά οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δίκαιη δίκη στο Λος Άντζελες. Στο Λος Άντζελες δεν συνέβη το ίδιο δικονομικό λάθος της κατάθεσης

Πηγή: Associates Press

Only in

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η δίκη του Ντομινίκ Πελικό λόγω σοβαρής ασθένειας

Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο Ντομινίκ Πελικό δεν θα μπορεί να παραστεί στη δίκη του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η εκδίκαση της υπόθεσης θα αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024