Στην Intel φαίνεται ότι καταλήγουν οι ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις ύψους έως και 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ημιαγωγών για λογαριασμό του Πενταγώνου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το απόρρητο πρόγραμμα, που ονομάζεται Secure Enclave, επιδιώκει να δημιουργήσει παραγωγή για προηγμένα τσιπ με στρατιωτικές εφαρμογές και εφαρμογές μυστικών υπηρεσιών. Εκτείνεται σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης παραγωγής στην Αριζόνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αντιδράσεις των άλλων κατασκευαστών για την Intel

Αν και η Intel ήταν πάντα ο επικρατέστερος υποψήφιος για αυτή την ανάθεση, υπήρξαν αντιδράσεις από άλλους κατασκευαστές τσιπ, ανησυχίες στην Ουάσινγκτον σχετικά με τη σκοπιμότητα της στήριξης σε μια μόνο εταιρεία και μια μάχη για τη χρηματοδότηση σε πολλές υπηρεσίες και το Καπιτώλιο που απειλεί να περικόψει το συνολικό βραβείο της Intel.

Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να ανακοινωθεί το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Θα προστεθεί σε πιθανές επιχορηγήσεις ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και δάνεια ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που χορηγήθηκαν στην Intel τον Μάρτιο στο πλαίσιο του νόμου Chips and Science Act, ενός νόμου που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2022 για την αναζωογόνηση της αμερικανικής παραγωγής ημιαγωγών και τη μείωση της εξάρτησης από την Ασία.

Οι όροι της Intel

Η Intel εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τους όρους αυτού του ευρύτερου πακέτου κινήτρων, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει εγκαταστάσεις στην Αριζόνα, το Οχάιο, το Νέο Μεξικό και το Όρεγκον. Όπως και άλλοι νικητές του Chips Act, η Intel δεν έχει λάβει ακόμη χρήματα και η βράβευσή της θεωρείται προκαταρκτική. Η χρηματοδότηση για την Secure Enclave προέρχεται επίσης από το πρόγραμμα επιχορήγησης Chips Act που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εμπορίου – μετά από μια διαφωνία στις αρχές του έτους σχετικά με το ποια υπηρεσία θα ήταν υπεύθυνη – αλλά διεκπεραιώθηκε εκτός της συνήθους διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Η Intel, το Υπουργείο Εμπορίου και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Καταστροφικά αποτελέσματα

Η συμφωνία για το Secure Enclave σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμπιστεύεται την Intel για την εκτέλεση των σχεδίων του Πενταγώνου παρά τα τελευταία προβλήματα της εταιρείας. Τον περασμένο μήνα, η Intel δημοσίευσε μια καταστροφική έκθεση αποτελεσμάτων και πρόβλεψη για τα έσοδα που οδήγησε τις μετοχές σε πτώση και διέλυσε την εμπιστοσύνη που υπήρχε στο φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης του διευθύνοντος συμβούλου Pat Gelsinger, το οποίο βασίζεται σε επενδύσεις σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ επανεκτιμά τώρα ενεργά τις κατασκευαστικές της φιλοδοξίες, ανέφερε το Bloomberg. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά η Intel είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει ή να σταματήσει έργα εκτός των ΗΠΑ από ό,τι τις εμβληματικές εγκαταστάσεις της στην Αριζόνα και το Οχάιο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Έλλειψη επιλογών για την κυβέρνηση Μπάιντεν

Η συμφωνία αντανακλά επίσης την έλλειψη άλλων επιλογών για την κυβέρνηση Μπάιντεν: Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου επέμειναν να προμηθεύονται ημιαγωγούς αιχμής από αμερικανική εταιρεία και η Intel είναι ο μόνος αμερικανός κατασκευαστής προηγμένων επεξεργαστών. Άλλοι κατασκευαστές είναι η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, οι οποίες κατασκευάζουν εργοστάσια σε αμερικανικό έδαφος με την υποστήριξη του Chips Act.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον είχαν πρώιμες συζητήσεις για την αγορά τσιπ από τις αμερικανικές εγκαταστάσεις ξένων κατασκευαστών, ανέφερε το Bloomberg, αλλά οι συζητήσεις αυτές επικεντρώνονται σε ευρύτερες κατευθυντήριες γραμμές για τις προμήθειες και είναι ξεχωριστές από το πρόγραμμα Secure Enclave.

Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς μοντέλα τσιπ θα παρήγαγε η Intel για το Πεντάγωνο. Η εταιρεία που εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, η οποία διαθέτει τόσο μια επιχείρηση σχεδιασμού όσο και μια κατασκευαστική επιχείρηση, εξακολουθεί να βασίζεται στην TSMC για την παραγωγή ορισμένων από τους πιο προηγμένους επεξεργαστές της.

Προσπάθειες

Η Intel δυσκολεύεται να πείσει πιθανούς πελάτες όπως η Nvidia και η Advanced Micro Devices για τις δυνατότητες των προϊόντων της. Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο ενθάρρυνε και τις δύο εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραγωγής στις εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η Intel στο Οχάιο, ανέφερε το Bloomberg, αλλά καμία από τις δύο δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να το πράξει.

Η Intel ανακοίνωσε ότι άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, διερευνούν την ιδέα να τη χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή των σχεδίων των τσιπ τους. Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε μεγάλες παραγγελίες ή σημαντικά έσοδα.

Το απαιτητικό Πεντάγωνο

Για τους κατασκευαστές τσιπ, το Πεντάγωνο μπορεί να είναι δύσκολος πελάτης. Μια πρόσφατη έκθεση από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν σε ένα λεγόμενο πρόγραμμα αξιόπιστων χυτηρίων – μια μακροχρόνια προσπάθεια που είναι παρόμοια με το Secure Enclave, αλλά επικεντρώνεται σε τσιπ παλαιότερης γενιάς – συχνά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας ή να επιτύχουν απόδοση της επένδυσης από αυτές τις παραγγελίες.

Το Πεντάγωνο επρόκειτο αρχικά να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος Secure Enclave, αλλά απέσυρε τη δέσμευσή του ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, οι νομοθέτες επιβάρυναν το εμπόριο, το οποίο ήταν υπεύθυνο για το υπόλοιπο μερίδιο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, με όλο το βάρος. Κάποια στιγμή, ο οργανισμός σχεδίαζε να συμπεριλάβει τις νέες υποχρεώσεις του Secure Enclave στα χρήματα που είχαν ήδη διατεθεί για την Intel, ανέφερε το Bloomberg, αλλά τελικά οι αξιωματούχοι επέλεξαν να αντιμετωπίσουν το πρόγραμμα ως εντελώς ξεχωριστό από τα κίνητρα εμπορικής παραγωγής.

Πηγή: ΟΤ