Σάρωσε με τα μισά λεφτά
Η σαουδαραβική λίγκα αν και ξόδεψε 50,7% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι λεφτά ήταν και πάλι πρωταγωνίστρια των μεταγραφών στον Κόλπο.
Η Professional League της Σαουδικής Αραβίας ηγείται στην κατάταξη μεταγραφών στον Κόλπο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με 431 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύοντας, αν και η επένδυσή της μειώθηκε κατά 50,74% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία, όπου οι σύλλογοι ξόδεψαν συνολικά 875 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της FIFA.
Την πιο ακριβή μεταγραφή της σεζόν έκανε η Αλ Ιτιχάντ, με την ενσωμάτωση του Γάλλου Μουσά Ντιαμπί, από την αγγλική Άστον Βίλα, έναντι περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Μια μεγάλη επένδυση για να παλέψει ξανά για το πρωτάθλημα μετά από ένα απογοητευτικό τέλος της σεζόν για τους οπαδούς της, παρά το γεγονός ότι ενσωμάτωσε παγκόσμιους αστέρες όπως ο Γάλλος Καρίμ Μπενζεμά και το Ενγκολό Καντέ.
Τη δεύτερη πιο ακριβή προσθήκη στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας έκανε η Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, υπογράφοντας τον Γάλλο αμυντικό Μοχάμεντ Σιμακάν από τη γερμανική Λειψία έναντι περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία μέρα της καλοκαιρινής αγοράς.
Ο Άγγλος επιθετικός Ιβάν Τόνεϊ ήρθε στην τρίτη θέση μεταξύ των πιο ακριβών μεταγραφών μετά την ένταξή του στην Αλ Αχλί για 42 εκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη, η Αλ Χιλάλ, νυν πρωταθλήτρια της Σαουδικής Λίγκας και παρόλο που μπήκε αργά στο μεταγραφικό παζάρι, απέκτησε τον Βραζιλιάνο Μάρκος Λεονάρντο, από την πορτογαλική Μπενφίκα, έναντι 40 εκατ. ευρώ και τον Πορτογάλο μπακ Ζοάο Κανσέλο, από τη Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας.
Η ομάδα της Αλ Καντισίγια του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, Μίτσελ Γονθάλεθ, ήταν μια από τις εκπλήξεις της αγοράς, με αρκετούς παίκτες, με επικεφαλής τον πρώην αμυντικό της Ρεάλ Μαδρίτης Νάτσο Φερνάντεθ, τον Πιερ Ομπαμεγιάνγκ, τον Αργεντινό Εσεκίελ Φερνάντεθ από την Μπόκα Τζούνιορςs και τον Βέλγο Κοέν Καστέλς.
Στο «βάθρο» των συλλόγων που έχουν ξοδέψει τα περισσότερα σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο ηγείται η Αλ-Ιτιχάντ, με συνολικά 122,7 εκατ. ευρώ να ξοδεύονται σε 8 παίκτες. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Αλ-Νασρ με δαπάνες που έφτασαν τα 108,3 εκατ. ευρώ. Και η τρίτη θέση πήγε στην Αλ Χιλάλ, η οποία ξόδεψε 93,9 εκατομμύρια ευρώ σε παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Σαουδάραβα Μουταϊμπ Αλ Χαρμπί, του πιο ακριβού στην ιστορία του συλλόγου.
Θυμίζουμε ότι στη Σαουδική Αραβία με την Αλ Καλίτζ του Γιώργου Δώνη θα παίζουν φέτος ο Κώστας Φορτούνης με τον Δημήτρη Κουρμπέλη.
Στο Κατάρ Λιγκ, οι δαπάνες των συλλόγων ήταν πολύ χαμηλότερες από αυτές των ομολόγων τους από τη Σαουδική Αραβία, ανερχόμενες σε μόλις 91,7 εκατομμύρια ευρώ. Η Αλ Σαντ ήταν ο πρωταγωνιστής της πιο ακριβής μεταγραφής σε αυτή την αγορά, αφού ενσωμάτωσε τον μέσο Μοχάμεντ Καμάρα, από τη γαλλική Μονακό, έναντι 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Τύπο του Κατάρ.
Μεταξύ των αξιοσημείωτων ονομάτων που εντάχθηκαν στο πρωτάθλημα του εμιράτου είναι ο Ισπανός Χοσέλου, που μετακόμισε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Αλ-Γκαράφα, ο μέσος Λουίς Αλμπέρτο από τη Λάτσιο και ο επιθετικός Ράφα Μουχίκα, από την Πορτογαλική Αρούκα.
Το κόστος των μεταγραφών στο πρωτάθλημα των ΗΑΕ δεν ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ και οι πιο ακριβές κινήσεις ήταν η μεταγραφή του Ναμπίλ Φεκίρ από τη Ρεάλ Μπέτις στην Αλ Τζαζίρα, έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ και η υπογραφή του Ιρανού επιθετικού Σαρντάρ Αζμούν από την Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Σαμπάμπ Αλ Αχλί για το ίδιο ποσό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις