Η πλευρά στην οποία κοιμόμαστε έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα μας.

Αυτό λένε οι ειδικοί.

Για να καταλάβουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, ο εμπειρογνώμονας και ομιλητής του TED Talk James Leinhardt μοιράζεται μερικές χρήσιμες συμβουλές στο TikTok.

Έχει σημασία πως κοιμόμαστε;

Όλοι έχουν εκείνη τη μία θέση ύπνου στην οποία πάντα προτιμούν να κοιμούνται.

Σε κάποιους αρέσει να κοιμούνται στο πλάι, ενώ άλλοι ξαπλωμένοι μπρούμυτα.

Ο James λέει ότι υπάρχουν μόνο δύο θέσεις ύπνου που πραγματικά συνιστά.
«Αν είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα, η σπονδυλική σας στήλη υποστηρίζεται αμέσως από το στρώμα και έχετε την πιο ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού βάρους», λέει.

«Αν στη συνέχεια βάλεις ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σου, θα διαπιστώσεις ότι γέρνεις ελαφρώς τη λεκάνη σου και περισσότερο μέρος της πλάτης σου ακουμπάει πλέον στο κρεβάτι, οπότε υποστηρίζεται καλύτερα. Αυτό είναι το νούμερο ένα.

«Το νούμερο δύο είναι να ξαπλώνετε στο πλάι. Γνωρίζουμε ότι τα κλινικά στοιχεία υπαγορεύουν ότι βγάζετε τη λιγότερη ένταση στη σπονδυλική σας στήλη σε πλάγια θέση. Θέλετε τα αυτιά σας, τους ώμους σας, τους γοφούς σας, τα γόνατα και τους αστραγάλους σας να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο».

Σε ποια πλευρά πρέπει να κοιμάμαι;

Όσον αφορά την επιλογή του αριστερού ή του δεξιού σας, ο ύπνος σε διαφορετικές πλευρές έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα.

Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Ύπνου εξηγεί ότι η αριστερή πλευρά έχει οφέλη για όσες είναι έγκυες και για όσους αντιμετωπίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εν τω μεταξύ, ο ύπνος στα δεξιά μπορεί να είναι πιο άνετος για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι όταν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά, η θέση της καρδιάς μετακινείται λόγω της δύναμης της βαρύτητας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, οι οποίες δεν υπάρχουν όταν κοιμάται στα δεξιά.

Ο Τζέιμς εξηγεί: «Επειδή δεν υπάρχει κλινική ανάγκη, μπορώ να εναλλάσσομαι μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς μου πλευράς.

«Όσοι από εσάς πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, θα σας συστήσουμε να μείνετε στη δεξιά πλευρά σας και όσοι πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες, θα σας συμβουλεύσουμε να ξαπλώσετε στην αριστερή πλευρά σας».

Ωστόσο, για τους υπόλοιπους από εμάς, ο Τζέιμς συμβουλεύει να εναλλάσσουμε τις πλευρές ενώ κοιμόμαστε.

@levitexDo you alternate? 🫡♬ original sound – Levitex