Βραβείο Ig Nobel για τεχνολογία καθοδήγησης πυραύλων με περιστέρια
Η χιουμοριστική τελετή των Ig Nobel που πραγματοποιήθηκε στο ΜΙΤ τιμά έρευνες που «πρώτα σε κάνουν να γελάς και μετά να σκεφτείς»
Οι πιο απίθανες επιστημονικές μελέτες της χρονιάς τιμήθηκαν με τα χιουμοριστικά βραβεία Ig Nobel, μια θεότρελη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο MIT και προσέλκυσε αρκετούς πραγματικούς νομπελίστες.
Μεταξύ των νικητών παρωδίας που οργανώθηκε για 34η συβεχή χρονιά, οι ερευνητές που σχεδίασαν σύστημα καθοδήγησης πυραύλων με περιστέρια και η ομάδα που μελέτησε τις κολυμβητικές ικανότητες νεκρών ψαριών.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε λιγότερο από ένα μήνα πριν από την ανακοίνωση των αληθινών Νόμπελ στις αρχές Οκτωβρίου. Είναι μια πρωτοβουλία του περιοδικού Annals of Improbable Research (Χρονικά της Απίθανης Έρευνας) για την αναγνώριση ερευνών που «πρώτα σε κάνουν να γελάς και μετά να σκεφτείς».
Η φετινή εκδήλωση ξεκίνησε με τον Κις Μόλικερ, νικητή του βραβείου Ig Nobel Βιολογίας το 2003, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για την ανακάλυψή του, την τεκμηρίωση περιστατικών «ομοφυλοφιλικής νεκροφιλίας» σε πάπιες. Η ομιλία του διακόπηκε από έναν άνδρα που ανέβηκε στη σκηνή και προκάλεσε τον κόσμο να αρχίσει να του πετάει χάρτινες σαΐτες.
Ακολούθησε μια σειρά από βαρετές επιστημονικές παρουσιάσεις που διακόπηκαν από ένα κορίτσι που ανέβηκε στη σκηνή και φώναζε «Σταματήστε! Βαριέμαι!».
Και στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση των νικητών σε 10 επιμέρους κατηγορίες, περιλαμβανομένων των βραβείων Πιθανότητας και Ανατομίας.
Ειρήνης: Στον διάσημο εκλιπόντα ψυχολόγο Μπ. Φ. Σκίνερ για πειράματα της δεκαετίας του 1960 που εξέτασαν τη δυνατότητα τοποθέτησης ζωντανών περιστεριών σε πυραύλους προκειμένου να καθοδηγούν την πορεία πτήσης.
Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του, Τζούλι Σκίνερ Βάρκας, η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές που «επιτέλους αναγνώρισαν την πιο σημαντική συνεισφορά του».
Βοτανικής: Στους δύο ερευνητές που ανακάλυψαν ότι κάποια αληθινά φυτά μιμούνται τα σχήματα γειτονικών τεχνητών φυτών.
Ανατομίας: Στην πολυπληθή ομάδα ερευνητών που μελέτησε το εάν τα μαλλιά στα κεφάλια των περισσότερων ανθρώπων στο βόρειο ημισφαίριο συστρέφονται προς την ίδια πλευρά με τα μαλλιά στα κεφάλια των περισσότερων ανθρώπων στο νότιο ημισφαίριο.
Ιατρικής: Στους τρεις επιστήμονες που έδειξαν ότι τα ψεύτικα φάρμακα που προκαλούν επώδυνες παρενέργειες μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από ό,τι ψεύτικα φάρμακα που δεν προκαλούν επώδυνες παρενέργειες.
Φυσικής: Στον ερευνητή που επέδειξε και εξήγησε τις κολυμβητικές ικανότητες μιας νεκρής πέστροφας που σερνόταν με πετονιά πίσω από βάρκα.
Φυσιολογία: Στη μεγάλη ερευνητική ομάδα που έδειξε ότι ορισμένα θηλαστικά μπορούν να αναπνέουν από τον πρωκτό.
Πιθανότητας: Στην ομάδα που έδειξε με 350.757 δοκιμές ότι όταν ρίχνεις ένα νόμισμα τείνει να προσγειώνεται στην πλευρά από την οποία ξεκίνησε.
Στους νικητές περιλαμβάνεται η Αλεξάνδρα Σαράφογλου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Χημείας: Στους επιστήμονας που χρησιμοποίησαν την τεχνική της χρωματογραφίας για να ξεχωρίσουν μεθυσμένα και νηφάλια σκουλήκια.
Δημογραφίας: Στον ερευνητή που χρησιμοποίησε αστυνομικές τεχνικές για να αποδείξει ότι πολλοί άνθρωποι που έγιναν διάσημοι ως υπεραιωνόβιοι έζησαν σε μέρη που είχαν άθλια αρχεία γεννήσεων και θανάτων.
Βιολογίας: Στους δύο επιστήμονες που έσκασαν μια φουσκωμένη χάρτινη σακούλα δίπλα σε μια γάτα που στεκόταν στη ράχη μιας αγελάδας για να εξετάσουν πώς οι αγελάδες πότε και πώς οι αγελάδες βγάζουν γάλα.
Οι νικητές παρέλαβαν ένα διαφανές κουτί με ιστορικά αντικείμενα που συνδέονται με τον Νόμο του Μέρφι, θέμα της φετινής απονομής.
Πήραν επίσης ένα σχεδόν άχρηστο χαρτονόμισμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε.
Τα βραβεία παραδόθηκαν από πραγματικούς νομπελίστες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις