Η στρατηγική τριετίας σε ό,τι αφορά το σχέδιο διακυβέρνησης και, ως προς τις παροχές, η λογική «λίγα σε πολλούς» με βάση τις δημοσιονομικές «οροφές», που ανέδειξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, άνοιξαν επίσημα τον δύσκολο δρόμο επανασύνδεσης της κυβερνητικής παράταξης με το (κοινωνικό) ρεύμα της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακόψει τη φθορά της από τη στιγμή που θα υπάρξει ορατό αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου

Αυτός είναι ο στόχος του Μαξίμου, όμως, όσο απομακρύνεται η πολιτική αφετηρία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, εν αναμονή και του πρώτου κύματος δημοσκοπήσεων που… σκάει άμεσα, τόσο γίνονται εμφανείς οι διαφορετικές αναγνώσεις μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο είτε για τον απόηχο των εξαγγελιών είτε ευρύτερα για την κυβερνητική πολιτική και τη μελλοντική… απόδοσή της.

Σε αυτήν πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακόψει τη φθορά της από τη στιγμή που θα υπάρξει ορατό αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου, ζητώντας να κριθεί στο τέλος της θητείας της για τη μεγάλη εικόνα (όσων έκανε ή δεν έκανε). Αντίθετη θέση ακούγεται από μερίδα βουλευτών και κομματικών στελεχών, που δεν καλύπτονται από τις κυβερνητικές επιλογές και ανησυχούν για μη αναστρέψιμη καθήλωση της ΝΔ όσο τη φθείρει η καθημερινότητα.

Τον δυσάρεστο αιφνιδιασμό της ευρωκάλπης έχουν διαδεχθεί τα… μουδιάσματα διαρκείας, με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες να μην αρκούν για να μαλακώσει η εσωκομματική γκρίνια.

Η γαλάζια κατήφεια, κυρίως σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνει να πυροδοτείται εκ νέου σε παρασκηνιακές συζητήσεις με νέες αιχμές για κυβερνητικά στελέχη, υπό την πίεση της αντίδρασης κρίσιμων ακροατηρίων για το περιεχόμενο των μέτρων: νοσοκομειακοί γιατροί, αστυνομικοί, εποχικοί πυροσβέστες και λιμενικοί, επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, συνταξιούχοι κ.ά.

«Δεν εκτονώνεται εύκολα το αρνητικό κλίμα, υπάρχει πια σοβαρή καχυποψία στην παραδοσιακή βάση» λέει βουλευτής της Αττικής (εκ των απόντων στη φετινή ΔΕΘ), διακρίνοντας μάλιστα «αναντιστοιχία κυβέρνησης – υπουργών και βουλευτών». Συνάδελφός του στην περιφέρεια συμφωνεί ότι η προσοχή πρέπει να δοθεί στην «ουσιαστική επαναπροσέγγιση» μεγάλων (εκλογικά) επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που έχουν αποστασιοποιηθεί, αλλά πιο… μετριοπαθώς εκτιμά ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί «αν… ζωηρέψουν αυτοί που πρέπει» για αποτελέσματα στην καθημερινότητα.

Αμέσως μετά την πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μπαράζ δημόσιων εμφανίσεων από στελέχη εντός και εκτός Μαξίμου (αναμεσά τους οι Μάκης Βορίδης, Ακης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Κοντογεώργης, Αλέξης Πατέλης), αλλά όχι τόσο από βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων δηλώνουν πιο συγκρατημένοι.

Δεν εμφανίζονται άρα πρόθυμοι να υποστηρίξουν δημόσια τις κυβερνητικές θέσεις στα πιο σοβαρά πεδία πίεσης. «Ας έρθει και η ώρα των υπουργών απέναντι στη σωρευμένη δυσφορία» αναφέρει σκωπτικά ένας από αυτούς, θεωρώντας ότι «δεν περνούν εύκολα τα μηνύματα προς τους πολίτες, χρειάζεται διαρκές «μασάζ» και μεγαλύτερη πειθώ».

Εξορμήσεις

Οι βουλευτές, πάντως, σε πρώτη φάση εκείνοι του απαιτητικού Βορρά, θα κληθούν άμεσα από το κόμμα να ενισχύσουν τα νεοδημοκρατικά κλιμάκια σε στοχευμένες εξορμήσεις στην περιφέρεια για επικοινωνία των μέτρων ΔΕΘ. Το Μαξίμου δεν θέλει τώρα που επιχειρεί να ανοίξει βηματισμό οτιδήποτε θα έριχνε λάδι στην εσωκομματική φωτιά, εξού και προκρίνονται οι ασκήσεις ισορροπίας και ο μέγιστος δυνατός συντονισμός, όσο κι αν συντηρείται παρασκηνιακά και η κουβέντα περί «στροφής» της ΝΔ.

«Η αντιπολίτευση είναι από τα δεξιά και αυτό πρέπει να το προσέξουμε» είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης (Παραπολιτικά fm), προειδοποιώντας για την ανάγκη της παράταξης να συνομιλήσει ξανά με τη δεξιά βάση της.

«Προφανώς και με ανησυχεί, προφανώς και με κινητοποιεί» ανέφερε για την άνοδο κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ και ο βουλευτής Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος. «Αρρυθμίες υπάρχουν, πρέπει να βρούμε καλύτερο βηματισμό» σημείωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας (στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου), διακρίνοντας κυβερνητική… κοιλιά σε επιμέρους τομείς και πολιτικές και την ανάγκη για επιτάχυνση.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»