Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Προ των πυλών ο «πόλεμος» Ρωσίας – Δύσης

Ουκρανία: Προ των πυλών ο «πόλεμος» Ρωσίας – Δύσης

Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι είναι έτοιμος να ανοίξει το δρόμο στην Ουκρανία για την εκτόξευση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος

Ρωσία και Δύση βρίσκονται στα όρια ενός διαφορετικού είδους Ψυχρού Πολέμου. Ο λόγος είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να παραβεί έναν από τους πρώτους όρους που είχε θέσει ο Ρώσος πρόεδρος προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση της σύρραξης.

Σύμφωνα πάντα με τους New York Times, o Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή (13/9), στον Λευκό Οίκο με τον Κιρ Στάρμερ, για να συζητήσουν εκτενώς τα σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση.

Η στάση του Τζο Μπάιντεν και η επόμενη κίνηση

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκέφτεται να εγκρίνει την εκτόξευση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, αρκεί να μην χρησιμοποιήσει όπλα που έχουν παρασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα, το οποίο συζητείται εδώ και καιρό στην κυβέρνηση, κορυφώνεται σήμερα (13/09) με την πρώτη επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ. Η Βρετανία έχει ήδη διαμηνύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι πρόθυμη να αφήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Αλλά θέλει ρητή άδεια από τον Μπάιντεν προκειμένου να επιδείξει μια συντονισμένη στρατηγική με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, η οποία κατασκευάζει έναν παρόμοιο πύραυλο. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Μπάιντεν δεν έχει λάβει απόφαση, αλλά θα ενημερωθεί από τον κ. Στάρμερ την Παρασκευή.

Εάν ο πρόεδρος εγκρίνει, η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να κρατήσει τη γραμμή μετά την κατάληψη ρωσικού εδάφους, όπως έκανε κατά την αιφνιδιαστική εισβολή της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Αλλά ο κ. Μπάιντεν δίστασε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα με τον ίδιο τρόπο, ιδίως μετά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει βοηθώντας το Ιράν να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

«Καμπανάκι» από τον Πούτιν για πόλεμο με τη Δύση

Την ώρα που ο Μπάιντεν αποφασίζει για το αν θα «πατήσει το κουμπί», ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρούσε μία τέτοια συμφωνία ισοδύναμη με την άμεση είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. «Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ – οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες – θα βρεθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Πούτιν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Και αν αυτό συμβαίνει, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ουσία της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας τίθενται».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι προειδοποιούν. Κατά τη διάρκεια σχεδόν 31 μηνών πολέμου, το μοτίβο ήταν σαφές: Σε κάθε στάδιο, ο κ. Μπάιντεν ανησυχούσε ότι η παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία, ή το να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πυροβολήσει στο ρωσικό έδαφος, θα περνούσε μία από τις κόκκινες γραμμές του κ. Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο κ. Μπάιντεν ήταν απρόθυμος να παράσχει πυροβολικό HIMARS στην Ουκρανία, στη συνέχεια άρματα μάχης M1 Abrams, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ATACMS μικρού και στη συνέχεια μεγαλύτερου βεληνεκούς. Αλλά σε κάθε περίπτωση, καθώς η κυβέρνηση ανακάλυπτε ότι ο κ. Πούτιν εμφανιζόταν λιγότερο πρόθυμος να κλιμακώσει τον πόλεμο από ό,τι αρχικά πίστευε, χαλάρωσε τα ηνία.

Ωστόσο, η δυναμική έχει πλέον αλλάξει δραματικά, κυρίως χάρη σε ένα μεγάλο φορτίο ιρανικών πυραύλων προς τη Ρωσία, το οποίο οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι θα προσφέρει μια κρίσιμη ώθηση ισχύος πυρός στον Πούτιν, ακριβώς την ώρα που ο στρατός του επεκτείνει την επιρροή του στην ανατολική Ουκρανία με την προέλαση στη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ.

Γιατί η Δύση αλλάζει στρατηγική

Η Βρετανία έχει αναφέρει ότι η Ουκρανία «έχει αυτό το δικαίωμα», να πλήξει δηλαδή στόχους εντός της Ρωσίας. Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις αυτόν τον μήνα ότι το Ιράν έχει αρχίσει να παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία έχουν αλλάξει τη δυτική σκέψη.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει υπό το πρίσμα της απόκτησης από τη Ρωσία βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν», ανέφεραν. «Το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο και επέλεξε να βάλει στα πρακτικά την επιβεβαίωση ότι οι Ιρανοί προμηθεύουν τη Ρωσία ήταν μια σημαντική στιγμή».

Άλλοι αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη έκαναν την ίδια σύνδεση. Ένας σύμβουλος άμυνας ενός πρωθυπουργού στην περιοχή της Βαλτικής δήλωσε: «Το ‘κουμπί΄ μετατοπίστηκε στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων».

«Η διαμάχη τώρα είναι για το ποιους στόχους θα επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει εντός της Ρωσίας και πόσο βαθιά – και υπάρχουν ακόμα ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι το φιλτράρισμα του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να στοχευθεί παρασύρει τις ΗΠΑ σε σχεδιασμό πολέμου, κάτι στο οποίο θέλουν να αποφύγουν να θεωρηθεί ότι εμπλέκονται».

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία προκειμένου να συζητηθεί μια εξελισσόμενη κατάσταση, δήλωσε ότι, ενώ η αποστολή ιρανικών πυραύλων είναι ανησυχητική, δεν έχει δώσει τη λήψη αποφάσεων στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Only in

Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι εκλογές και τα… κατοικίδια στο Σπρίνγκφιλντ

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε στο ντιμπέιτ ότι μετανάστες «τρώνε τα κατοικίδια» των κατοίκων;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024