Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βιογραφικό σημείωμα: Μήπως σας «σαμποτάρουν» οι λέξεις; Ποιες να διαγράψετε για σίγουρη επιτυχία

Βιογραφικό σημείωμα: Μήπως σας «σαμποτάρουν» οι λέξεις; Ποιες να διαγράψετε για σίγουρη επιτυχία

Τα do's και τα dont's για να έχετε εγγυημένη επιτυχία την επόμενη φορά στο «κυνήγι» της δουλειάς των ονείρων σας

Βρίσκεστε σε αναζήτηση νέας εργασίας και θέλετε να φτιάξετε ένα βιογραφικό σημείωμα που θα σας «εγγυηθεί» το επόμενο επαγγελματικό βήμα.

Πολλοί θα αναζητήσουν στο Διαδίκτυο τρόπους για να στήσουν το βιογραφικό τους – άλλοι πάλι θα επιλέξουν τον εύκολο δρόμο βρίσκοντας ένα έτοιμο και αναδιαμορφώνοντάς το με την προσθήκη δικών τους προσωπικών στοιχείων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί κάτι πολύ βασικό: Ότι το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι απλώς… άλλο ένα γραπτό σημείωμα, αλλά η εικόνα και η παρουσίαση του εαυτού τους σε κάποιον δύσπιστο τρίτο που πρέπει να «πείσει». Κι αυτό διότι αντικατοπτρίζει τα μοναδικά προσόντα, τις δεξιότητες του καθενός, ενώ συχνά προδίδει και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Η αναζήτηση παραδειγμάτων βιογραφικών στο Διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια στο «κυνήγι» μίας θέσης στη δουλειά των ονείρων σας

Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξει όμως να το στήσει κανείς, υπάρχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» στο λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσετε. Η Alisha Miranda, συγγραφέας του Surviving Job Loss: A Millennial’s Guide to Unemployment, τι πρέπει να αποφεύγετε και τι να προτιμάτε όταν φτιάχνετε το βιογραφικό σας.

Εάν, λοιπόν, εντοπίζετε κι εσείς τέτοια σημεία στο βιογραφικό σας και αναρωτιέστε τι πάει λάθος και δεν σας καλούν για συνεντεύξεις, δοκιμάστε να τα αφαιρέσετε ή και να τα αντικαταστήσετε για σίγουρη επιτυχία στην επόμενη δουλειά.

Τα dont’s

Όπως αναφέρει στο βιβλίο της η συγγραφέας Alisha Miranda, καλό είναι να αποφεύγονται στα βιογραφικά οι “κενές λέξεις”. Οι λέξεις δηλαδή που δεν έχουν καμία χρησιμότητα, δεν προσφέρουν καμία πληροφορία και είναι επαγγελματικοί χαρακτηρισμοί. Επομένως λέξεις όπως “γκουρού” και “νίντζα” ανήκουν ξεκάθαρα στα dont’s.

Επίσης, η ίδια τονίζει πως σε ένα πετυχημένο βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει να αναφέρονται τα μειονεκτήματα των υποψηφίων αλλά μόνο τα πλεονεκτήματα. Δεν πρέπει δηλαδή να αναγράφονται λέξεις που δείχνουν αδυναμία ή απειρία όπως η λέξη “junior”. Είναι προτιμότερο δηλαδή να δείξετε με ποιον τρόπο συμβάλατε ή υποστηρίξατε κάποια στιγμή την εταιρία στην οποία εργαζόσασταν παρά να δείξετε ότι δεν έχετε εμπειρία.

Και τα do’s

Φυσικά, οι συμβουλές περί βιογραφικών διαφέρουν με βάση τον εκάστοτε κλάδο ωστόσο, το σίγουρο είναι πως τα βιογραφικά υπάρχουν για να αναδεικνύουν τα καλά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Στην τελική, αυτό που θέλουν όλοι είναι να κάνουν καλή εντύπωση στον μελλοντικό τους εργοδότη μέσα από λέξεις που δείχνουν δυναμισμό και ικανότητα.

Για παράδειγμα, τα ρήματα “χτίζω”, “παράγω”, “διαχειρίζομαι” θεωρούνται must ενώ σημαντικές είναι και οι λέξεις “συνεργασία” και “αξιοπιστία”. Λέξεις δηλαδή που δίνουν βάρος στη συνεισφορά, στην υποστήριξη και στις υπηρεσίες.

Αν πάλι αισθάνεστε κολλημένοι και δεν είστε σίγουροι για τα δυνατά σας σημεία, η Miranda συνιστά να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε λέξεις για να περιγράψετε τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας, ρωτήστε φίλους ή συναδέλφους πώς θα σας περιέγραφαν και στη συνέχεια συμπεριλάβετε τα στοιχεία αυτά στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Only in

Ανοικτή η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Τα φαβορί για το β’ γύρο

Δημοσκόπηση της Metron Analysis δίνει ως φαβορί τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τρεις υποψηφίους να «μάχονται» για το β' γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024