Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παιδική παχυσαρκία: Η Βρετανία περιορίζει τις διαφημίσεις junk food

Παιδική παχυσαρκία: Η Βρετανία περιορίζει τις διαφημίσεις junk food

Οι διαφημίσεις ανθυγιεινών φαγητών θα απαγορευτούν στην τηλεόραση πριν από τις 9 το βράδυ και καθολικά στο Διαδίκτυο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει την διαφήμιση του junk food στο Διαδίκτυο και την τηλεόραση κατά την διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, σε μια χώρα όπου η επέμβαση του κράτους σε τέτοια θέματα επικρίνεται ως ανάμειξη στην ιδιωτική ζωή.

Η εισαγωγή της απαγόρευσης, που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος που έφερε τον Κιρ Στάρμερ στην εξουσία τον Ιούλιο, είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου 2025, επιβεβαίωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο αφότου ο Στάρμερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη.

«Πάνω από ένα στα πέντε παιδιά στην Αγγλία είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο πριν ξεκινήσει το δημοτικό και αυτό το ποσοστό πέφτει στο ένα στα τρία στο τέλος του δημοτικού» δήλωσε ο Άντριου Γκουάιν, υφυπουργός Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης.

Το μέτρο για το junk food «θα συμβάλει στην προστασία των παιδιών από την διαφήμιση για λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι επηρεάζει τις διατροφικές τους προτιμήσεις στην πλέον νεαρή ηλικία».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την διαφήμιση για τα υπερβολικά λιπαρά, υπερβολικά γλυκά ή υπερβολικά αλατισμένα τρόφιμα πριν από τις 21.00 στην τηλεόραση και καθολικά στο Διαδίκτυο.

Οι περιορισμοί είχαν προταθεί από τους συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον αλλά αναβλήθηκαν για να δοθεί χρόνος στις βιομηχανίες του κλάδου να προσαρμοσθούν.

Η κυβέρνηση των Εργατικών προγραμματίζει και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της πρόληψης στον τομέα της υγείας, όπως η απαγόρευση των ενεργειακών ποτών στους κάτω των 16 ετών

Αυτού του είδους τα μέτρα επικρίνονται από τμήμα της κοινής γνώμης που τα θεωρεί προσβολή της ατομικής ελευθερίας. Πολλά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν ήδη την πρόθεση της κυβέρνησης των Εργατικών να διαμορφώσει ένα «κράτος νταντά».

Το think tank The Centre for Young Lives, σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα, καλεί την κυβέρνηση «να αγνοήσει του πολέμιους του κράτους νταντάς και να αυξήσει τους φόρους επί της ζάχαρης, κυρίως για την βελτίωση της οδοντικής υγείας των παιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Only in

Προ των πυλών ο «πόλεμος» Ρωσίας - Δύσης: ΗΠΑ και Βρετανία κανονίζουν τα επόμενα βήματα

Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι είναι έτοιμος να ανοίξει το δρόμο στην Ουκρανία για την εκτόξευση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024