Τα τελευταία χρόνια, το δικαίωμα στην άμβλωση βρίσκεται υπό απειλή παγκοσμίως, από την Αφρική, έως την Ευρώπη (η Μάλτα είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που απαγορεύει πλήρως τη διαδικασία, ενώ στην Πολωνία, το Συνταγματικό Δικαστήριο αναίρεσε το δικαίωμα των γυναικών να διακόπτουν την εγκυμοσύνη το 2020, αποφασίζοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να υποβάλλονται σε άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή τους), μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe vs. Wade.

«Θα ήταν αντιφατικό αν έλεγα ότι δεν είμαι υπέρ της επιλογής [αναπαραγωγικά δικαιώματα]. Δεν ήμουν έτοιμη. Δεν είχα τίποτα να προσφέρω σε ένα παιδί»

Αστέρες όπως η Νίκι Μινάζ έχουν μιλήσει ειλικρινά για την εμπειρία τους σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να βοηθήσουν τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν  ότι δεν είναι μόνες τους και να βοηθήσουν στην εξάλειψη κάθε στίγματος γύρω από την άμβλωση.

Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Στα απομνημονεύματά της «The Woman in Me», η Μπρίτνεϊ Σπίαρς θυμάται ότι έμεινε έγκυος όταν ήταν σε σχέση με τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ – και αν και αρχικά προβληματίστηκε, πήρε την απόφαση μαζί με τον Τίμπερλεϊκ να τερματίσει την εγκυμοσύνη.

«Σε όλες εσάς – στις γυναίκες και τα κορίτσια του Τέξας, που φοβούνται ότι θα τραυματιστούν και θα κυνηγηθούν από επιτήδειους κυνηγούς επικηρυγμένων- σε όλες τις γυναίκες που εξοργίζονται επειδή το κράτος παίρνει τα δικαιώματα του σώματός μας- και σε όλες εσάς που γίνεστε ευάλωτες(…)επειδή έχετε μήτρα – σας λέω: Σας καταλαβαίνω»

«Ο Τζάστιν σίγουρα δεν ήταν χαρούμενος με αυτή την εγκυμοσύνη. Είπε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για ένα μωρό στη ζωή μας, ότι ήμασταν πολύ νέοι», γράφει στο βιβλίο.

Αναλογιζόμενη τη διαδικασία, η Σπίαρς γράφει: «Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Αν εξαρτιόταν μόνο από εμένα, δεν θα το είχα κάνει ποτέ. Και όμως ο Τζάστιν ήταν τόσο σίγουρος ότι δεν ήθελε να γίνει πατέρας … Μέχρι σήμερα, είναι ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα που έχω βιώσει ποτέ στη ζωή μου».

Πάρις Χίλτον

Ενώ η πρωταγωνίστρια του «Paris in Love» συζητούσε για τη σημασία της χρήσης της πλατφόρμας της για την υποστήριξη των δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή, η Χίλτον μίλησε για την απόφασή της να διακόψει μια εγκυμοσύνη για την οποία «δεν ήταν έτοιμη» στα 20 της χρόνια.

«Αυτό ήταν επίσης κάτι για το οποίο δεν ήθελα να μιλήσω, επειδή υπήρχε τόση ντροπή γύρω από αυτό», δήλωσε η Χίλτον σε συνέντευξή της στο Glamour UK. «Ήμουν παιδί και δεν ήμουν έτοιμη γι’ αυτό».

Ένιωσε την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει το όνομα της και να μιλήσει για τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει την υπόθεση Roe v. Wade και το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό», δήλωσε στο πρακτορείο. «Εμπλέκεται τόσο πολύ η πολιτική και όλα αυτά, αλλά είναι το σώμα μιας γυναίκας… Γιατί θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμος που να βασίζεται σε αυτό; Είναι το σώμα σου, η επιλογή σου και πραγματικά πιστεύω σε αυτό».

View this post on Instagram

A post shared by Paris Hilton (@parishilton)

Νίκι Μινάζ

Σε συνέντευξή της στο Rolling Stone το 2014, η ράπερ είπε ότι νόμιζε ότι «θα πεθάνει» όταν ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος ως έφηβη.

«Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που είχα βιώσει ποτέ», είπε για την άμβλωση που έκανε. «[Αυτό] με στοίχειωσε σε όλη μου τη ζωή. Θα ήταν αντιφατικό αν έλεγα ότι δεν είμαι υπέρ της επιλογής [αναπαραγωγικά δικαιώματα]. Δεν ήμουν έτοιμη. Δεν είχα τίποτα να προσφέρω σε ένα παιδί».

Αναφέρθηκε στην εμπειρία της σε ένα κομμάτι του άλμπουμ της, The Pinkprint.

View this post on Instagram

A post shared by Barbie (@nickiminaj)

Ρίτα Μορένο

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 24 Ιουνίου να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade, η πρωταγωνίστρια του West Side Story μίλησε στο Variety για μια αποτυχημένη έκτρωση που έκανε ενώ ήταν έγκυος στο μωρό του τότε φίλου της Μάρλον Μπράντο, τις ημέρες πριν από την απόφαση Roe v. Wade του 1973, η οποία αποφάσισε υπέρ του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.

Η 90χρονη δήλωσε στο Variety ότι αν και η άμβλωση ήταν παράνομη εκείνη την εποχή, ο αείμνηστος Μπράντο «βρήκε έναν γιατρό μέσω κάποιων φίλων», προσθέτοντας: «Ήταν ένας πραγματικός γιατρός, ο Μάρλον τον πλήρωσε 500 δολάρια»

Αργότερα υπέστη αιμορραγία και έμαθε ότι η έκτρωση ήταν ανολοκλήρωτη.

«Ο Μάρλον με πήγε στο νοσοκομείο. Είχα αυτό που μου είπαν ότι ήταν μια «προβληματική εγκυμοσύνη», θυμήθηκε η Μορένο. «Ο γιατρός δεν έκανε τίποτα στην πραγματικότητα, εκτός από το να με κάνει να αιμορραγώ. Με άλλα λόγια, δεν το έκανε σωστά. Δεν το ήξερα τότε, αλλά θα μπορούσα να είχα πεθάνει. Τι χάλι. Τι τρομερό χάλι».

View this post on Instagram

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

Ούμα Θέρμαν

Σε ένα προσωπικό δοκίμιο για την εφημερίδα The Washington Post, η ηθοποιός μοιράστηκε τη δική της εμπειρία, καθώς έμεινε έγκυος ως έφηβη από έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα, ενώ εργαζόταν στην Ευρώπη, και πήρε «την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου» να διακόψει την εγκυμοσύνη.

«[Αυτό] μου προκάλεσε τότε οδύνη και με λυπεί ακόμα και σήμερα, αλλά ήταν ο δρόμος για μια ζωή γεμάτη χαρά και αγάπη», έγραψε η Θέρμαν, που σήμερα είναι μητέρα τριών παιδιών. «Η επιλογή να διακόψω εκείνη την πρώιμη εγκυμοσύνη μου επέτρεψε να μεγαλώσω και να γίνω η μητέρα που ήθελα και έπρεπε να γίνω».

Αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της με αφορμή τον περιοριστικό νόμο SB8 του Τέξας για τις αμβλώσεις, ο οποίος απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις (χωρίς εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία) μετά τις έξι εβδομάδες και δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να καταγγέλλουν όσους υποπτεύονται ότι κάνουν αμβλώσεις, προσφέροντας ελάχιστη αμοιβή 10.000 δολαρίων σε περίπτωση επιτυχίας της αγωγής τους.

«Σε όλες εσάς – στις γυναίκες και τα κορίτσια του Τέξας, που φοβούνται ότι θα τραυματιστούν και θα κυνηγηθούν από επιτήδειους κυνηγούς επικηρυγμένων- σε όλες τις γυναίκες που εξοργίζονται επειδή το κράτος παίρνει τα δικαιώματα του σώματός μας- και σε όλες εσάς που γίνεστε ευάλωτες(…)επειδή έχετε μήτρα – σας λέω: Σας καταλαβαίνω», έγραψε η ίδια. «Έχετε θάρρος. Είστε όμορφες. Μου θυμίζετε τις κόρες μου».

View this post on Instagram

A post shared by Uma Thurman (@umathurman)

*Με πληροφορίες από: People | Marina Watts