Γεραπετρίτης για «Γαλάζια Πατρίδα»: Οτιδήποτε αφορά μαξιμαλιστικές θέσεις, να μη δηλητηριάζει νεότερες γενιές
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, τοποθετήθηκε για το ότι υπάρχει αναφορά για πρώτη φορά στη «Γαλάζια Πατρίδα» σε τουρκικό σχολικό βιβλίο
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, μίλησε και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναφέρεται σε σχολικό βιβλίο στην Τουρκία ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα».
«Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ τοποθετείται εντός της ηπειρωτικής Τουρκίας», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε για το συγκεκριμένο θέμα ότι: «Αναφέρεστε στο ότι τα παιδιά στην Τουρκία θα διδάσκονται τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’. Κακώς, κάκιστα. Οτιδήποτε αφορά μαξιμαλιστικές θέσεις δεν μπορεί να δηλητηριάζει νεότερες γενιές. Θέλω όμως να σας πω το εξής. Ακόμη και στα βιβλία, στα οποία αναφέρεστε τα τουρκικά, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην Ελλάδα σε σχέση με τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Αιγαίο, καμία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η δε ‘Γαλάζια Πατρίδα’ τοποθετείται εντός της ηπειρωτικής Τουρκίας. Και κάτι ακόμη, αν μου επιτρέπετε να σας διορθώσω. Στα ίδια σχολικά εγχειρίδια αναφέρεται όρος ‘Αιγαίο Πέλαγος’, ελληνική θάλασσα, και όχι «Θάλασσα των Νήσων», όπως αναφερθήκατε και όπως είναι η συνήθης τοποθέτηση της Τουρκίας».
Για τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume»
Η παραπάνω αναφορά έγινε σε απάντηση σχετικά με τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» και την πόντιση καλωδίων στο πλαίσιο του προγράμματος για την ηλεκτρική καλωδίωση Ελλάδας και Ευρώπης.
Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο έχει την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι εν μέρει χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποσκοπεί πρωτίστως στο να άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να βελτιώσει το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών στους καταναλωτές στην Κύπρο. Όπως αναφέρατε, πράγματι, στις 24 Ιουλίου είχαμε την έρευνα, την οποία διεξήγαγε το ερευνητικό πλοίο. Η έρευνα διεξήχθη εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και εντός ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, για την οποία είχε δοθεί άδεια.
Και θέλω για μία ακόμη φορά να τονίσω ότι, πρώτον, δεν δημιουργήθηκε κρίση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, χάρη και στους διαύλους. οι οποίοι υπάρχουν στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν αναγνωρίστηκε οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας»
Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι: «Δεύτερον, δεν αναγνωρίστηκε ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, ούτε de jure, ούτε de facto, οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας. Δεν εδόθη καμία απολύτως άδεια, ούτε βεβαίως ζητήθηκε ποτέ από την ελληνική πλευρά.
Και, τέλος, η έρευνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας, απολύτως, στο 100%, όπως εξάλλου η ίδια η εταιρία δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».
Για τις NAVTEX
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ακόμη ότι: «Η έρευνα, η οποία διεξάγεται σε αυτή τη φάση – όπως και αργότερα η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου, η οποία προστατεύεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο – γίνεται επί τη βάσει προγραμματισμού, τον οποίο θέτει η ίδια η εταιρία. Οι NAVTEX, τις οποίες εκδίδει η ελληνική πλευρά, εκδίδονται ακριβώς για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή ερευνών που διεξάγει το ερευνητικό πλοίο. Συνεπώς, η έρευνα, το χρονοδιάγραμμα, ο προγραμματισμός δεν καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά καθορίζεται από την ίδια την ανάδοχο εταιρία.
Είναι αυτονόητο ότι στο μέλλον θα υπάρξει περαιτέρω προώθηση του σχεδίου αυτού, όταν επιλυθούν και τα τεχνικά ζητήματα σε σχέση με την οικονομοτεχνική βιωσιμότητα του έργου. Kαι βεβαίως, όταν ολοκληρωθούν τα ζητήματα αυτά, θα υπάρξει και η συνέχιση του έργου, η οποία, όπως είπατε, περιλαμβάνει ελληνικά χωρικά ύδατα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος.
Συνεπώς, η Ελλάδα, ούτε περιόρισε ποτέ την έρευνα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε επέβαλε τον οποιονδήποτε προγραμματισμό, ο οποίος ανήκει στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της ίδιας της εταιρίας. Ουδέποτε η Ελλάδα αναγνώρισε κυριαρχικό δικαίωμα άλλης χώρας και ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να το πράξει».
- Όχι, δεν είναι πάντα στραβωμένη: Για αυτό τον λόγο η Βικτόρια Μπέκαμ δεν χαμογελάει στις φωτογραφίες
- HΠΑ: Νέα δήλωση υποστήριξης στο μαροκινό σχέδιο για αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας
- Live Streaming: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός
- Κλιματική αλλαγή: Τουλάχιστον 6,6 εκ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 – Αποκαλυπτικοί χάρτες
- Ο Χάαλαντ κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης για πρόστιμο 65 ευρώ
- Καιρός: Σύννεφα mammatus έκαναν την εμφάνισή τους σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη