Όλοι θέλουμε να είμαστε αλλά και να νιώθουμε καλά και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε. Όλα όσα τρώμε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ενέργεια αλλά και την διάθεσή μας, την συγκέντρωση αλλά και την απόδοσή μας σε οτιδήποτε κάνουμε, από την δουλειά μέχρι και την γυμναστική.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, που περιλαμβάνουν για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης όπως η βρώμη, άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε καλύτερα σωματικά αλλά και ψυχικά. Πόσο καιρό όμως χρειάζεται για να δούμε αποτελέσματα από την υγιεινή διατροφή;

Τι θα συμβεί μόλις υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή

Καθώς ενσωματώνετε πιο θρεπτικά τρόφιμα στη διατροφή σας σε τακτική βάση, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές σχετικά γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Εντός των πρώτων ημερών θα έχετε περισσότερη ενέργεια, θα είστε σε εγρήγορση και λιγότερο φουσκωμένοι.
  • Μετά την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα μπορεί να εντοπίσετε αλλαγές στη σύνθεση του σώματος, την επιδερμίδα και την διάθεσή σας.
  • Από τον πρώτο μήνα και έπειτα μπορεί να παρατηρήσετε μείωση του σωματικού βάρους, της υψηλής χοληστερίνης αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι άμεσες αλλαγές

Αρχικά το ενοχλητικό και επίμονο φούσκωμα μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν αντικαταστήσετε τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά ή περιέχουν πολύ αλάτι με φρέσκα φυσικά τρόφιμα, υποστηρίζουν οι ειδικοί του Cleveland Clinic.

Η επιλογή περισσότερων φυτικών γευμάτων και η κατανάλωση μικρότερων μερίδων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε λιγότερα περιστατικά δυσπεψίας. Εκτός από την σταδιακή αύξηση των τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το φούσκωμα ή να το ελαχιστοποιήσετε.

Από την άλλη, η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως έναντι των επεξεργασμένων υδατανθράκων συμβάλλει σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ώστε να έχετε υψηλότερα και πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Θυμηθείτε ότι τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν τόσο στην αύξηση της ενέργειας όσο και στην αύξηση της εγρήγορσης.

Τις επόμενες εβδομάδες

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορεί να παρατηρήσετε μείωση του φουσκώματος καθώς το σώμα σας θα έχει προσαρμοστεί στην αύξηση των φυτικών ινών, αναφέρουν οι ερευνητές από την Mayo Clinic. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια μικρή μείωση του βάρους ενώ τα επίπεδα ενέργειάς σας θα αυξηθούν ή θα είναι σταθερά πιο υψηλά συγκριτικά με το παρελθόν.

Η επιλογή και η προετοιμασία των γευμάτων σας θα είναι πιο εύκολη ενώ θα απολαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα, καθώς θα ανακαλύπτετε όλο και περισσότερα νέα συστατικά.

Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να ευνοήσει και την διάθεσή σας, αναφέρουν οι ειδικοί από την Cleveland Clinic. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη, επομένως η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας μέσω της διατροφής (μανιτάρια, ψάρια) μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη της ψυχικής σας υγείας.

Τους επόμενους μήνες

Μετά από μερικούς μήνες, το βάρος σας μπορεί να είναι αισθητά χαμηλότερο και τα περιττά κιλά μπορεί να συνεχίσουν να μειώνονται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Μερικές ακόμα αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε περιλαμβάνουν την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αλλά και την μείωση της χοληστερόλης σύμφωνα με τους ειδικούς της αμερικανικής National Library of Medicine.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι πεινάτε λιγότερο, καθώς οι τροφές με φυτικές ίνες εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο ενώ συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και την συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ένα ακόμη όφελος της ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής είναι η βελτιωμένη όψη του δέρματος χάρη στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων αλλά και την επαρκή ενυδάτωση.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της θρεπτικής διατροφής περιλαμβάνουν:

  • Μακροζωία
  • Χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου
  • Ενισχυμένη ανοσία
  • Βελτιωμένη μυϊκή δύναμη και λειτουργία
  • Απώλεια βάρους ή/και συντήρηση
  • Βελτιωμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Υγιή μάτια
  • Γερά οστά και δόντια
  • Υγιές δέρμα

*Πηγή: Vita