Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Έπεσαν σε… «δημοσκοπική ξέρα» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκη

Θεσσαλονίκη: Έπεσαν σε… «δημοσκοπική ξέρα» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκη

Αδειάζει από «καύσιμα» η κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί από τη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) να παρουσιάσει μια εικόνα «επανεκκίνησης» της κυβέρνησής του αλλά όπως φαίνεται δεν πείθει…

Η συσσωρευμένη και επιτεινόμενη φθορά της κυβέρνησης εξακολουθεί να αποτυπώνεται έντονα δημοσκοπικά με τους πολίτες να κρίνουν αρνητικά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός, μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, προσπάθησε να καλύψει το χαμένο έδαφος των ευρωεκλογών παρουσιάζοντας 45 μέτρα με κύριο στόχο να πάρουν μια ανάσα τα νοικοκυριά που στενάζουν από δυσθεώρητες οικονομικές δυσκολίες και οξυγόνο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν βλέπουν φως στο τούνελ.

Οι ευρωεκλογές σήμαναν τα πρώτα ηχηρά «καμπανάκια» και προσγείωσαν απότομα τη Νέα Δημοκρατία από το 41% των βουλευτικών εκλογών στο 28% με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα να είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα και την ακρίβεια να «πνίγει» σχεδόν τους πάντες.

Χαμηλές πτήσεις για τη Νέα Δημοκρατία από τις ευρωεκλογές και μετά.

«Σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός

Ο Αύγουστος μάλιστα ήρθε να υπενθυμίσει πως ο πληθωρισμός είναι εδώ και απειλεί να εξαϋλώσει κάθε παροχή που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Από τα στοιχεία προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις, 6,5% σε ένδυση-υπόδηση αλλά και σε ότι αφορά την κατηγορία «στέγαση» που οι τιμές τρέχουν με 5,5%.

Αναφορικά με τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο είναι κατά 49,1% ακριβότερο, τα δημητριακά 11,2% και τα ψάρια 11,3%. Στο φυσικό αέριο οι ανατιμήσεις φτάνουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% υψηλότερα. Ανατιμήσεις 14% σημειώθηκαν στα ασφάλιστρα υγείας, ενώ το πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση 7,2%.

+ 49,1% το ελαιόλαδο, +11,2% τα δημητριακά, +28% το φυσικό αέριο, +27,3% τα αεροπορικά εισιτήρια

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,3%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τρέχει το ίδιο διάστημα με ρυθμό 3,2%.

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

«Δεν το καταλαβαίνει τόσο ο κόσμος»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας αφήσει την αγορά να «αυτορυθμιστεί» έχει στήσει ως βασικό της αφήγημα την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια ο μέσος μισθός να ανέλθει στα 1.500 ευρώ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να υποστηρίζει (MEGA) πως αυτό θα γίνει με «με δύο τρόπους. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, φοροελαφρύνσεις».

Δεν χάνει μάλιστα την ευκαιρία να ευλογεί τα «γένια του Μαξίμου» για τις 12 νέες φοροελαφρύνσεις, ύψος 900 εκατομμυρίων ευρώ για τους πολίτες, το 2025» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το 2025. Μάλιστα, κρίνει πως «…Δεν το καταλαβαίνει τόσο ο κόσμος» φτάνοντας στο κάπως αυθαίρετο συμπέρασμα πως «γι’ αυτό και υπάρχει και οργή και αγανάκτηση λόγω της ακρίβειας».

Δυστυχώς για την κυβέρνηση η ακρίβεια δεν χωρά μεγάλους επικοινωνιακούς ελιγμούς καθώς οι πολίτες και οι επαγγελματίες βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους τις ανατιμήσεις και όσα ωραία λόγια και αν ακουστούν μόνο αν δουν χειροπιαστά αποτελέσματα θα πειστούν για την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Δημοσκοπικά… μηνύματα

Πάντως, η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που βλέπει το φως της δημοσιότητας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για την κυβέρνηση. Στην έρευνα της GPO για λογαριασμό του STAR, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (57,4%) κρίνουν αρνητικά τα μέτρα και τέσσερις στους δέκα (39,2%) αρνητικά.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 61,7% θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθεί η βελτίωση του συστήματος υγείας με 43,2%. Μάλιστα, το 65,7% κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ενώ το 33,3% της κρίνει θετικά.

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA αποτυπώνει τη φθορά της ΝΔ από την κοινωνική δυσαρέσκεια με αιχμή την ακρίβεια. Η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας αποτυπώνεται καταρχάς στην απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Και αυτό γιατί το 71% απαντούν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (από 65% τον Ιούνιο) και μόλις το 23% αναφέρει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση (από 28% τον Ιούνιο).

Ως προς το ποια προβλήματα είναι αυτά που σήμερα οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερα, αυτά είναι πρώτα από όλα η ακρίβεια και συνολικά η οικονομία, όπως προκύπτει από τις αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν.

Πριν τη ΔΕΘ

Λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός πάει στη Θεσσαλονίκη άλλη δημοσκόπηση έδειξε πως φουντώνει η δυσαρέσκεια του κόσμου με του συμμετέχοντες να καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα».  Σε ποσοστό 63,3% οι ερωτηθέντες απαντούν «αρκετά/πολύ κακά» με το ποσοστό να εκτινάσσεται κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024.

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB (για λογαριασμό του OPEN) που διεξήχθη από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου μόνο το 10,8% απαντά «Πολύ/ Αρκετά καλά».

Only in

Η ΔΕΘ δεν σταμάτησε την γκρίνια

Η γαλάζια κατήφεια δείχνει να πυροδοτείται εκ νέου σε παρασκηνιακές συζητήσεις με νέες αιχμές για κυβερνητικά στελέχη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024