Δέκα tips για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας
Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να είναι πιο γρήγοροι από ποτέ, πολλές φορές η μνήμη μας μπορεί να μας προδώσει. Αυτά είναι δέκα tips που θα μας βοηθήσουν να τη βελτιώσουμε.
Στην τρέλα της καθημερινότητας, συχνά ξεχνάμε, από τα πιο ασήμαντα μέχρι τα πιο σημαντικά… Ευτυχώς όμως, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ρουτίνα μας για να ακονίσουμε το μυαλό μας και να ενισχύσουμε τη μνήμη μας. Ας εξερευνήσουμε εκείνα που είναι εύκολο να εφαρμοστούν και μπορούν να κάνουν αξιοσημείωτη διαφορά.
10 αποτελεσματικά hacks για να ενισχύσουμε τη μνήμη μας
#1 Οργανωνόμαστε
Με ημερολόγιο, λίστες ή και εφαρμογές στο κινητό. Η οργάνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη μας. Όταν καταγράφουμε τις εργασίες, τα ραντεβού και τις προθεσμίες, απελευθερώνουμε διανοητικό χώρο, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε στην απομνημόνευση άλλων σημαντικών πληροφοριών. Μειώνουμε επίσης την ψυχική ακαταστασία που συχνά οδηγεί στη λήθη.
#2 Αθλούμαστε
Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα. Η άσκηση δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος και αυτό βοηθά στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών. Η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής μας διάθεσης, γεγονός που υποστηρίζει έμμεσα την καλύτερη μνήμη.
#3 Τρώμε σωστά
Ό,τι καταναλώνουμε παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία. Τροφές όπως τα βατόμουρα, τα καρύδια και ο σολομός είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.
#4 Κοιμόμαστε καλά
Ο ύπνος, 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της μνήμης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και αποθηκεύει τις πληροφορίες της ημέρας. Εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά, η μνήμη και οι γνωστικές μας λειτουργίες, υποφέρουν.
Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν ξαπλώσετε και βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας είναι άνετο και απαλλαγμένο από περισπασμούς.
#5 Ασκούμε τον εγκέφαλό μας
Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση κρατά το σώμα σε φόρμα, οι νοητικές ασκήσεις κρατούν τον εγκέφαλο αιχμηρό. Προκαλέστε τις γνωστικές σας ικανότητες με επίλυση παζλ, παιχνίδια μνήμης ή την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Αυτές οι δραστηριότητες διεγείρουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης. Οι τακτικές διανοητικές προκλήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητές μας στην επίλυση προβλημάτων και να κρατήσουν το μυαλό μας ενεργό.
#6 Συνδεόμαστε ουσιαστικά
Η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Η συμμετοχή σε συζητήσεις και η διατήρηση κοινωνικών συνδέσεων βοηθά να διατηρούμε το μυαλό μας διεγερμένο.
Συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες και περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια. Η κοινωνικοποίηση μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ψυχική μας ευεξία.
#7 Mindfulness και διαλογισμός
Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορούν να βελτιώσουν την εστίαση, να μειώσουν το άγχος και να ενισχύσουν τη μνήμη. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν την προσοχή στην παρούσα στιγμή και μπορούν να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε το μυαλό μας από περισπασμούς. Οι τακτικές συνεδρίες ενσυνειδητότητας ή διαλογισμού μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και τις γνωστικές μας ικανότητες.
#8 Πίνουμε πολύ νερό
Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη. Η κατανάλωση αρκετού νερού λοιπόν είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης εγκεφαλικής λειτουργίας. Επιδιώξτε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και αυξήστε την πρόσληψη εάν είστε σωματικά δραστήριοι ή σε ζεστό περιβάλλον.
#9 Περιορίζουμε το multitasking
Αν και το multitasking μπορεί να φαίνεται αποτελεσματικό, στην πραγματικότητα εμποδίζει τη μνήμη και τη γνωστική απόδοση. Όταν εστιάζουμε σε μία εργασία τη φορά, είναι πιο πιθανό να διατηρήσουμε πληροφορίες και να αποδώσουμε καλύτερα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να μοιράσετε την προσοχή σας σε πολλαπλές εργασίες και αντ’ αυτού συγκεντρωθείτε στην ολοκλήρωση μιας εργασίας πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της παραγωγικότητάς σας.
#10 Παραμένουμε συνεπείς…
Θυμηθείτε, η συνέπεια είναι το κλειδί. Κάνοντας αυτά τα hacks που ενισχύουν τη μνήμη μέρος της καθημερινότητάς σας, είναι πιο πιθανό να έχετε πιο δυνατό μυαλό μεγαλώνοντας.
* Πηγή: Vita
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη