Η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, με βασική αιχμή την ακρίβεια και συνολικά την κατάσταση της οικονομίας, εκτός από τη φθορά της κυβέρνησης, αυξάνει την ενίσχυση του χώρου της Ακροδεξιάς. Η «δεξιά πολυκατοικία» είναι «αιμοδότης» των σχηματισμών δεξιά της δεξιάς με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει κοντά στο 5% των ψηφοφόρων της ακροδεξιά σε «Ελληνική Λύση», «Φωνή της Λογικής» και «Νίκη».

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, δείχνει ισχυρή παρουσία των ακροδεξιών σχηματισμών.

Η ΝΔ χάνει από τα δεξιά της ενισχύοντας σχηματισμούς με διαφορετικό πρόσημο και χαρακτηριστικά

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο πιο συμπαγής πόλος του πολιτικού σκηνικού, όμως είναι σαφές ότι έχει ήδη φθορά που έχει αυξητική τάση. Αυτό που ανησυχεί όμως είναι η αύξηση της εκλογικής επιρροής της Ακροδεξιάς.

Η αθροιστική εκτίμηση ψήφου

Στις συσπειρώσεις – βασικές μετακινήσεις της Νέας Δημοκρατίας παρατηρούμε πως το κόμμα της Πειραιώς «χάνει» 1,9% προς την «Ελληνική Λύση», 1,6% προς τη «Φωνή της Λογικής» και 1,2% προς τη «Νίκη». Αθροιστικά αυτό μας κάνει 4,7% με ένα επιπλέον 1,4% να μετακινείται σε λοιπά κόμματα που πιθανόν να περιλαμβάνει και μικρότερα ακροδεξιά κόμματα.

Η «Ελληνική Λύση» εμφανίζεται να έχει «κέρδη» και από την κεντροαριστερά με 1% των ψηφοφόρων να μετακινούνται στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και 1,6% από το ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζουμε ότι στις ευρωεκλογές «Ελληνική Λύση», «Νίκη» και «Φωνή της λογικής» είχαν αθροιστικά 16,7%, τον Ιούνιο η αθροιστική εκτίμηση ψήφου ήταν 15,3% και τώρα η δημοσκόπηση δίνει αθροιστική εκτίμηση ψήφου για τους τρεις σχηματισμούς της άκρας δεξιάς στο 20,7% πολύ πάνω από την ιστορική επιρροή αυτού του χώρου.

Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά και στη χώρα μας η Ακροδεξιά αρχίζει να αναδεικνύεται ως ένας πολιτικός πόλος με σημαντική επιρροή, εκμεταλλευόμενη την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από την Πειραιώς με τις φωνές για στροφή δεξιότερα να έχουν ενταθεί τελευταία.

Alt-right Ευρώπη

Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι πρωτόγνωρα με ανάλογο σκηνικό να παρατηρούμε και στην Ευρώπη με τη Γαλλία και την Ιταλία (με διαφορετικό τρόπο) να έχουν κάνει δεξιά στροφή ενώ σοκαριστικά ήταν τα αποτελέσματα στη Γερμανία. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η ακροδεξιά κέρδισε εκλογές σε ομοσπονδιακό κρατίδιο, και δη με σημαντική διαφορά. Εν προκειμένω, σημείο αναφοράς είναι η Θουριγγία, στα ανατολικά της χώρας. Όμως ίσως να είναι μόνο η αρχή μιας επαπειλούμενης αντισυστημικής εκλογικής επέλασης, με πρωταγωνίστρια την ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ουσιαστικά, βλέπουμε μια σαφώς μεταβατική στιγμή στην πολιτική σκηνή τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα με άγνωστη κατάληξη αλλά και πολλά «φάλτσα» των κομμάτων του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» που θρέφουν σχηματισμούς ρατσιστικής ακροδεξιάς, ακόμα και νεοναζιστικών οργανώσεων όπου η υπεράσπιση της «λευκής ταυτότητας» και η λεγόμενη «λευκή αλληλεγγύη» βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογίας τους.