Η Φέι Φέι Λι, κορυφαία ερευνήτρια της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 230 εκατ. δολαρίων για μια startup τεχνολογιών ΑΙ που θα αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί ο φυσικός κόσμος σε τρεις διαστάσεις, επιβεβαίωσε την Παρασκευή η εταιρεία.

Κολοσσοί της τεχνολογίας όπως η Intel, η AMD και η Nvidia περιλαμβάνονται στη λίστα των επενδυτών της World Labs, την οποία ίδρυσε η Λι μαζί με τρεις συναδέλφους της.

Η 48χρονη Λι, μια από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης το 2023 σύμφωνα με το περιοδικό Time, ήταν επικεφαλής ΑΙ στην Google Cloud από το 2017 έως το 2018.

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter καθώς και σύμβουλος του Λευκού Οίκου και του ΟΗΕ.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη δομή του κόσμου, φανταστικού ή πραγματικού, θα είναι θεμελιώδες κομμάτι του παζλ της ΑΙ»

H αμερικανο-κινέζα καθηγήτρια του Στάνφορντ είναι ευρέως γνωστή ως «νονά της ΑΙ», παρατσούκλι που παραπέμπει στους τρεις «νονούς της ΑΙ» (Τζέφρι Χίντον, Γιόσουα Μπέντζιο και Γιανβ ΛεΚουν) που κέρδισαν το 2018 το Βραβείο Τούρινγκ, το κορυφαίο βραβείο επιστήμης υπολογιστών, για την προσφορά τους στην τεχνολογία ΑΙ.

Η Λι έγινε διάσημη ως δημιουργός του ImageNet, μιας μεγάλης βάσης δεδομένων με εικόνες που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των πρώτων μοντέλων που μπορούσαν να αναγνωρίζουν αντικείμενα με ακρίβεια.

H Φέι Φέι Λι γεννήθηκε στην Κίνα και μεγάλωσε στις ΗΠΑ (Stanford University)

Η ανακοίνωση της Παρασκευής επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του Reuters τον Μάιο, σύμφωνα με το οποίο η Λι ανέπτυσσε μοντέλα «χωρικής νοημοσύνης» που αντιλαμβάνονται τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις.

Οι τρεις άλλοι συνιδρυτές της World Labs είναι οι ερευνητές μηχανικής όρασης Τζάστιν Τζόνσον, Κρίστοφερ Λάσνερ και Μπεν Μίλντενχολ.

Τα σημερινά μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν κείμενα, εικόνες και βίντεο με βάση τις οδηγίες του χρήστη, ωστόσο αυτό «δεν σου δίνει την πλήρη αίσθηση του πώς είναι φτιαγμένος ο τρισδιάστατος κόσμος» δήλωσε στο Reuters η Λι μετά την ανακοίνωση της εταιρείας της.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη δομή του κόσμου, φανταστικού ή πραγματικού, θα είναι θεμελιώδες κομμάτι του παζλ της ΑΙ»  είπε.

Η «χωρική νοημοσύνη», πρόσθεσε, θα δώσει στις μηχανές καλύτερες συλλογιστικές ικανότητες και θα τους επιτρέπει να αποφύγουν φαινόμενα «παραισθήσεων», όπως χέρια με λάθος αριθμό δακτύλων, ένα συχνό φαινόμενο στα σημερινά μοντέλα συνθετικών εικόνων.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αυτόνομα ρομπότ ή σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

Η World Labs, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο με προσωπικό 20 ατόμων, θα εκπαιδεύσει αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «μεγάλα κοσμικά μοντέλα», ή LWM, κατ΄ αντιστοιχία με τα «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα» όπως το ChatGPT.

Τα μοντέλα αυτά θα χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική μετασχηματιστή στον οποίο βασίζεται και το ChatGPT, θα περιλαμβάνει όμως και άλλα στοιχεία, είπε η Λι.

Παράλληλα με την εργασία της στην εταιρεία, η ερευνήτρια θα συνεχίσει το έργο της στο Ινστιτούτο Ανθρωποκεντρικής ΑΙ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η World Labs είναι το δεύτερο εγχείρημα της Λι στην επιχειρηματικότητα: όπως είχε γράψει στα απομνημονεύματά της, όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια στο Στάνφορντ είχε δανειστεί χρήματα για να αγοράσει στους γονείς της ένα καθαριστήριο και να εργάζεται και η ίδια εκεί τα Σαββατοκύριακα.