Η πολυαναμενόμενη συνάντηση της ηγεσίας της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οριστικοποιήθηκε για τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους Δήμους, όπως η οικονομική ασφυξία και η σοβαρή υποστελέχωση, θέματα που ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, έχει επανειλημμένα αναδείξει.

Η συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό. επιβεβαιώνει τη διάθεση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και συνεργασίας σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να βρεθούν λύσεις στα καίρια προβλήματα που πλήττουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του in πληροφορηθήκαμε τι αναφέρει περιληπτικά και μεταξύ άλλων το υπόμνημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου προς τον Πρωθυπουργό:

«Στόχος είναι μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, όπως αναφέρεται,που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση και την αποτελεσματική διοικητική οργάνωση. Οι Δήμοι πρέπει να αποκτήσουν λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία, ενισχυμένες αρμοδιότητες και θεσμοθετημένους πόρους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η ΚΕΔΕ δίνει προτεραιότητα στην ισότιμη μεταχείριση όλων των Δήμων, ιδιαίτερα των μικρών νησιωτικών και ορεινών. Επίσης, απαιτεί περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους υπαλλήλους, καθώς και σύγχρονα εργαλεία διοίκησης για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία αποτελούν βασικές αρχές της.

Προτεραιότητα της ΚΕΔΕ είναι οι ψηφιακές, «έξυπνες» και «πράσινες» πόλεις, ανθεκτικές στην κλιματική κρίση. Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος των Δήμων, υποστηρίζοντας τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Τέλος, διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, προωθώντας την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών».

Τα οικονομικά

Στο υπόμνημα σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται εκτενής αναφορά και στα οικονομικά ζητήματα και άλλα όπως ακολουθούν:

«Οι Δήμοι ζητούν την άμεση καταβολή δύο δόσεων ΚΑΠ εντός του 2024 για να καλύφθουν οι αυξημένες ανάγκες τους, να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς του έτους και να προχωρήσουν στον έγκαιρο σχεδιασμό των προϋπολογισμών για το 2025. Επιπλέον, ζητούν αύξηση 10% των πόρων από το 2025 για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση για τις αυξήσεις αποδοχών των εργαζομένων.

Προτείνεται πρόγραμμα στήριξης για μικρούς και νεοσύστατους Δήμους με τη δημιουργία «Κοινών Υπηρεσιών» και τηλε-υποστήριξης, ενώ απαιτείται η αύξηση των ΚΑΠ για κάθε νέα αρμοδιότητα που θα μεταβιβαστεί στους Δήμους. Οι Δήμοι ζητούν κάλυψη των δαπανών για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, καθώς και χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, ζητείται η επιστροφή πόρων που αφαιρέθηκαν από τους Δήμους, όπως τέλη παραχωρησιούχων, φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, καθώς και η απόδοση του φόρου διαμονής από ξενοδοχεία και Airbnb. Τέλος, επιδιώκεται η ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης, όπως το πρόγραμμα για την αναβάθμιση σχολικών υποδομών».

Στο υπόμνημα σύμφωνα με πληροφορίες τίθονται και θέματα που αφορούν την καταστατική θέση των αιρετών όπως περιλητπικά αναφέρονται:

«Η βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης είναι επιτακτική, ώστε να επιτευχθεί οικονομική και θεσμική ισοτιμία με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό. Οι αποζημιώσεις των αιρετών είναι πολύ χαμηλές,

Προτεραιότητα της ΚΕΔΕ αποτελεί επίσης η υλοποίηση διετούς προγράμματος για τη συγκρότηση των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ, η απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και η εφαρμογή προγράμματος υποστήριξης για την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων στους Δήμους. Επίσης, η ολοκλήρωση της στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Δόμησης είναι απαραίτητη.

Η βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων, η συγκρότηση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και η αποσαφήνιση των συντρέχουσων αρμοδιοτήτων μεταξύ των διοικητικών επιπέδων είναι κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Τέλος, απαιτείται αναδιάρθρωση της διοικητικής υπαγωγής τοπικών δομών».

Πολιτική Προστασία

Αναφορά στο υπόμνημα γίνεται και στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία:

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει:

  • Την εκπόνηση και εφαρμογή ενός τριετούς Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με πρόβλεψη ενός διακριτού υποπρογράμματος τεχνικής υποστήριξης για τη προσαρμογή και οργάνωση των φορέων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην άσκηση των αρμοδιοτήτων πολιτικής προστασίας και στο συντονισμό με τον εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
  • Τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών και τοπικών δομών και μηχανισμών πολιτικής προστασίας που προβλέπει ο Ν.4662/2020.
  • Την ενίσχυση των δομών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και των Συνδέσμων με εξοπλισμό και μέσα αξιοποιώντας πόρους από το Ε.Π. Πολιτική Προστασία και το Ταμείο Ανάκαμψης. Καθώς και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου (αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, επιτάχυνση συναφών δημόσιων πολιτικών, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης, εγχειρίδιο πολιτικής προστασίας, ψηφιοποίηση των λειτουργιών της δημόσιας πολιτικής κλπ).