Μπορεί να νομίζουμε ότι το λίπος είναι το ίδιο σε όλα τα σώματα και όλους τους οργανισμούς, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει το αντίθετο, καθώς όπως φαίνεται τα υπέρβαρα άτομα που έχουν την τακτική γυμναστική στη ρουτίνα τους τείνουν να έχουν πιο «υγιές» λίπος.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism με συμμετέχοντες 52 ενήλικες που θεωρούνταν υπέρβαροι, θέλησε να εξετάσει την ποιότητα του λίπους τους. Έτσι οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, η μια ομάδα αποτελούταν από 28 άτομα τα οποία δεν γυμνάζονταν τακτικά ενώ η άλλη ομάδα των 24 ατόμων γυμναζόταν τακτικά.

Όσοι άνηκαν στην ομάδα που γυμναζόντουσαν δήλωσαν ότι έκαναν ασκήσεις τύπου αντοχής τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα και για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο μέσος συμμετέχων ανέφερε ότι ασκείται τακτικά τα τελευταία 11 χρόνια.

Τι έδειξε η έρευνα για την τακτική γυμναστική

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα από τον κοιλιακό λιπώδη ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα σε 32 από τους συμμετέχοντες, 16 από κάθε ομάδα, με παρόμοια ποσοστά σωματικού λίπους. Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν ότι όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα μιτοχονδρίων και πρωτεϊνών που εμπλέκονται στο μεταβολισμό.

Συγκρίνοντας αυτές τις ομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τακτικά ασκούμενοι παρουσίαζαν μεγαλύτερη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στον απομονωμένο λιπώδη ιστό της κοιλιάς τους, καθώς και μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης λιπιδίων, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα ευρήματα λοιπόν της έρευνας υποδηλώνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να αναδιαμορφώσει το περιεχόμενο και τη διαμόρφωση των λιποκυττάρων του σώματος με τρόπο που είναι καλύτερος για τη μεταβολική λειτουργία και που μπορεί να ανακουφίσει και από τη φλεγμονή. Επίσης ενδεχομένως να βελτιώνεται και η καρδιομεταβολική τους υγεία.

Φυσικά τα ευρήματα αυτά δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν και να μην φροντίζουμε να ακολουθούμε μια καλή διατροφή συνδυαστικά με την τακτική γυμναστική, αλλά είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε πόσο μπορεί να μας ωφελήσει ακόμη και αν τα επίπεδα λίπους στο σώμα μας είναι παραπάνω από το «φυσιολογικό».

* Πηγή: Vita