Πυρά κατά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις που αναμένονται στα τιμολόγια του νερού εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δια μέσω κοινής δήλωσης του υπεύθυνου ΚΤΕ Περιβάλλοντος Μανώλη Χριστοδουλάκη και του γραμματέα τομέα Περιβάλλοντος του κόμματος Παναγιώτη Δημόπουλου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η θέσπιση μιας ευρείας πρώτης κλίμακας σταθερής τιμολόγησης, με όριο πάνω από τον μέσο όρο κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών, ώστε να καλύπτονται όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι μέσες οικιακές ανάγκες, ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα».

«Οι πολίτες είναι και πάλι αυτοί που θα πληρώσουν τις αβελτηρίες και την καθυστέρηση της κυβέρνησης»

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «όπως όλα δείχνουν και στο θέμα του νερού, οι καταναλωτές είναι αυτοί που αναμένεται να επιφορτιστούν με άλλη μια αύξηση στους λογαριασμούς τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

«Με το πρόσχημα της λειψυδρίας και της κλιματικής κρίσης έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης.

Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που ισχύει και στην ενέργεια, δηλαδή κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση, με την ΡΑΕΕΥ να καθίσταται υπεύθυνη ώστε να «προστατεύσει» τους καταναλωτές από υπερβολικές χρεώσεις.

Και το ερώτημα που τίθεται για το προτεινόμενο σύστημα κλιμακωτής χρέωσης είναι το προφανές:

Θα καλύπτει τη μέχρι σήμερα μέση κατανάλωση των νοικοκυριών η κατώτερη κατηγορία κλίμακας, ή τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους;

Και ακόμα περισσότερο, το Υπουργείο πιστεύει ότι η λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι η αύξηση των λογαριασμών του νερού;

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η θέσπιση μιας ευρείας πρώτης κλίμακας σταθερής τιμολόγησης, με όριο πάνω από τον μέσο όρο κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών, ώστε να καλύπτονται όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι μέσες οικιακές ανάγκες, ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα, η κλιμακωτή τιμολόγηση θα πρέπει να συμβάλλει στη μείωση της υφιστάμενης τιμής του νερού, στην πρώτη κλίμακα (σταθερή) τιμολόγησης. Και αυτό γιατί, όπως το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σταθερά στις θέσεις του, οι συνέπειες τις κλιματικής κρίσης πλήττουν πρώτα τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες και το νερό είναι το πρώτο και ίσως πιο κρίσιμο παράδειγμα.

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν και στο θέμα του νερού, οι καταναλωτές είναι αυτοί που αναμένεται να επιφορτιστούν με άλλη μια αύξηση στους λογαριασμούς τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων.

Οι πολίτες είναι και πάλι αυτοί που θα πληρώσουν τις αβελτηρίες και την καθυστέρηση της κυβέρνησης στη λήψη έγκαιρων μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».