Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρωσία απαντά στον Ερντογάν: Η Κριμαία είναι «ρωσική περιφέρεια» και η Τουρκία είναι ενήμερη γι’ αυτό

Η Ρωσία απαντά στον Ερντογάν: Η Κριμαία είναι «ρωσική περιφέρεια» και η Τουρκία είναι ενήμερη γι’ αυτό

«Οι ρωσικές περιφέρειες είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβάστε το Σύνταγμά μας, και δεν αποτελούν αντικείμενο οποιωνδήποτε συνομιλιών», απαντά η Ζαχάροβα στον Ερντογάν.

«Ρωσική περιφέρεια» πέραν κάθε διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τη χερσόνησο της Κριμαίας, διαφωνώντας δημοσίως με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Κριμαία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από EPA/Maxim Shipenkov).

«Η Μόσχα μονίμως διαβιβάζει τη θέση της στην Αγκυρα και η τουρκική κυβέρνηση είναι ενήμερη…»

«Οι ρωσικές περιφέρειες είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβάστε το Σύνταγμά μας, και δεν αποτελούν αντικείμενο οποιωνδήποτε συνομιλιών», απάντησε σε ερώτηση η Μαρία Ζαχάροβα, με μια αναφορά που μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο την Κριμαία, αλλά και τις ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο ρωσικό Σύνταγμα ως ρωσικό έδαφος, αν και συνεχίζονται σε μεγάλα μέρη τους οι συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού.

«Η Μόσχα μονίμως διαβιβάζει τη θέση της στην Αγκυρα και η τουρκική κυβέρνηση είναι ενήμερη σε τι αυτή συνίσταται», συμπλήρωσε η ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτης, απαντώντας στον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε στο πλαίσιο της «Κριμαϊκής Πλατφόρμας» στη Λετονία ότι επιθυμεί τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, ώστε σε τελική ανάλυση να επιτευχθεί δίκαιη και σταθερή ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ερντογάν και Τάταροι

«Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι αμετάβλητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία αποτελεί απαίτηση του διεθνούς δικαίου», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Αναφέρθηκε, επίσης, «στον πόνο που έχουν υποστεί οι Τάταροι της Κριμαίας, των οποίων η ταλαιπωρία συνεχίζεται για οκτώ δεκαετίες».

Και θύμισε ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας, γεγονός που, όπως είπε, επιδείνωσε τα δεινά των κατοίκων της περιοχής, και αναφέρθηκε στο δικαίωμα των Τατάρων να ζουν «ελεύθεροι, ασφαλείς και ειρηνικά στην πατρίδα τους».

Only in

«Είχα έναν ιδιωτικό πόλεμο» - Η Λι Μίλερ και οι γυναίκες δημοσιογράφοι που παραβίασαν τους κανόνες του πεδίου της μάχης

Αποφεύγοντας το «ζήτημα της ευκολίας», γλυκομιλώντας τους στρατιώτες, η Λι Μίλερ και η ομάδα της κατάφεραν να παραδώσουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ρεπορτάζ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024