Για πολλούς εμβληματικούς φανταστικούς χαρακτήρες της οθόνης, οι αξέχαστες στιγμές τους διαδραματίζονται στο σπίτι -είτε πρόκειται για τον Κέβιν ΜακΚάλιστερ που πολεμά τους υγρούς ληστές στο «Home Alone», είτε για τον Τσάντλερ Μπινγκ που κάνει πρόταση γάμου στη Μόνικα Γκέλερ στα «Φιλαράκια».

Τα σπίτια είναι σημαντικά σκηνικά σε αυτές τις ιστορίες, αλλά θα μπορούσαν οι χαρακτήρες να τα αντέξουν οικονομικά σήμερα; Πιθανώς όχι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μιλάνε οι αριθμοί

Οι ερευνητές της Clever, μιας εταιρείας συμβούλων ακινήτων, ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τους σημερινούς μισθούς, τις τιμές των κατοικιών, τα ενοίκια, τους φόρους ακίνητης περιουσίας και τα ποσοστά ασφάλισης για να διαπιστώσουν αν οι αξιοσημείωτοι χαρακτήρες σε 20 τηλεοπτικές σειρές και ταινίες θα μπορούσαν ρεαλιστικά να αντέξουν οικονομικά τα σπίτια τους αν ζούσαν σε αυτά σήμερα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε καταχωρίσεις σπιτιών στην πραγματική ζωή για να καθορίσει τις τιμές των ακινήτων στην οθόνη, καθώς και πραγματικούς μισθούς για να καθορίσει τα εισοδήματα των χαρακτήρων.

Το αποτέλεσμα;

Μόνο δύο από τις παραγωγές παρουσίασαν σπίτια που οι χαρακτήρες τους μπορούσαν να αγοράσουν, και τα δύο στις μεσοδυτικές πολιτείες: Το ένα ήταν το «Roseanne», όπου οι Κόνερς ζούσαν στο φανταστικό Λάντφορντ, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο η πόλη Έβανσβιλ.

Με εκτιμώμενη τιμή 232.700 δολαρίων και ένα εισόδημα νοικοκυριού 112.060 δολαρίων η οικογένεια θα μπορούσε να αποκτήσει αυτό το σπίτι σήμερα. Το άλλο ήταν το «That ’70s Show», που διαδραματίζεται στο φανταστικό Πόιντ Πλέις, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε το Sheboygan, του Γουισκόνσιν, ως υποκατάστατο.

Εκεί, η οικογένεια Φόρμαν θα μπορούσε να πληρώσει την εκτιμώμενη τιμή του οικήματος των 274.900 δολαρίων με το οικογενειακό εισόδημα των 225.750 δολαρίων.

Η μελέτη χρησιμοποίησε καταχωρίσεις σπιτιών στην πραγματική ζωή για να καθορίσει τις τιμές των ακινήτων στην οθόνη, καθώς και πραγματικούς μισθούς για να καθορίσει τα εισοδήματα των χαρακτήρων

To σπίτι του «Roseanne»

Ο Τόνι Σοπράνο είχε κρυφό εισόδημα

Οι χαρακτήρες στις ταινίες «Twilight» και «10 πράγματα που μισώ για σένα» – και οι δύο διαδραματίζονται στον βορειοδυτικό Ειρηνικό – ζούσαν σε σπίτια που μπορούσαν να νοικιάσουν, αλλά όχι να αποκτήσουν.

Στη σειρά «The Sopranos», το σπίτι στο North Caldwell, του Νιου Τζέρσι, που χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει το σπίτι της οικογένειας, κρίθηκε ότι δεν ήταν προσιτό για κάποιον που ασχολείται με τη «διαχείριση αποβλήτων» – αν και σημειώθηκε ότι ο Τόνι Σοπράνο μπορεί να είχε κάποιο κρυφό εισόδημα.

Και στο «The Fresh Prince of Bel-Air», ο θείος Phil και η θεία Viv μπορεί να μπορούσαν να νοικιάσουν (όχι να αγοράσουν) την έπαυλή τους, αλλά ο Philip Banks, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Princeton και στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, θα έπρεπε να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους δικηγόρους στο Λος Άντζελες.

Το διαμέρισμα της Κάρι Μπράντσο / Photo: Wikimedia Commons

Το καθεστώς σταθερού ενοικιοστασίου

Η Κάρι Μπράντσο, η αρθρογράφος πρωταγωνίστρια του «Sex and the City», πολύ πιθανόν να μην μπορούσε να αντέξει οικονομικά το φανταστικό της διαμέρισμα στο Upper East Side, η πρόσοψη του οποίου βρισκόταν στην πραγματικότητα στο West Village και τώρα έχει εκτιμώμενο μηνιαίο ενοίκιο 5.700 δολάρια και τιμή πώλησης 2,77 εκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο ισχύει και για τη σεφ Μόνικα Γκέλερ, στα «Φιλαράκια», της οποίας το διαμέρισμα στο West Village εκτιμάται ότι κοστίζει 7.500 δολάρια για ενοίκιο και 2,65 εκατομμύρια δολάρια για πώληση. Και στις δύο περιπτώσεις, τα σενάρια της σειράς ανέφεραν ως εξήγηση το καθεστώς σταθερού ενοικιοστασίου (rent stabilization), το οποίο υπήρχε σε διάφορες πολυκατοικίες στη Νέα Υόρκη.

Και τέλος, παρά το πόσο γεμάτο ήταν το σπίτι, το κοινό εισόδημα των Danny, Jesse, Joey και Becky δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο που απεικονίζεται στο «Full House», το οποίο έχει εκτιμώμενη τιμή καταλόγου 6,5 εκατομμύρια δολάρια και εκτιμώμενο ενοίκιο 18.056 δολάρια το μήνα.

*Με στοιχεία από nytimes.com | Αρχική Φωτό: ΗΒΟ