Ολοένα και αυξάνεται η δημοφιλία του Σεπτέμβρη σε ό,τι αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές, αν και πρόκειται για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Άλλωστε είναι γνωστό πλέον πως η ζέστη στις νότιες περιοχές του πλανήτη καλά κρατεί, με τον υδράργυρο να μένει ψηλά έως και τις αρχές του Οκτώβρη. Με αυτό το σκεπτικό η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» σε άρθρο του προτείνει πέντε νοτιοευρωπαϊκές πόλεις που μπορούν να μας χαρίσουν λίγο ακόμη καλοκαιρινό ήλιο.

Ανάμεσα σε αυτές και η δικιά μας Θεσσαλονίκη!

Γένοβα, Ιταλία

Το να λες ότι η Γένοβα έχει πολλά παλάτια είναι σαν να λες ότι η Βενετία είναι γεμάτη κανάλια. Παρόλα αυτά, αποτελούν ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά μιας πόλης που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες παλιές πόλεις της Ευρώπης, ιδανική για εξερεύνηση τις ζεστές φθινοπωρινές ημέρες. Περισσότερα από 100 αναγεννησιακά και μπαρόκ παλάτια σώζονται ακόμη. Πολλά από αυτά είναι ανοιχτά στο κοινό.

Εκτός από όλη τη μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική, μια άλλη γοητεία της Γένοβας είναι ότι εξακολουθεί να είναι μια πολυσύχναστη πόλη-λιμάνι, με σοκάκια για να περιπλανηθείτε και περισσότερους ντόπιους παρά τουρίστες.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον φθινοπωρινό ήλιο, περπατήστε ενάμισι μίλι κατά μήκος της Corso Italia μέχρι το Boccadasse, ένα πρώην ψαροχώρι με μια μικρή παραλία.

Αβέιρο, Πορτογαλία

Σε μια λιμνοθάλασσα με θαλασσινό νερό στη βόρεια Πορτογαλία, το Αβέιρο έχει κάτι από τη φοιτητική ζωντάνια της κοντινής Κοΐμπρα και από την παράδοση της παλιάς σχολής του Πόρτο, περίπου 50 μίλια βόρεια, αλλά έχει μια δική του ατμόσφαιρα. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί την αποκαλούν «Βενετία της Πορτογαλίας», κάτι που είναι αληθές, καθώς διαθέτει ένα δίκτυο καναλιών και είναι δημοφιλής στους καλοκαιρινούς τουρίστες, αλλά μέχρι εκεί φτάνει η σύγκριση.

Τούτου λεχθέντος, μια σύντομη βόλτα με μια από τις πολύχρωμες βάρκες τύπου γόνδολας moliceiro είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια αίσθηση του τόπου και να διαλέξετε μια παραθαλάσσια καφετέρια στην οποία θα περάσετε μια ή δύο ώρες πίνοντας ένα παγωμένο τόνικ.

Το περιβάλλον του Αβέιρο το καθιστά επίσης μια εξαιρετική απόδραση στα τέλη του καλοκαιριού. Λίγο πιο πάνω από την ακτή βρίσκεται το φυσικό καταφύγιο Dunas de São Jacinto, όπου οι διαδρομές χωρίς αυτοκίνητα είναι ιδανικές για μια βόλτα με το ποδήλατο μέσα από πεύκα. Και η λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη και την ακτή, προσφέρει πολλές επιλογές για υδάτινη διασκέδαση, όπως paddleboarding, καγιάκ και windsurfing.

Αλικάντε, Ισπανία

Το Αλικάντε, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, τη δεκαετία του 1990 δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για τους επισκέπτες: τα ξενοδοχεία ήταν περιορισμένα, τα εστιατόρια υποτονικά και οι δρόμοι άγριοι.

Όμως αυτή η αρχαία πόλη στην Costa Blanca έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ταλαντούχοι σεφ επιστρέφουν στην πόλη τους, εμπλουτίζοντας τα μακραίωνα πιάτα του Αλικάντε με την απαραίτητη δημιουργικότητα.

Προσθέστε σε αυτό μια στιλβωμένη παλιά πόλη, μπαρ κρασιού και μουσεία εύκολα προσβάσιμα με τα πόδια, καθώς και μια πλειάδα νέων ξενοδοχείων, και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί αυτή η υποτιμημένη πόλη αρχίζει να γίνεται αντιληπτή.

Ζαντάρ, Κροατία

Ο Σεπτέμβριος στην Κροατία είναι υπέροχος: οι θάλασσες είναι ακόμα ζεστές και οι νύχτες δροσερές, αλλά είναι λιγότερο ταραχώδης από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Περπατήστε στη Riva, τον παραλιακό πεζόδρομο που εκτείνεται κατά μήκος του δυτικού μήκους της χερσονήσου, όπου βρίσκεται η παλιά πόλη της Ζαντάρ. Οι Αυστριακοί την έχτισαν τον 19ο αιώνα, αλλά σε όλο το μήκος της υπάρχουν σημάδια εκείνων που ήρθαν πριν από αυτούς.

