Για πολλούς ανθρώπους, η ηλικία των είκοσι και τριάντα ετών σηματοδοτεί μια περίοδο εξερεύνησης και ανακάλυψης του εαυτού. Είναι η περίοδος που αφιερώνουμε χρόνο για να ανακαλύψουμε περισσότερα για το ποιοι είμαστε και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία.

Όμως, στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 10-15% των ανθρώπων έχει όντως αυτογνωσία. Πρόκειται για την ικανότητά μας να κατανοούμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας και πώς επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας.

Γιατί είναι σημαντική η αυτογνωσία

Ένα άτομο με αυτογνωσία γνωρίζει τα δυνατά του σημεία, τις αδυναμίες του και τους τομείς της ζωής του που χρειάζονται βελτίωση. Γνωρίζει τους λόγους πίσω από τις αποφάσεις του και μπορεί να αξιολογήσει αντικειμενικά τον εαυτό του.

Η αυτογνωσία είναι μια σημαντική ιδιότητα που μας επηρεάζει σε κάθε τομέα της ζωής, αν το καλοσκεφτούμε.

Η βαθιά κατανόηση των προσωπικών σας σκέψεων και συναισθημάτων και του τρόπου που μπορεί να επηρεάζουν τους γύρω σας μπορεί να είναι ανεκτίμητη.

Γιατί και πώς μας ωφελεί

Είναι δύσκολο να εκφράσετε τα θέλω και τις ανάγκες σας στους ανθρώπους στην ζωή σας όταν δεν τα γνωρίζετε ή δεν τα καταλαβαίνετε εσείς οι ίδιοι. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, μπορεί να σας ωφελήσει ποικιλοτρόπως:

– Όταν έχετε μεγαλύτερη αυτογνωσία, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας αλλά και να τα επικοινωνήσετε στους γύρω σας, καθώς αυξάνεται η ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις μας σε διάφορες καταστάσεις.

– Η αυτογνωσία μας δίνει μια καλύτερη αίσθηση του ποιοι είμαστε. Οι αξίες και οι πεποιθήσεις δεν είναι ξεκάθαρες χωρίς μια συνεκτική αίσθηση του εαυτού. Η αυτογνωσία ευνοεί την ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού.

– Όταν γνωρίζετε και εκτιμάτε τον εαυτό σας, τα δυνατά σας σημεία, τις αδυναμίες, ακόμα και τις ιδιορρυθμίες σας, τότε η αυτοπεποίθηση ενισχύεται. Η αυτογνωσία βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι εκτιμούμε και τι αλλαγές επιθυμούμε να κάνουμε.

– Η αυτο-ανακάλυψη μέσω της αυτογνωσίας μπορεί επίσης να ενισχύσει την προσωπική σας ανάπτυξη. Αυτό διότι αφιερώσατε χρόνο για να διαπιστώσετε σε ποιους τομείς χρειάζεστε βελτίωση αλλά και να καταλάβετε τι μπορεί να λειτουργήσει ή όχι για να τα καταφέρετε.

– Μέσω της αυτογνωσίας μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος, αντιμετωπίζοντας τους στρεσογόνους παράγοντες και βάζοντας όρια. Χωρίς την αυτογνωσία, μας λείπει το κίνητρο να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ως εκ τούτου αυτή η ικανότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε βελτιωμένη υγεία αλλά και φυσική κατάσταση.

* Πηγή: Vita