Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιαβούζ Εκιντζί – Ψεύτικες οι κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα στην Τουρκία

Γιαβούζ Εκιντζί – Ψεύτικες οι κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα στην Τουρκία

Ο συγγραφέας Γιαβούζ Εκιντζί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και επτάμισι χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με το βιβλίο του 2014, για έναν Κούρδο που εγκαταλείπει την Τουρκία, το οποίο απαγορεύτηκε πέρυσι.

Οι κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα του Γιαβούζ Εκιντζί (Yavuz Ekinci) στην Τουρκία είναι «ψεύτικες», λέει η PEN International, η παγκόσμια ένωση συγγραφέων.

Ο συγγραφέας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και επτάμισι χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με το βιβλίο του, του 2014, για έναν Κούρδο που εγκαταλείπει την Τουρκία, το οποίο απαγορεύτηκε εκεί πέρυσι.

Ο Εκιντζί, το έργο του οποίου επικεντρώνεται στη δεινή θέση των Κούρδων στην Τουρκία, κατηγορείται για δημιουργία τρομοκρατικής προπαγάνδας σε σχέση με το βιβλίο του Rüyası Bölünenler (Όνειρο διαιρεμένο). Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 7 του αντιτρομοκρατικού νόμου αριθ. 3713 της Τουρκίας, ο οποίος «χρησιμοποιείται συστηματικά για τη φίμωση ανεξάρτητων φωνών», δήλωσε τη Δευτέρα η PEN International. Η κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης έως επτάμισι ετών.

«Να πούμε άβολες αλήθειες»

«Όταν η φωνή ενός συγγραφέα αποσιωπάται, αποσιωπούμαστε όλοι. Τα λόγια του Γιαβούζ Εκιντζί αξίζουν να ακουστούν – ελεύθερα και χωρίς φόβο – επειδή το συλλογικό μας μέλλον στηρίζεται στο θάρρος να πούμε άβολες αλήθειες», δήλωσε ο πρόεδρος της PEN International, Burhan Sonmez.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 18 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η μία από τις δύο υποθέσεις που σχετίζονται με το βιβλίο του Εκιντζί «Dream Divided»- σε μια ξεχωριστή υπόθεση δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την έκδοση, διανομή και πώληση του βιβλίου τον Μάρτιο του 2023 και κατασχέθηκαν αντίτυπα.

Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να υποστηρίξουν το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της γνώμης και να ενθαρρύνουν την πρόσβαση σε ποικίλη λογοτεχνία»

«Έκκληση για ενότητα και ειρήνη»

Το Dream Divided – που εκδόθηκε το 2014 και δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στα αγγλικά – αφηγείται την ιστορία ενός Κούρδου που εγκαταλείπει την Τουρκία για πολιτικούς λόγους και αγωνίζεται να φτιάξει μια νέα ζωή στη Γερμανία.

Όταν ο πατέρας του αρρωσταίνει, ο πρωταγωνιστής ξεκινά να βρει τον αδελφό του, ο οποίος έγινε αντάρτης στα βουνά του Καντίλ, όπου εδρεύει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). «Το βιβλίο τελειώνει με μια έκκληση για ενότητα και ειρήνη», δήλωσε η PEN International.

Ο Εκιντζί, συγγραφέας του «Πότε! Πότε! Μια μέρα» γεννήθηκε το 1979 στο Μπατμάν της Τουρκίας. Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, εργάζεται ως δάσκαλος και εκδότης κουρδικής λογοτεχνίας.

«Αυξανόμενη καταστολή»

Τον Μάρτιο του 2022, ο Εκιντζί κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους, έξι μηνών και 22 ημερών με αναστολή. Κατηγορήθηκε για οκτώ tweets που δημοσιεύτηκαν στον λογαριασμό του στο X, «κανένα από τα οποία δεν προωθούσε ή υποκινούσε τη βία», σύμφωνα με την PEN International, η οποία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να ανατρέψουν την καταδίκη. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του κακουργιοδικείου.

Οι υποθέσεις κατά του Εκιντζί αποτελούν μέρος μιας «αυξανόμενης καταστολής» των βιβλίων και του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, δήλωσε η PEN International, η οποία κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν «να λογοκρίνουν και να διώκουν συγγραφείς για τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης».

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να υποστηρίξουν το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της γνώμης και να ενθαρρύνουν την πρόσβαση σε ποικίλη λογοτεχνία», πρόσθεσε.

*Με στοιχεία από theguardian.com | Αρχική Φωτό:  Yavuz Ekinci / Instagram

Only in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024