Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να περιμένει τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο, η έρευνα της Metron Analysis που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνει ένα ανοιχτό σκηνικό για τρεις ακόμα υποψηφίους, καθώς όλα μπορούν να ανατραπούν, ειδικά στον δεύτερο γύρο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή και από ποια πολιτική δεξαμενή θα προέρχονται οι ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση προτίμησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει το φαβορί για την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, ανεξαρτήτως αντιπάλου ή δείγματος, με ποσοστά που κυμαίνονται από 24% έως 38%, αναλόγως του ποιος ερωτάται.

Στο μεγάλο δείγμα της επιρροής του ΠΑΣΟΚ (στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι δυνητικοί ψηφοφόροι του) αντίπαλός του είναι ο Χάρης Δούκας, με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθούν –τάση που επαναλαμβάνεται με πιο καθαρές διαφορές και στο δείγμα των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, που σήμερα είναι αναποφάσιστοι.

Στο δείγμα όσων δηλώνουν πως θα πάνε να ψηφίσουν, το δίδυμο είναι Νίκος Ανδρουλάκης και Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μπαίνει στον δεύτερο γύρο με 25% έναντι 23% του Δούκα, που έρχεται τρίτος.

Στα δίδυμα του δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος και πάλι ανεξαρτήτως αντιπάλου, με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές. Η Διαμαντοπούλου κερδίζει τον Δούκα με 49% – 45% μόνο στο δείγμα των σίγουρων να ψηφίσουν (στα υπόλοιπα προηγείται ο δήμαρχος Αθηναίων), ενώ ο Γερουλάνος κερδίζει τον Δούκα μόνο στο δείγμα της ευρύτερης εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ με 43% – 41%.

Στην παράσταση νίκης, ανεξαρτήτως δείγματος, η πρωτιά ανήκει επίσης στον Ανδρουλάκη, με τον Δούκα να έρχεται δεύτερος και να κλείνει την ψαλίδα σε 38% – 34% στους ψηφοφόρους που σίγουρα θα βρεθούν στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου – στο συγκεκριμένο ερώτημα, Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά.

Τάσεις και αδυναμίες

Πού κερδίζει περισσότερο ο κάθε υποψήφιος; Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας στο μεγάλο δείγμα της επιρροής του ΠΑΣΟΚ (που ως τάσεις δεν αλλάζουν σημαντικά για όσους δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν), ο Ανδρουλάκης θεωρείται ο πιο ενωτικός από τους υποψηφίους (25%), εκείνος που έχει συγκεκριμένες θέσεις για τα σημερινά προβλήματα (21%) και είναι πιο κοντά στους πολίτες (29%) και τις αξίες του (22%) – σ’ αυτά τα στοιχεία όντως βασίζει την καμπάνια του ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαίωση των δύο ατού της υποψηφιότητάς του δείχνει η δημοσκόπηση και για τον Χάρη Δούκα, ο οποίος με 27% εκτιμάται πως είναι εκείνος που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος και με 22% πως μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο 29% βρίσκεται η Αννα Διαμαντοπούλου για το διεθνές κύρος, ενώ ο Γερουλάνος σκοράρει δεύτερος, με ποσοστά αισθητά ψηλότερα από τον δείκτη προτίμησης, στον δείκτη δημοφιλίας. Για τον Ανδρουλάκη και τον Γερουλάνο ο πιο χαμηλός δείκτης είναι η δυνατότητα να κερδίσουν τον Μητσοτάκη, η Διαμαντοπούλου συγκεντρώνει μόλις 7% στο ερώτημα αν βρίσκεται κοντά στους πολίτες, ενώ ο Δούκας 10% στο διεθνές κύρος.

Σύμφωνα με την πολιτική αυτοποθέτηση των ερωτηθέντων, προκύπτει πως ο Ανδρουλάκης έχει μια οριζόντια προτίμηση από 20% έως 25% σε όλο το φάσμα Αριστεράς – Δεξιάς, ο Δούκας συγκεντρώνει τις δυνάμεις του κυρίως στην Κεντροαριστερά (32%), ενώ η Διαμαντοπούλου στην Κεντροδεξιά (35%). Ως κεντρώοι (17%) και κεντροαριστεροί (16%) αυτοπροσδιορίζονται όσοι προτιμούν τον Γερουλάνο.

Ενδεικτικό, πάντως, του πόσο μεταβλητό είναι το σκηνικό και πόσο μπορεί να αλλάξει η εικόνα αναλόγως του αριθμού που θα φτάσει έως την εσωκομματική κάλπη, από το δείγμα όσων σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν μόνο το 50% δηλώνει πως είναι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο 19% ανέρχονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, στο 7% του ΣΥΡΙΖΑ (η έρευνα έγινε ταυτόχρονα με την έκπτωση του Κασσελάκη, αλλά προηγείται των τελευταίων εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση), ενώ ένα κρίσιμο 13% απαντάει «άλλο» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»