«Ταξικά» χαρακτηριστικά προσδίδουν οι ξενοδόχοι στην κυβερνητική πολιτική «υπερφορλόγησης» του τουρισμού όπως χαρακτηρίζουν τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το «οριζόντιο» μέτρο αύξησης του τέλους της κλιματικής αλλαγής πλήττει κυρίως τη μικρή ξενοδοχία και τους μη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενώ ουσιαστικά αφήνει ανεπηρέαστα τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία.

Όλοι συμφωνούν ότι το 2025 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρονιά λόγω κλιματικής κρίσης, υπερτουρισμού και οικονομικής δυσπραγίας

Είναι προφανές ότι μιλάμε για τον θάνατο του μικροξενοδόχου ανέφερε παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας ότι η μικρή ξενοδοχία αποτελεί το 80% των μονάδων. Δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα ανταποδοτικό τέλος όμως αυτό θα πρέπει να είναι αναλογικό συμπληρώνει. Άλλη επίπτωση έχει η επιβάρυνση από το τέλος σε ένα μεγάλο πολυτελές ξενοδοχείο σε ένα δημοφιλή προορισμό αι άλλη σε ένα μέσο ξενοδοχείο πόλης.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι ένα τέλος 15 ευρώ σε ένα πεντάστερο σε μία ελληνική πόλη π.χ.  στην Ξάνθη, σημαίνει μία επιβάρυνση για τον επισκέπτη στην τιμή του δωματίου μέχρι 20% ενώ σε ένα resort των 500 ή 1.000 ευρώ τη βραδιά η επιβάρυνσή θα είναι αμελητέα. Πρόκειται για ένα επιχείρημα που φαντάζει λογικό και γι’ αυτό ζητούν το τέλος να είναι ανάλογο της τιμής του δωματίου.

Παράλληλα εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο της που έχει προγραμματισθεί για την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους στην κατεύθυνση να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τουρισμό αποσπασματικά και σαν μια «αγελάδα για άρμεγα» προγραμματίζουν να παρουσιάσουν σύντομα μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ο πιο υπερφορολογημένος στη χώρα.

Μέχρι και 100% είναι υψηλότερη η φορολογική επιβάρυνση του κλάδου από οποιονδήποτε άλλο σημειώνουν γνώστες της μελέτης.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «φορομπηχτικά» τον τουρισμό 

Για μια μεγάλη μερίδα ξενοδόχων μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «φορομπηχτικά» τον τουρισμό είναι το γεγονός ότι κατάργησε την ανταποδοτικότητα του τέλους παρεπιδημούντων, ενώ και ο φόρος διανυκτέρευσης που μετατράπηκε σε τέλος κλιματικής αλλαγής και είναι υποτίθεται ανταποδοτικός δεν αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Περιφέρεια Αιγαίου έχει ζητήσει το 75% των εσόδων από το τέλος στα ξενοδοχεία της περιοχής να επιστρέφει για έργα στην Περιφέρεια, όμως ακόμη δεν «έχει δει φως», με το ερώτημα πόσα είναι τα χρήματα που εισπράχθηκαν φέτος και πως αξιοποιούνται να παραμένει αναπάντητο.

«Ακόμα και το τέλος ανθεκτικότητας, το οποίο ως τέλος θα έπρεπε να έχει μία μορφή ανταποδοτικότητας, προσπαθούμε να δούμε πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα που πληρώθηκαν πέρυσι και ως προς τι υποστηρίζει την τουριστική δραστηριότητα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής μιλώντας στο OT FORUM στην Θεσσαλονίκη.

Η οριζόντια αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής έρχεται σε μία περίοδο σύνθετη και γεμάτη προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Το 2025, για πολλούς και διάφορους λόγους, δε θα είναι μία εύκολη χρονιά και σε τίποτα δε θα θυμίζει το 2022, 2023 και πρώτου μισό του 2024, έγραψε πρόσφατα στο «Χ» o πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, οποίος στην «ψύχραιμη» ανάρτηση του επισημαίνει ακόμη ότι «τουρισμός είναι πλέον πολύ σημαντικός για να αγνοείται και να αφήνεται στην τύχη του. Είναι πολύ απαραίτητος για το οικονομικό μέλλον της χώρας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών…» και τονίζει ότι «κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στοιχηθούν πίσω από ενιαία στρατηγική, που θα καθορίζει τους στόχους και θα εκπονεί και εφαρμόζει πολιτικές. Και ο ιδιωτικός τομέας, υπεύθυνα και με συνεχή αυτοκριτική, θα δημιουργεί, θα εξελίσσει το προϊόν και θα περιθωριοποιεί όλους εκείνους που επιχειρούν να το σαμποτάρουν…»

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής είπε στο ΟΤ FORUM ότι αν και είναι νωρίς ακόμη  και πως το καλύτερο benchmark για να δούμε πώς θα πάει η χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι τον Νοέμβριο, η WTM, η έκθεση του Λονδίνου, ωστόσο «οι tour operators μας λένε ότι είμαστε γύρω στο -10% με -15% σε σχέση με πέρυσι».

Άλλοι παράγοντες του κλάδου υπογραμμίζουν ότι το αυξητικό τουριστικό ρεύμα  που καταγράφηκε διεθνώς μετά την πανδημία έφτασε στα όρια του όλα δείχνουν ότι από το 2025 η τιμή θα είναι βασικός παράγοντας στην επιλογή ενός προορισμού. Συνεπώς και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια ανάλογη πολιτική διατήρησης της ανταγωνιστικότητα της.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι το 2025 θα είναι μια διαφορετική χρονιά καθώς η κλιματική κρίση, η γενικότερη οικονομική δυσπραγία στη Δυτική Ευρώπη, τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η διεθνής αρθρογραφία περί υπερτουρισμού, η ένταση του ανταγωνισμού από άλλες περιοχές της Μεσογείου, αναμένεται να παίξουν τον ρόλο τους.

Η «σύγκρουση» με τα Airbnb

Σε όλα τα παραπάνω το ελληνικό ξενοδοχείο έχει να αντιμετωπίσει και τον έντονο ανταγωνισμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι ξενοδόχοι απογοητεύθηκαν πλήρως από τα «μη μέτρα» που ανακοίνωσε για την βραχυχρόνια μίσθωση η κυβέρνηση.

«Εγώ δεν άκουσα κάποια μέτρο που να περιορίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση, πέρα του ότι θα δοθούν κάποια κίνητρα για κάποιους ανθρώπους που θα θέλουν να μεταφερθούν στη μακροχρόνια μίσθωση και για κάποιους περιορισμούς σε περιοχές της Αθήνας» δήλωσε στο ΟΤ FORUM ο Γιάννης Χατζής.

«Πρέπει να καταλάβουμε και εμείς τι ακριβώς είναι η βραχυχρόνια μίσθωση. Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, μιλάμε για περιορισμό ημερών και μας λένε ότι πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα, μιλάμε για ίση φορολόγηση και μας λένε ότι είναι οικονομία διαμοιρασμού. Πρέπει να ορίσουμε τελικά τι είναι η βραχυχρόνια μίσθωση» τόνισε.

Πηγή: ΟΤ