Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Eurostat: Δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα

Eurostat: Δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα

Κλείνει συνεχώς η ψαλίδα με τη Βουλγαρία, αναφέρουν οι «Financial Times» - Κάτω από το όριο φτώχειας του 2009 το 23,1% των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ - Αμφισβητεί τα στοιχεία το υπ. Οικονομικών

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat).

Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χαμηλότερες αποδοχές και σχετικά περισσότερες ώρες εργασίας

Σε αυτά τα στοιχεία βασίστηκε πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο, επίσης, αναφέρει ότι με την ψαλίδα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας να μειώνεται συνεχώς, δεν είναι απίθανο η χώρα μας να βρεθεί στην τελευταία θέση, δηλαδή κάτω από τη γειτονική χώρα, λαμβάνοντας τη θέση της φτωχότερης χώρας στην ΕΕ, με βάση την αγοραστική δύναμη.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία και το δημοσίευμα, ενώ αρκετοί αριθμοί ευημερούν και οι οίκοι αξιολόγησης προσφέρουν απλόχερα εύσημα για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη για τον μέσο όρο των πολιτών. Από το 2010 που ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα μας μέχρι και το 2023 η Ελλάδα έμεινε πίσω από άλλες δέκα χώρες όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και πλέον είναι ουραγός στη σχετική κατάταξη λίγο πριν από τη Βουλγαρία.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σε εναλλακτικό του δείκτη μέτρησης της φτώχειας, και, με αφορμή το δημοσίευμα των «FT», κατέγραψε ότι το πραγματικό εισοδηματικό όριο φτώχειας παρατηρείται διαχρονικά σταθερό, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το 2009 και έπειτα. Οπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, «σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ-27, η Ελλάδα έχει διέλθει μια μακρά περίοδο περικοπών και στασιμότητας των αμοιβών εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χαμηλότερες αποδοχές και σχετικά περισσότερες ώρες εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά το 2022, το 23,1% των εργαζομένων να υπολογίζεται ότι διαβιοί με διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο του κατωφλιού φτώχειας του 2009».

Βιοτικό επίπεδο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αμφισβητεί τα στοιχεία του ΚΕΠΕ και της Eurostat. Σε ανακοίνωσή του και με αφορμή τη δημοσίευση του ΚΕΠΕ, απαντά ότι «ο ισχυρισμός ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα». Η ανακοίνωση του υπουργείου περιορίζεται μόνο στην περίοδο 2019-2023 και κάνει λόγο για αύξηση στο διάστημα αυτό του μέσου μισθού κατά 20,2% και του κατώτατου μισθού κατά 27,7%. Αναφέρει επίσης ότι την τελευταία πενταετία το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα έχει αυξηθεί στην Ελλάδα σε βαθμό σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία δεν αλλάζουν την πραγματικότητα, η οποία απεικονίζεται στα στοιχεία της Eurostat που περιλαμβάνουν και την περίοδο 2019-2023.

Με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat (Αύγουστος 2024), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώνεται στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ. Ο αντίστοιχος δείκτης για τη Βουλγαρία διαμορφώνεται στο 64%. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με τον δείκτη αυτό στο 239%, παρουσιάζοντας δηλαδή την υψηλότερη (υπερδιπλάσια), αγοραστική δύναμη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Γερμανία βρίσκεται στο 115%, η Γαλλία στο 101%, η Ισπανία στο 88% και η Πορτογαλία στο 83%. Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 104%, με την Ελλάδα να είναι ξεκάθαρα τελευταία, σε αγοραστική δύναμη, ανάμεσα στις άλλες χώρες του ενιαίου νομίσματος.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024