Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Gov.gr Wallet: Ψηφιακή άδεια οδήγησης – Είναι έγκυρη σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας;

Gov.gr Wallet: Ψηφιακή άδεια οδήγησης – Είναι έγκυρη σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας;

Έχει την ίδια ισχύ με το φυσικό έγγραφο το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης;

Η εφαρμογή «Wallet» του gov.gr αν μη τι άλλο μας έχει λύσει τα χέρια, καθώς τα σημαντικότερα έγγραφα που πρέπει να φέρει κανείς μαζί του είναι «φορτωμένα» σε αυτήν.

Πρόκειται φυσικά για την αστυνομική ταυτότητα και την άδεια οδήγησης.

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης της καρτέλας MyAuto η οποία περιλαμβάνει όλες τις βασικές πληροφορίες για το όχημά σας.

Την άδεια κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας (εάν έχουν καταβληθεί ή όχι) και το ΚΤΕΟ (εάν και πότε έγινε ο έλεγχος και πότε είναι ο επόμενος).

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται αρκετοί οδηγοί εκεί έξω δεν είναι σίγουροι εάν είναι καλυμμένοι με το να επιδείξουν τις ψηφιακές μορφές των παραπάνω εγγράφων σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ελληνική Αστυνομία θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η επίδειξη εγγράφων μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων, όπως είναι το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και η αστυνομική ταυτότητα, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ωστόσο, η ψηφιακή επίδειξη των εγγράφων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η άμεση επαλήθευση των στοιχείων. Άλλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η επίδειξη εγγράφων μέσω αποτυπώσεων οθόνης ή από άλλες εφαρμογές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους αστυνομικούς, καθώς δεν επιτρέπουν την αναγκαία ταυτοποίηση του κατόχου. Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ή εάν τα έγγραφα δεν προσκομίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».

Επομένως, εάν σας σταματήσει η Τροχαία για έλεγχο μπορείτε να επιδείξετε τα έγγραφα που θα σας ζητηθούν μονάχα μέσω του gov.gr wallet και όχι σε φωτογραφία.

Πώς προσθέτω στο Wallet το MyAuto

Ας υποθέσουμε ότι έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας την εφαρμογή gov.gr Wallet. Μόλις μπείτε επάνω δεξιά υπάρχει το σύμβολο «+».

Επάνω δεξιά πατάτε το σύμβολο «+»

Το πατάτε και σας εμφανίζει πρώτο στη λίστα το «Το όχημά μου (MyAyto)». Το επιλέγετε και είστε έτοιμοι.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατα επιβλήθηκε σε οδηγό πρόστιμο 10 ευρώ καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου έδειξε την άδεια οδήγησης μέσω του Wallet και όχι το φυσικό έγγραφο. Ο λόγος ήταν πως ο εν λόγω αστυνομικός δεν γνώριζε πως η εγκυρότητα των δύο είναι ίση.

Σημειώνεται πως η επίδειξη της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης μέσω του Wallet έχει ισχύ μόνο μέσα στην ελληνική επικράτεια.

Only in

«Ασπιρίνες» τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Διπλάσια τα πραγματικά περιστατικά βίας κατά των γυναικών, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή τη ΔΕΘ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024