Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Χαρίτσης: «Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, αλλά ήταν και είναι ο μόνος που βάζει φρένο στον εκφυλισμό»

Αλέξης Χαρίτσης: «Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, αλλά ήταν και είναι ο μόνος που βάζει φρένο στον εκφυλισμό»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στην 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Χαρίτση στην 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς μίλησε μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε εάν μετάνιωσε για την αποχώρησή του αλλά και το εάν θα συνεργαζόταν ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα εκτός Νέας Αριστεράς.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

«Η πραγματικότητα είναι πως η Θεσσαλονίκη έχει τις χειρότερες αναλογίες ως προς το πράσινο ανά κάτοικο, είναι μία πόλη που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μια πόλη που βασανίζεται από το κυκλοφοριακό, μια πόλη που πολλά έργα εξαγγέλλονται και τελικά δεν υλοποιούνται. Νομίζω λοιπόν ότι εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της ανάπτυξης και της στήριξης της Θεσσαλονίκης από την αρχή.

»Χρειάζονται παρεμβάσεις που θα αποκαθιστούν την περιβαλλοντική ισορροπία στην περιοχή, άρα και το ζήτημα της ΔΕΘ πρέπει να το δούμε υπό αυτήν την οπτική. Χρειάζεται ένα μητροπολιτικό πάρκο εντός του οικιστικού ιστού η πόλη. Έργα τα οποία ενισχύουν τη χρήση του ΙΧ τα οποία σήμερα δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη ζωή της πόλης, όπως είναι το FlyOver… το μετρό έχει γίνει νομίζω το μεγαλύτερο ανέκδοτο, να δούμε εάν θα τηρηθούν αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης για την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο σύγκλισης

Ερωτώμενος για το εάν μετάνιωσε για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης είπε:

«Αυτό που αφορά την κοινωνία είναι πως έχουμε επιβεβαιωθεί κατά γράμμα η κριτική η οποία ασκήσαμε και οι λόγοι για τους οποίους διατυπώσαμε την αποχώρησή μας. Νομίζω κανείς αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί να το αρνηθεί, ο εκφυλισμός, η απαξίωση, οι ίντριγκες, όλα αυτά που έλαβαν ακραία μορφή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στοιχεία τα οποία είχαμε προβλέψει, επισημάνει και καταγράψει και τότε εγκαίρως είχαμε μιλήσει για μια πράξη αξιοπρέπειας, ευθύνης και ελπίδας.

»Δεν έχουμε μετανιώσει ούτε στιγμή για την απόφασή μας… διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, το ξέραμε, είμαστε έμπειροι πολιτικά πλέον, αλλά ήταν και είναι ο μόνος που βάζει φρένο στον εκφυλισμό και την ίδια στιγμή θέλουμε να δημιουργήσει μία νέα ελπίδα στον κόσμο της Αριστεράς ότι μπορεί να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει μία νέα αρχή για την Αριστερά στον τόπο μας».

Κλίνετε προς την Κεντροαριστερά;

«Η Νέα Αριστερά ανήκει στη Νέα Αριστερά και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, τα λαϊκά στρώματα είναι μια πειστική, μαχητική αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μικρομεγαλίζουμε, ούτε διεκδικούμε την απόλυτη αλήθεια, προφανώς αυτό εμπεριέχει και συνθέσεις, εμπεριέχει και συνεργασίες της Αριστεράς με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όμως όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται πάνω σε σοβαρά προγραμματικά επίδικα.

»Δεν είναι ζήτημα αριθμητικών προσθαφαιρέσεων, δεν είναι ζήτημα τεχνικών συγκολλήσεων, δεν είναι ζήτημα κρυφών συμφωνιών ηγεσιών πίσω από κλειστές πόρτες. Υπενθυμίζω ότι η Νέα Αριστερά στους λίγους μήνες ζωής της πήρε ήδη πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις. Αυτό που εμείς λέμε και προτάσσουμε είναι ένα πρόγραμμα που η κοινωνία θα κατανοήσει ως ευθέως αντιπαραθετικό απέναντι στην πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Το ενδεχόμενο επιστροφής Τσίπρα

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαράξει τη δική του πορεία. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα του πει τι να κάνει. Χάνουμε όμως την ουσία, το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ποια πρόταση θα καταθέσουμε στην ελληνική κοινωνία για να καταλάβει ότι μπορεί να υπάρξει ελπίδα και αλλαγή της ζοφερής κατάστασης που ζει. Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος και εμείς αυτό θα κάνουμε και όχι σε έναν διαγωνισμό ονομάτων και προσώπων που έχει κουράσει και την ελληνική κοινωνία και δεν έχει να προσφέρει τίποτα σήμερα».

«Ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Βλέπω τώρα τουλάχιστον τρεις…»

Ο Αλέξης Χαρίτσης κλήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει τι θα έκανε εάν ο Αλέξης Τσίπρας του ζήταγε να διαλύσει τη Νέα Αριστερά και να συμπορευτούν μαζί.

«Η Νέα Αριστερά βρίσκεται μπροστά στο ιδρυτικό της συνέδριο, οπότε η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί ως κόμμα, θα έχει αυτόνομη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και από ‘κει και πέρα βεβαίως θα είναι ανοιχτή να συζητήσει, να συνεργαστεί, να συνθέσει, όπου αυτό είναι εφικτό και μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία. Πώς θα συνεργαστείς με κάποιον όταν δεν ξέρεις τι λέει επί της ουσίας των πολιτικών πραγμάτων; Λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ βλέπω τώρα τουλάχιστον τρεις με διαφορετικές πολιτικές. Εμείς λοιπόν λέμε, σαφείς θέσεις, σαφές πρόγραμμα, να ξέρεις τι λες, πώς τα λες και εκεί θα κριθούμε όλοι από τον τελικό κριτή που δεν είναι άλλος από την κοινωνία».

Only in

Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι εκλογές και τα… κατοικίδια στο Σπρίνγκφιλντ

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε στο ντιμπέιτ ότι μετανάστες «τρώνε τα κατοικίδια» των κατοίκων;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024