Ακριβώς έξω από την προκυμαία βρίσκονται τα απομεινάρια του ρωμαϊκού φόρουμ, και αμέσως μετά η ογκώδης βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δονάτου, που σήμερα αποτελεί ατμοσφαιρικό χώρο συναυλιών. Είναι δίπλα στο καμπαναριό του 19ου αιώνα του ρομανικού καθεδρικού ναού της Αγίας Αναστασίας. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίας, με το συνονθύλευμα ρωμαϊκών, μεσαιωνικών, αναγεννησιακών και μπαρόκ στοιχείων και ένα καμπαναριό του 10ου αιώνα. Ο 20ός αιώνας με το τσιμεντένιο Αρχαιολογικό Μουσείο της δεκαετίας του 1970 βρίσκεται απέναντι.

φωτογραφία: Hemis/Alamy

Δύο από τα καλύτερα αξιοθέατα της Ζαντάρ είναι η αγορά τροφίμων – ανοιχτή καθημερινά και ένα εξαιρετικό μέρος για να πάρετε κομμάτια από το υπέροχα αλμυρό τυρί Pag – και το Μουσείο Αρχαίου Γυαλιού, του οποίου τα εκθέματα χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ανάμεσα σε αυτή την αρχαία ιστορία έρχεται ο σύγχρονος κόσμος σε τολμηρή μορφή. Στο βόρειο άκρο της Riva, δύο καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Nikola Bašić το 2005 και το 2008 αξιοποιούν τη δύναμη της θάλασσας και του ήλιου: οι υποβρύχιοι σωλήνες του Sea Organ παίζουν πένθιμη μουσική και το Greeting to the Sun έχει μπλε ηλιακούς συλλέκτες που λάμπουν την ημέρα και αναβοσβήνουν τη νύχτα. Όλα αποτελούν μέρος της μαγείας της Ζαντάρ.

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

«Αντί να πάω στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, που εξακολουθούν να είναι γεμάτα τουρίστες βαθιά μέσα στο φθινόπωρο, το αγαπημένο μου μέρος στην Ελλάδα στα τέλη του καλοκαιριού είναι η Θεσσαλονίκη», γράφει ο Christopher Bakken στο άρθρο του στον Guardian.

Κομψά κοκτέιλ μπαρ προσφέρουν υπαίθρια καθίσματα στην όχθη της θάλασσας, και ακριβοπληρωμένα γαστρονομικά κέντρα βρίσκονται δίπλα σε παραδοσιακές ταβέρνες στα Λαδάδικα, τη συνοικία που κάποτε φιλοξενούσε τα καταστήματα και τις αποθήκες ελαιολάδου της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί εδώ και πολύ καιρό γεωγραφικό και πολιτιστικό κόμβο», σημειώνει ο Bakken.

Η πόλη είναι φτιαγμένη για περπάτημα και, ακόμη καλύτερα, για να χαθείτε επίτηδες. Μέσα σε ένα απόγευμα, μπορείτε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια να περιπλανηθείτε κατά μήκος του Αιγαίου σε έναν ανεμοδαρμένο παραλιακό δρόμο που εκτείνεται για χιλιόμετρα. Μια άλλη μέρα με τα πόδια μπορεί να σας οδηγήσει κατά μήκος των ρωμαϊκών τειχών στην Άνω Πόλη, την παλιά πόλη, με τα σπίτια οθωμανικού ρυθμού και τις μικροσκοπικές βυζαντινές εκκλησίες.

Ενώ η Θεσσαλονίκη είναι μια πολυσύχναστη πόλη, μακριά από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο χωριό, με τα σκιερά σοκάκια της να είναι γεμάτα μπαρ και φθηνά εστιατόρια που απευθύνονται κυρίως σε ντόπιους.

Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα καλύτερα φαγητά στην Ελλάδα, ειδικά για τους μεζέδες, τα μικρά πιάτα που προορίζονται για να μοιράζονται με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για ημερήσιες εκδρομές. Ενώ οι παραλίες της πόλης στην Περαία προσφέρονται για μια γρήγορη βουτιά, αξίζει να οδηγήσετε για λιγότερο από δύο ώρες στη Χαλκιδική. Η Σιθωνία, το μεσαίο, λιγότερο πυκνοκατοικημένο «πόδι», μπορεί να γυριστεί σε ένα απόγευμα, ανάλογα με το πόσο συχνά θα σταματήσετε για να κολυμπήσετε ή να γευτείτε θαλασσινά.

Για μια δόση ορεινού αέρα, οδηγήστε 90 λεπτά νότια από τη Θεσσαλονίκη στους πρόποδες του Ολύμπου. Μπορείτε να περπατήσετε από το γοητευτικό χωριό Λιτόχωρο στο εντυπωσιακό φαράγγι του Ενιπέα, να κάνετε μια βουτιά στη θάλασσα στη Λεπτοκαρυά, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο, και να επιστρέψετε στην πόλη εγκαίρως για το δείπνο.