Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε άλλο προεδρικό ντιμπέιτ με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. «ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΗ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ!» (Ναι, με κεφαλαία. «Mιλάει» στο κοινό του στη γλώσσα τους) έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, αναφερόμενος στην πρώτη αναμέτρησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο και στη δεύτερη με τη Χάρις την Τρίτη.

Η καμπάνια της Χάρις είχε ζητήσει ένα ακόμη ντιμπέιτ μετά την αντιπαράθεση του αντιπροέδρου και του Τραμπ στο προεδρικό ντιμπέιτ του ABC στη Φιλαδέλφεια. Η Χάρις επανέλαβε την έκκληση αυτή κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Σάρλοτ την Πέμπτη, λέγοντας: «Πιστεύω ότι το οφείλουμε στους ψηφοφόρους να κάνουμε άλλο ένα ντιμπέιτ, διότι αυτές οι εκλογές και αυτό που διακυβεύεται δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό».

Όμως ο Τραμπ την Πέμπτη φάνηκε να τερματίζει τις εικασίες σχετικά με το αν θα διεξαχθεί άλλο ένα ντιμπέιτ, λέγοντας ότι η Χάρις «ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ». Η εκστρατεία της Χάρις δήλωσε ότι δεν παίρνει τοις μετρητοίς την ανακοίνωση του Τραμπ ότι δεν θα υπάρξει άλλο προεδρικό ντιμπέιτ.

«Αλλάζει τη θέση του κάθε μέρα», δήλωσε ανώτερος σύμβουλος της Χάρις. «Προβλέπω ότι θα υπάρξει και άλλο».

Μια κλασσική (σημερινή) φωτογραφία του Τραμπ που ειρωνεύεται τους Δημοκρατικούς. Πολιτεύεται στην λογική του σόουμαν.

Κέρδισα την τηλεμαχία, το λένε όλες οι δημοσκοπήσεις, με αδίκησαν λέει ο Τραμπ

Μετά το ντιμπέιτ στη Φιλαδέλφεια, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόδοσή του στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι οι συντονιστές του ABC ήταν «πολύ άδικοι» και ότι ήταν «τρεις εναντίον ενός» κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Την επόμενη ημέρα στο Fox News, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ήξερε αν ήθελε να συμμετάσχει σε άλλο ντιμπέιτ, καθώς συνέχισε να ισχυρίζεται ότι «κέρδισε».

«Στον κόσμο της πυγμαχίας ή του UFC, όταν ένας Μαχητής χτυπιέται ή βγαίνει νοκ άουτ, σηκώνεται και φωνάζει: «ΑΠΑΙΤΩ ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ, ΑΠΑΙΤΩ ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ!». Λοιπόν, δεν είναι διαφορετικό με μια τηλεμαχία. Χθες το βράδυ ηττήθηκε άσχημα. Όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ΝΙΚΗΤΕΣ», έγραψε ο Τραμπ την Τετάρτη στο Truth Social.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα στα δεκάδες fake news που εκστόμισε (33-1 το σκορ υπέρ του Τραμπ), θεωρεί πως η συμπεριφορά των παρουσιαστών ήταν μεροληπτική γιατί τον διόρθωσαν σε δύο από αυτά. Στην ψευδή είδηση πως «Οι παράνομοι μετανάστες τρώνε σκύλους και γάτες αμερικανών στο Σπρίνγκφιλντ» και στην ψευδή είδηση πως «οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την άμβλωση στο τρίτο τρίμηνο της κύησης» ή πως «ο (συνυποψήφιος της Χάρις) Γουόλς στηρίζει την εκτέλεση μετά την γέννηση του παιδιού».

Στην πρώτη περίπτωση ο συντονιστής Ντέιβιντ Μιούρ ανέφερε πως σε ερώτηση σε αξιωματούχο της πόλης «μας είπε ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για συγκεκριμένες καταγγελίες ότι κατοικίδια ζώα έπαθαν κακό, τραυματίστηκαν ή κακοποιήθηκαν από άτομα της κοινότητας των μεταναστών» και στην δεύτερη περίπτωση η συντονίστρια Λίνσεϊ Ντέιβις, διόρθωσε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως σε καμία πολιτεία δεν επιτρέπεται η άμβλωση μετά την γέννηση.

Τι πραγματικά συνέβη στην τηλεμαχία

Σύμφωνα με έναν έλεγχο γεγονότων του CNN, μέχρι το πρωί της Πέμπτης, κάθε μεγάλη επιστημονική δημοσκόπηση σχετικά με το ντιμπέιτ είχε βρει ότι η Χάρις κέρδισε. Αυτό περιελάμβανε μια δημοσκόπηση flash poll του CNN/SSRS σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ της Τρίτης, οι οποίοι συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι η Χάρις υπερείχε του Τραμπ.

Ο πρώην ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος υποστήριξε τον Τραμπ αφού ανέστειλε τη δική του υποψηφιότητα, δήλωσε στο Fox News ότι ενώ ο Τραμπ κέρδισε το ντιμπέιτ «επί της ουσίας», η Χάρις «κέρδισε ξεκάθαρα το ντιμπέιτ από την άποψη της εκφοράς της, του στιλ της, της οργάνωσης και της προετοιμασίας της».

Ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς και ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ, οι αντίστοιχοι υποψήφιοι σύντροφοι του Τραμπ και της Χάρις, έχουν προγραμματιστεί να αναμετρηθούν σε ένα ντιμπέιτ που θα φιλοξενήσει το CBS την 1η Οκτωβρίου.

Πηγή: CNN