Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χαλκιδική: Λουκέτο στους ελεγκτές του λούνα παρκ

Χαλκιδική: Λουκέτο στους ελεγκτές του λούνα παρκ

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανέστειλε την άδεια στην εταιρεία που πιστοποίησε το επικίνδυνο μηχάνημα

Σημαντικά ερωτήματα για τις συνολικές ευθύνες – και σε κρατικές υπηρεσίες – για το δυστύχημα σε λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, αλλά και για την ασφάλεια του συνόλου αντίστοιχων χώρων, προκύπτουν μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να αναστείλει τη λειτουργία της εταιρείας που είχε πιστοποιήσει, το καλοκαίρι του 2023, ότι το φονικό παιχνίδι όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος ήταν σε… εξαιρετική κατάσταση.

Οι πραγματογνώμονες που ερεύνησαν τις αιτίες και τις συνθήκες θανάτου του 19χρονου ανακάλυψαν τη διάλυση του παιχνιδιού από τη σκουριά

Πρόκειται για την πλήρη επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» στις 5 Σεπτεμβρίου 2024 με τίτλο «Ελέγχονται οι ελεγκτές του μοιραίου λούνα παρκ». Στην εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη είχε ανατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ο έλεγχος του 95% των λούνα παρκ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του μοιραίου στη Χαλκιδική.

Το νέο ζήτημα που ανακύπτει για τους κρατικούς φορείς είναι ότι οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, είχαν ελέγξει το καλοκαίρι του 2023 την εν λόγω εταιρεία πιστοποίησης (σ.σ. δηλαδή το ίδιο διάστημα που εκείνη είχε ελέγξει το λούνα παρκ στη Χαλκιδική και δεν είχε ανακαλύψει οποιοδήποτε πρόβλημα φθοράς μηχανημάτων) και είχαν αποφανθεί ότι προχωρούσε σε επαρκείς ελέγχους βάσει πρωτοκόλλου. Δηλαδή, κρατικοί μηχανισμοί και ιδιώτες είχαν αποφανθεί ότι όλα είναι καλά και εκ των υστέρων – μετά το τραγικό συμβάν – διαπιστώνουν ότι όλα ήταν… προβληματικά.

Τότε, μάλιστα, το ΕΣΥΔ είχε προχωρήσει στην ανανέωση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας πιστοποίησης για άλλα πέντε χρόνια. Φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΣΥΔ, πάντως, δεν είχαν μέχρι χθες το βράδυ παράσχει εξηγήσεις για το πώς υπήρξε θετική γνωμάτευση για την εταιρεία που βρήκε ιδανική την κατάσταση των μηχανημάτων στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής. Παράλληλα, η τωρινή εξέλιξη φαίνεται να σηματοδοτεί εν γένει αμφισβήτηση των αξιολογήσεων για την ασφάλεια δεκάδων λούνα παρκ, τα οποία έχει ελέγξει και εγκρίνει τη λειτουργία τους.

Η εταιρεία στην οποία επιβλήθηκε αναστολή άδειας προχώρησε στην επιθεώρηση του μοιραίου παιχνιδιού τον Αύγουστο του 2023, οπότε και διαπίστωσε ότι όλα λειτουργούσαν ομαλά και τα παιχνίδια δεν είχαν καμιά φθορά. Η γνωμάτευση αυτή είχε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2024, οπότε οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ όφειλαν να λάβουν νέα πιστοποίηση, την οποία όμως δεν ζήτησαν και δεν πραγματοποιήθηκε νεότερη επιθεώρηση. Ομως, στον απόηχο της τραγωδίας, το ΕΣΥΔ φαίνεται να εξέτασε τους φακέλους (σ.σ. περιλάμβαναν και φωτογραφίες) του περσινού ελέγχου στο λούνα παρκ από την εταιρεία πιστοποίησης της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν από τότε δείγματα ότι το μοιραίο μηχάνημα σάπιζε και τα οποία αγνοήθηκαν.

Ο έλεγχος

Οι πραγματογνώμονες που ερεύνησαν τις αιτίες και τις συνθήκες θανάτου του 19χρονου ανακάλυψαν τη διάλυση του παιχνιδιού από τη σκουριά, κάτι που οδήγησε στην αποκόλληση του περιστρεφόμενου καθίσματος με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, ο έλεγχος που ξεκίνησε από το ΕΣΥΔ τις τελευταίες ημέρες αφορούσε και τις γνωματεύσεις που συνέταξε ως απλός ιδιώτης ο τεχνικός διευθυντής του ίδιου φορέα πιστοποίησης τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με τις οποίες το λούνα παρκ είχε τα απαιτούμενα εχέγγυα ασφάλείας.

Δηλαδή, αυτός που συμμετείχε στον – κατ’ εντολή του κράτους – φορέα πιστοποίησης είναι και αυτός που συνέταξε ιδιωτικά βεβαιώσεις ότι όλα είναι ασφαλή λίγες εβδομάδες προ του δραματικού συμβάντος – και ενώ το λούνα παρκ δεν είχε λάβει νεότερη πιστοποίηση από την εταιρεία στην οποία ήταν τεχνικός διευθυντής.

Τα ερωτήματα για τις συνολικές ευθύνες γύρω από την τραγωδία στο Πευκοχώρι, μάλιστα, αυξάνονται μετά τη διαπίστωση ότι το ΕΣΥΔ είχε ελέγξει τρεις φορές, κατά την περίοδο 2020-2023, την εν λόγω εταιρεία πιστοποίησης και είχε διαπιστώσει ότι λειτουργούσε και ήλεγχε τα λούνα παρκ απολύτως ορθά και διεξοδικά. Κι αυτό, παρότι, όπως εμφανίζεται από τα σχετικά έγγραφα που είναι στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», διέθετε μόνο τρεις-τέσσερις επιθεωρητές που προχωρούν κάθε οκτάμηνο σε ελέγχους σε τουλάχιστον 200 παιχνίδια λούνα παρκ, αλλά και σε δεκάδες παιδικές χαρές και παιδοτόπους σε όλη την Ελλάδα.

«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στο ΕΣΥΔ και στην αρμόδια γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Βασιλική Λοΐζου, στον τομέα της οποίας υπάγεται η Διεύθυνση Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, που αποφάσισε την αναστολή της δραστηριοποίησης της συγκεκριμένης εταιρείας, προκειμένου να παρασχεθούν πληροφορίες για τους λόγους που ελήφθη αυτή η απόφαση, αλλά και για τον συσχετισμό με τον τραγικό θάνατο του 19χρονου στην Χαλκιδική. Από πλευράς του ΕΣΥΔ, εντούτοις, δεν υπήρξε απόκριση.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Only in

Είναι η μετανάστευση στην Ευρώπη όπως την παρουσιάζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί;

Επίσημα στατιστικά στοιχεία από την Frontex και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, διαψεύδουν τους πολιτικούς που επενδύουν στη ξενοφοβική βία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024