Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μια καταγγελία, μια κακοποίηση αλόγων και μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό

Μια καταγγελία, μια κακοποίηση αλόγων και μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό

Μια ακόμη καταγγελία για παράνομη μεταφορά αλόγων έρχεται στη δημοσιότητα

Μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία που αφορά στην κακοποίηση αλόγων και την παραλίγο εξαφάνισή τους, βλέπει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

Η καταγγελία αναφέρεται σε μια περίεργη απόπειρα μεταφοράς αλόγων από το Κορωπί προς την Μακεδονία με πλαστά έγγραφα, όπως αποδείχθηκε.

Η Μαρία Μαριόλα, εθελόντρια και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Helphorses Ymittos, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» και περιέγραψε το περιστατικό ενώ κατήγγειλε παράλληλα και τον ξυλοδαρμό της από την γυναίκα που υποτίθεται, όπως λέει, φρόντιζε τα άλογα.

Η περίεργη μεταφορά των αλόγων

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η κ. Μαριόλα την περασμένη Κυριακή «δεχτήκαμε κλήση πως στην οδό που βρισκόταν το κοπάδι περίπου 30 αλόγων ότι βρίσκεται φορτηγό μεταφοράς και ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς τους. Τα άλογα αυτά τα φροντίζαμε εμείς, και ξαφνικά αυτή η κυρία ενώ τα έχει χρόνια έξω από την κατοικία της αποφασίζει να παρέμβει και να τα βάζει εντός της κατοικίας της».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η γυναίκα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από to zoosos, βοηθούσε αρχικά στην φροντίδα των αλόγων καθώς έμενε κοντά στο σημείο που βρισκόταν το κοπάδι. Υπήρξε και εθελόντρια της ομάδας, Helphorses Ymittos, αλλά την έδιωξαν γιατί διαφωνούσαν με τις πρακτικές της.

Στο παρακάτω βίντεο ακούγεται η κακοποίηση των αλόγων, την στιγμή που προσπαθούν να τα φορτώσουν σε φορτηγό για να τα μεταφέρουν. Μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν teaser στα άλογα.

Ευτυχώς οι εθελοντές έβαλαν μπροστά το δικό τους όχημα και εμπόδισαν την μεταφορά των αλόγων.

Τι λένε οι αρμόδιες αρχές

Να σημειωθεί ότι για την μεταφορά τους χρειάζεται άδεια διακίνησης.

Ο Δημήτρης Κουρκουνάς, γραμματέας Ένωσης Εκτροφέων Αλόγου Φυλής Θεσσαλίας, σχολίασε στην εκπομπή του MEGA πως ο Δήμος δεν έχει σχέση με τα άλογα καθώς πλέον τα άλογα ανήκουν στις περιφέρειες.

«Για να φύγει ένα άλογο από εκεί, πρέπει να το πάρει η περιφέρεια, να το καταγράψει, και να δώσει άδεια μεταφοράς μετά. Η ιστορία με τα άλογα στην Ελλάδα είναι πονεμένη. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων, αναφέρεται ποιες φυλές επιδοτούνται και σε ποιες περιοχές. Για να πάρει κάποιος επιδότηση για αυτόχθονη φυλή πρέπει να έχει καταθέσει μέχρι 21 Μαΐου το πόσα άλογα έχει. Αν κάποιος αποκτήσει σήμερα 10 άλογα, δεν μπορεί να πάρει επιδότηση. Είναι περίπου 600 ευρώ τον χρόνο το άλογο. Για να επιδοτηθεί ένα άλογο πρέπει να είναι πιστοποιημένο», είπε.

Η Μαρία Μαρόλια σχολίασε πως η βοήθεια που έχουν είναι αποκλειστικά από εθελοντές και πως η περιφέρεια ανέλαβε στο ξεκίνημα μόνο το έξοδο του ευνουχισμού των αλόγων.

«Έχουμε στείλε εξώδικο προς την περιφέρεια και τον δήμο γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την φροντίδα τους σε τόσο ακατάλληλες συνθήκες, με ετοιμόρροπα κτίρια. Είχαμε προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μία λύση. Να γίνει μία περιβαλλοντολογική μελέτη ανά την Ελλάδα πού θα μπορούσαμε να πάμε ανά κοπάδια σταδιακά τον πληθυσμό. Δυστυχώς το απέρριψαν βάσει νόμου».

Ο Δημήτρης Κιούσης, δήμαρχος Κρωπίας, ανέφερε στην ίδια εκπομπή πως η πρώτη αυτοψία που έγινε από τους κτηνιάτρους της ανατολικής Αττικής, επιβεβαίωσε πως τα άλογα τα είχε συγκεκριμένος άνθρωπος.

«Όταν ήρθε το θέμα στα κεντρικά της περιφέρειας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες κοίταξαν να βαφτίσουν τα άλογα ως άγρια. Δεν είναι άγρια. Είναι επικίνδυνα γιατί κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά δεν είναι άγρια. Το μόνο που έκανε η περιφέρεια είναι να συνδράμει για τις στειρώσεις. Εμείς σε καθημερινή βάση πηγαίνουμε με πυροσβεστικό υδροφόρο και τροφοδοτούμε με νερό όλη αυτήν την εγκατάσταση. Δεν έχω καταγγελία για εμπόριο, μόνο το επεισόδια που έγινε με την άλλη κυρία» είπε.

Τι λέει η γυναίκα που κατηγορείται για την μεταφορά των αλόγων

Το MEGA επικοινώνησε με την εθελόντρια που κατηγορείται πως είναι επικίνδυνη για τα άλογα αλλά όπως είπε την συμβούλευσαν οι δικηγόροι της να μην δώσει συνέντευξη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η προσπάθεια μεταφοράς δεν έγινε από εκείνη αλλά σε συνεννόηση με την περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο οδηγός που έφερε το όχημα μεταφοράς των αλόγων είχε δελτίο μεταφοράς από την περιφέρεια της Μακεδονίας και όχι νόμιμα έγγραφα.

Και μια ερώτηση προς τον πρωθυπουργό…

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι μετά την συγκεκριμένη καταγγελία (δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλουν εξαφάνιση αλόγων) προκύπτει ένα βασικό ερώτημα. Πού θα κατέληγαν τα άλογα;

Και μια ακόμη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό: Το νομικό πλαίσιο που είχατε υποσχεθεί για τα ιπποειδή στη ΔΕΘ του 2022, ξέρουμε γιατί δεν έχει ακόμη… νομοθετηθεί;

Θυμίζουμε την ακριβή δήλωση του: «Θα κάνουμε προσαρμογή στο νομικό πλαίσιο για τα ιπποειδή. Έχουμε όμως πλέον ένα νόμο και είναι καλός και έχουμε και Ειδική Γραμματέα και έχω ήδη ζητήσει να ασχοληθεί με το θέμα για τα ιπποειδή» είχε πει.

Only in

Ομπράντοβιτς: «Είχα παίκτες που δεν ήταν αφοσιωμένοι στην ομάδα»

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς απάντησε για το γεγονός πως στην Παρτίζαν δεν έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής Σέρβοι παίκτες, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν δούλευαν αρκετά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024