OpenAI: Λανσάρει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητα συλλογιστικής
Τα νέα μοντέλα αποτελούν -σύμφωνα με την OpenAI- μεγάλες βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα – Τι λένε οι ειδικοί
Η OpenAI θα λανσάρει ένα προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που, όπως ισχυρίζεται, είναι ικανό να σκέφτεται, επιτρέποντάς του να λύνει δύσκολα προβλήματα στα μαθηματικά, τη δημιουργία κώδικα και την επιστήμη, σε ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη ανθρώπινης σκέψης στις μηχανές, αναφέρουν οι Financial Times.
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, γνωστά ως o1, προβάλλονται ως ένδειξη της εξέλιξης των τεχνολογικών δυνατοτήτων, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται η μία την άλλη στο να δημιουργήσουν όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος αγώνας μεταξύ τεχνολογικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Google DeepMind, OpenAI και Anthropic, για τη δημιουργία λογισμικού που μπορεί να ενεργεί ανεξάρτητα, με εξατομικευμένα ρομπότ που υποτίθεται ότι θα βοηθούν στην εργασία και να διασυνδέονται με τον ψηφιακό κόσμο.
Σύμφωνα με την OpenAI, τα μοντέλα θα ενσωματωθούν στο ChatGPT Plus από σήμερα. Έχουν σχεδιαστεί για να είναι χρήσιμα για επιστήμονες και προγραμματιστές και όχι για γενική χρήση. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα μοντέλα o1 ξεπέρασαν κατά πολύ τα υπάρχοντα μοντέλα, όπως το GPT-4o, σε μια προκριματική εξέταση για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, όπου σημείωσε βαθμολογία 83% έναντι 13% για το τελευταίο.
Και που ξέρει κανείς που μπορεί να βγάλει όλο αυτό;
To ορόσημο για το επόμενο βήμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η διδαχή ενός λογισμικού υπολογιστών να διεξάγει συλλογισμούς βήμα προς βήμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλούνται οι FT.
Αν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιδείκνυαν και παλαιότερα μια συλλογιστική, το νέο αυτό βήμα θα επέτρεπε «τη συνοχή των γεγονότων, των επιχειρημάτων και των συμπερασμάτων που διατυπώνει η τεχνητή νοημοσύνη και την πρόοδο της πράξης και της αυτονομίας της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι πιθανώς τα κύρια εμπόδια για αυτή», δήλωσε ο Γιόσουα Μπένγκιο, επιστήμονας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο οποίος έχει κερδίσει το διάσημο βραβείο Turing.
Υπάρχει σταθερή πρόοδος σε αυτόν τον τομέα με μοντέλα όπως το GPT, το Gemini και το Claude να παρουσιάζουν κάποιες ικανότητες συλλογισμού, σύμφωνα με τον Μπένγκιο. Όμως η επιστημονική συναίνεση είναι ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υπολείπονται της πραγματικής συλλογιστικής.
Πηγή: ot.gr
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες
- Γαλλία: Ιστορικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας για τον Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία