Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη της σεζόν 2024-25 στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και με τις περισσότερες ομάδες να έχουν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μπάτζετ των ομάδων.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός δημοσιογράφος, Χαβιέρ Μαέστρο μέσω της ιστοσελίδας «Encestando», αναφέρθηκε στο μπάτζετ του Παναθηναϊκού και στην φορολογία που υπάρχει στη χώρα μας, σε πρόσφατο άρθρο του.

Η ανάλυση του μπάτζετ του Παναθηναϊκού

«35 εκατ. ευρώ το μπάτζετ για την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού που εκμεταλλεύεται το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου του Ισπανού, που κάνει αναφορές και σε αυτά των Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα.

«Θα είναι η ομάδα με τις υψηλότερες δαπάνες για την πρώτη ομάδα, αν και τα στοιχεία για άλλους μεγάλους συλλόγους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Εφές, η Αρμάνι Μιλάνο και η Φενέρμπαχτσε δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά. Η Μπαρτσελόνα θα είναι μεταξύ 27 και 29 εκατ. ευρώ στο ξεκίνημα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της πριν από μερικές εβδομάδες. Η Μονακό δεν φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ γιατί οι φόροι στο Πριγκιπάτο είναι πολύ χαμηλοί σε σχέση με άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα οι υψηλότεροι μισθοί φορολογούνται με λιγότερο από 30%, όπως μαθαίνουμε, πολύ μακριά από τον συντελεστή 45-50% στη Μαδρίτη, την Καταλονία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στην Ιταλία, οι ξένοι που υπογράφουν συμβόλαια για δύο ή περισσότερα χρόνια έχουν επίσης μειωμένο φορολογικό συντελεστή», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του.