Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Kommersant είναι αφιερωμένο στον πρόεδρο της Ρωσίας: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χάραξε την κόκκινη γραμμή του».

Το ζήτημα με τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία σε ρωσικά εδάφη απασχολεί τους πάντες

Το BBC δεν άφησε ασχολίαστη τη συγκεκριμένη επιλογή και επιχειρεί να απαντήσει τι θα γίνει αν η Δύση ξεπεράσει αυτή την κόκκινη γραμμή και, αν το κάνει, πώς θα απαντήσει τότε η Ρωσία.

Το βρετανικό μέσο θυμίζει ότι, μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση (άλλοι μιλούν για απειλή) προς τη Δύση: μην αφήσετε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα, είπε ο Πούτιν, θα έβλεπε κάτι τέτοιο ως «άμεση συμμετοχή, των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα άλλαζε τη φύση της σύγκρουσης

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «θα άλλαζε ουσιαστικά την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης».

«Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι, για τις εκτοξεύσεις πυραύλων προς τη Ρωσία, η Ουκρανία θα χρειαζόταν δεδομένα από δυτικούς δορυφόρους και ότι μόνο στρατιώτες από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να «εισάγουν αποστολές πτήσης σε αυτά τα πυραυλικά συστήματα».

Ουκρανοί πυροβολητές ρίχνουν με οβιδοβόλο προς τα ρωσικά στρατεύματα στη γραμμή του μετώπου κοντά στο Ποκρόφσκ.

Η Ρωσία έχει δει στο παρελθόν κόκκινες γραμμές της να παραβιάζονται

Το BBC υπενθυμίζει στην ανάλυσή του ότι η Ρωσία έχει χαράξει ξανά κόκκινες γραμμές. Και στη συνέχεια τις έχει δει να παραβιάζονται.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν όταν ανακοίνωσε την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» – της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία – ο Πούτιν απηύθυνε προειδοποίηση προς «όσους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν από έξω».

«Όποιος κι αν προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως», είχε δηλώσει τότε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

«Και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας», είχε προσθέσει.

Οι δυτικοί ηγέτες αγνόησαν αυτό που ερμηνεύτηκε ευρέως εκείνη την εποχή ως πυρηνική απειλή. Από τότε η Δύση έχει παράσχει στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα πυραυλικά συστήματα και, πιο πρόσφατα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Φέτος η Μόσχα έχει ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία ότι χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS για να στοχεύσει την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

Αυτοί είναι οι πύραυλοι  μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. 

Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, Ρώσοι αξιωματούχοι και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει πολλές φορές τη Δύση ότι «πολεμάει τη Ρωσία» ή ότι εξαπολύει «πόλεμο» εναντίον της. Παρόλο που η Ρωσία ήταν αυτή που εισέβαλε στην Ουκρανία, σχολιάζει το BBC.

Τι δεν ξεκαθάρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο τόνος των τελευταίων παρατηρήσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, λέει το βρετανικό μέσο, δείχνει ότι είναι σαφές πως θεωρεί ότι η στόχευση διεθνώς αναγνωρισμένου ρωσικού εδάφους με δυτικά πυραυλικά συστήματα θα έφερνε τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο.

Αυτό που δεν ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος είναι το πώς θα απαντούσε η Μόσχα.

«Θα λάβουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα δημιουργηθούν για εμάς», δήλωσε ο Πούτιν.

Σήμερα Παρασκευή, η Ρωσία ανακάλεσε τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για «ανατρεπτικές δραστηριότητες» και απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Αλλά η πιθανή απάντηση του Πούτιν είναι πολύ ευρύτερη, εκτιμά το BBC. Ο ίδιος πρόσφερε κάποιες ενδείξεις τον Ιούνιο.

Σε συνάντηση με τους επικεφαλής των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ρωτήθηκε: «Πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία εάν δινόταν η ευκαιρία στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που προμηθεύει η Ευρώπη;».

«Πρώτον, θα βελτιώσουμε, φυσικά, τα συστήματα αεράμυνάς μας. Θα καταστρέψουμε τους πυραύλους τους», απάντησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεύτερον, πιστεύουμε ότι αν κάποιος σκέφτεται ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να χτυπήσουν το έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί δεν μπορούμε να προμηθεύσουμε τα όπλα μας της ίδιας κατηγορίας σε εκείνες τις περιοχές σε όλον τον κόσμο όπου θα στοχεύουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;», αναρωτήθηκε με νόημα ο Ρώσος ηγέτης.

Με άλλα λόγια, ο εξοπλισμός δυτικών αντιπάλων για να πλήξουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό είναι κάτι που η Μόσχα εξετάζει.

Η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επρόκειτο να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα: το έγγραφο που καθορίζει υπό ποιες συνθήκες η Μόσχα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Ριαμπκόφ υποστήριξε ότι η απόφαση για την αναθεώρηση του δόγματος «συνδέεται με την πορεία κλιμάκωσης των δυτικών αντιπάλων (σ.σ. της Ρωσίας)».

Εν τω μεταξύ, ο Σερ Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητήσουν οι ηγέτες Βρετανίας και ΗΠΑ είναι το ζήτημα της Ουκρανίας και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση. Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στάρμερ καθ’ οδόν προς την Ουάσινγκτον. «Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως», πρόσθεσε.

Το BBC σημειώνει: «Οι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν τι θεωρούν μεγαλύτερο: τον κίνδυνο κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης ή την ανάγκη άρσης των περιορισμών στη χρήση δυτικών πυραύλων από την Ουκρανία».