Συναγερμός για τις Μουριές της Κηφισιάς-Τι αναφέρει ο Δήμος
Επίσημη ενημέρωση του Δήμου Κηφισιάς για τις ξηράνσεις κλαδιών ή και ολόκληρων δέντρων Μουριάς.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Γιατί ξεραίνονται οι Μουριές στην Κηφισιά; Ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση για το φαινόμενο και αναφέρει:
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σε όλη την έκταση του Δήμου Κηφισιάς, προσβολή των δένδρων της μουριάς από ένα ξυλοφάγο έντομο το Xylotrechus chinensis. Πρόκειται για ένα σκαθάρι, πολύ σοβαρό εχθρό της μουριάς, που διεισδύει στον κορμό και τους βραχίονες του δένδρου για να τραφεί και μπορεί να οδηγήσει στην ολική ξήρανσή του.
Το έντομο πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2017, στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε τρία χρόνια επεκτάθηκε και στην Αττική.
Σήμερα εκτιμάται, ότι ένα ποσοστό άνω του 50% περίπου των δένδρων που βρίσκονται στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης παρουσιάζουν συμπτώματα προσβολής.
Η εξέλιξη του φαινομένου
Ο Δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο έντονα παρατηρούνται τα συμπτώματα προσβολής στα δένδρα από τα μέσα Αυγούστου και κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Ήδη κάποια δένδρα που είχαν έντονη προσβολή ή ξεράθηκαν (βλ. Πλατεία Κεφαλαρίου) κόπηκαν και απομακρύνθηκαν. Τα δένδρα, όπου είναι δυνατόν, θα αντικατασταθούν με άλλα είδη ή με νεαρά δένδρα μουριάς τα οποία θεωρούνται λιγότερο ευαίσθητα στην προσβολή από το εν λόγω έντομο.
Δεδομένου του τρόπου ανάπτυξης του εντόμου, διαβιεί στο εσωτερικό του ξύλου των δένδρου, είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, απαγορεύεται η χρήση χημικών σκευασμάτων με ψεκασμό εντός του αστικού ιστού. Για την αντιμετώπιση του εντόμου & τον περιορισμό του προβλήματος συστήνεται η κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κορμών και κλάδων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις