Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Ερχεται νέα οικονομική κρίση – Ανέκδοτο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, ακόμα μια κοροϊδία

Κουτσούμπας: Ερχεται νέα οικονομική κρίση – Ανέκδοτο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, ακόμα μια κοροϊδία

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ

Για την εμπειρία που αποκόμισε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική, αλλά και την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. του ΚΚΕ, στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, στις ΗΠΑ συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων της Amazon, που εκπροσωπεί 60.000 εργαζομένους οι οποίοι δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

«Υπάρχει η εικόνα ότι στη μητρόπολη του καπιταλισμού δεν υπάρχουν αγώνες και σωματεία. Το αντίθετο: εκτός από την Amazon, πήγα και στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ένα από τα πάνω από 100 πανεπιστήμια που οι φοιτητές διοργάνωσαν εκδηλώσεις συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης. Αρα γίνονται διεργασίες και στην αμερικανική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον πόλεμο στη Γάζα, ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκησε δριμεία κριτική σε ΗΠΑ και ΕΕ -με τη συναίνεση και ανοχή και της ελληνικής κυβέρνησης- που, όπως τόνισε,  συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη στο δολοφονικό, εγκληματικό καθεστώς του Νετανιάχου που δολοφονεί ανθρώπους. «Στην ουσία μεθοδεύουν γενοκτονία ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού, βλέπουμε επιθέσεις και στον Λίβανο και στην Συρία, φτάνει μέχρι την Υεμένη, τον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα, και συμμετέχει και η Ελλάδα με φρεγάτες», υπογράμμισε.

Ντόμινο εξελίξεων εις βάρος των λαών

Πρόσθεσε, δε, πως και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. «Όλα είναι το ίδιο ντόμινο εξελίξεων», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Δεν μπορεί να έχεις πόλεμο στη Ουκρανία, στη γειτονιά σου, να συμμετέχεις στέλνοντας οπλικά συστήματα, εκπαιδεύοντας στρατό του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει η Μέση Ανατολή, υπάρχουν οι εξελίξεις στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου –  Ισραήλ, όπου είχαμε την παρέμβαση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο που είπε σώνει και καλά να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «πάμε για μια επίλυση του κυπριακού που θα είναι καθαρά διχοτομική λύση, ενώ η κυβέρνηση την ίδια στιγμή είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στις αξιώσεις της Τουρκίας, παρόλο που η κυβέρνηση το αρνείται συστηματικά».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ έκρουσε τον κώδωνα, λέγοντας χωρίς περιστροφές: «Χωρίς να φοβάται ο ελληνικός λαός, να είναι έτοιμος, να επαγρυπνεί, γιατί έχει ανοίξει η βεντάλια των διεκδικήσεων που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και αντί να φέρουν ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των λαών στην περιοχή, θα οξύνουν τις αντιθέσεις, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα σε όλη την περιοχή μας και βεβαίως η Τουρκία είναι σε μια ισχυρή θέση, ξέρουμε την πολιτική της, το παίζει σε πολλά ταμπλό αξιοποιώντας τη θέση της, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να την κρατήσουν στην αγκαλιά τους, να την απομακρύνουν από την αγκαλιά της Ρωσίας, επίσης καπιταλιστικής δύναμης. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις για την Ελλάδα. Το πρώτο ζήτημα που θα ανοίξουν θα είναι η Κύπρος ως πιο αδύναμος κρίκος».

Ερχεται νέα οικονομική κρίση

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ό, τι συμφέρει τους λαούς. Ο απολογισμός από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι και για τον ελληνικό λαό και για τους άλλους λαούς  μόνο δεινά είχε. Το ίδιο και στην ΕΕ, κυρίως ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η συμμετοχή μας για τον εργαζόμενο λαό. Θυμίζω το ταμείο Ανάκαμψης, τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους και βέβαια τη νέα οικονομική κρίση που έρχεται και για αυτό δεν προετοιμάζονται καθόλου οι κυβερνήσεις και θα την πληρώσουν πάλι οι λαοί».

Ανέκδοτο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες σχολίασε: «Μόνο για ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη. Είναι απαράδεκτα όσα είπε. Ακόμα μια κοροϊδία. Ακόμα και τα επίδομα που έδωσε για μικρό χρονικό διάστημα εξανεμίζονται από άλλες μεριές. Η ακρίβεια σε ρεύμα, νερό, τρόφιμα είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση. Δεν λύνεται με ημίμετρα». Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά τα θέματα της πράσινης μετάβασης, το αδιέξοδο, όπως είπε, στο οποίο οδήγησε αυτή η στρατηγική της ΕΕ. «Αντί να μειώσουν το ρεύμα και τις τιμές της ενέργειας έχουν αυξήσει τον λογαριασμό στα λαϊκά νοικοκυριά. Είχαμε προειδοποιήσει όταν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το χρηματιστήριο ενέργειας και το ενίσχυσε η ΝΔ, το εμπόριο ρύπων, το να κλείνεις τον λιγνίτη και να αναγκάζεσαι να τον επαναλειτουργήσεις με ό, τι κόστος έχει αυτό για την τσέπη του εργαζόμενου, ενώ εσύ ως ως κυβέρνηση δεν πρόβλεψες τις εξελίξεις όταν απογειώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου με τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποδείχθηκε ότι ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός και με μέτρα που μπορούν να περιορίσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και την ίδια στιγμή, τα ανεξέλεγκτα αιολικά πάρκα, που μοιράζουν ζεστό χρήμα στους λεγόμενους πράσινους επενδυτές, μεγάλους ομίλους, και αυτό μετακυλίεται σε κόστος για τη λαϊκή οικογένεια στην τιμή του ρεύματος, όλα αυτά χρειάζονται ένα κεντρικό επιστημονικό σχέδιο μιας οικονομίας που ελέγχεται από το κράτος, θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία. Εδώ πάμε στην ουσία του προβληματισμού που θέτει το ΚΚΕ για το ποιος θα έχει την οργάνωση, τα μέσα παραγωγής, να προστατεύεται το εισόδημα του λαού και να προστατεύεται και το περιβάλλον».

Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του κόσμου απέναντι στην πολιτική, ο γ.γ. του ΚΚΕ συμφώνησε πως είναι υπαρκτό πρόβλημα η ματαιότητα. Πρόσθεσε, όμως, με έμφαση: «Η άποψή μας είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ακόμα κι ένα αγώνας που δεν θα στεφθεί με επιτυχία, προσθέτει πείρα. Οικοδομεί για το αύριο. Υπάρχουν περίοδοι στην ιστορική κίνηση όπου τα πάντα βαδίζουν αργά ή έτσι φαίνεται. Φαίνεται να μην είναι έτοιμη η κοινωνία για μια μεγάλη κινητοποίηση, μια εξέγερση για ριζικές αλλαγές, όμως αυτή η περίοδος δεν είναι χαμένη. Είναι η περίοδος που πρέπει να προετοιμάσεις τον λαό, τη νεολαία, να σκεφτεί, να οργανωθεί, να τη διαφωτίσεις, να αποκαλύψεις γιατί γίνονται όλα αυτά». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα: «Οσο είναι τυχοδιωκτικό να σαλπίζεις για την εξουσία ενώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες, άλλο τόσο είναι εγκληματικό να μην κάνεις τίποτα. Το “πάμε κι όπου βγει” σε οδηγεί στο έγκλημα των Τεμπών και σε άλλα ζητήματα. Αυτό υπάρχει σε έναν μεγάλο βαθμό σε όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, υπάρχει και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Από την περίοδο του Τσίπρα όταν ήταν σε άνοδο. “Το ΚΚΕ δεν ήθελε να κυβερνήσει”, είπαν. Ο Τσίπρας τι έκανε; Μια τρύπα στο νερό. Εμείς γιατί δεν σαλπίσαμε να πάμε με την κυβέρνηση; Είναι άλλο ο τυχοδιωκτισμός και άλλο να παραιτείσαι από την πάλη. Προτάσεις με υπευθυνότητα στον κόσμο για να να οδηγήσει στον αύριο τη νεολαία και σήμερα να παλεύεις για να έχεις κατακτήσεις».

Ο ίδιος έκανε λόγο για κινητικότητα στα σωματεία, στους αυταπασχολούμενους, στους αγρότες, στους χώρους δουλειάς. Στον Ελληνικό Χρυσό, είπε χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι κέρδισαν την υπογραφή σύμβασης. Τους ζητούσαν να δουλεύουν 13ωρο μέσα στις στοές. Με τη συνεπή πάλη στην απεργία, κατέκτησαν σύμβαση εργασίας, κατοχύρωσαν το οκτάωρο, είχαν αυξήσεις, κατακτήσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην ασφάλεια της εργασίας.

Υπάρχει αντιπολίτευση

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «ψεύτικο ιδεολόγημα» τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Υπάρχει και είναι οι μεγάλοι αγώνες που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια, τόνισε, ο κόσμος που συμμετείχε στις μεγάλες κινητοποιήσεις είτε από φυσικά φαινόμενα, είτε για τα εργατικά ατυχήματα, είτε για την υγεία οι νοσηλευτές, είτε για την παιδεία οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές… Είναι τεράστιες οι κινητοποιήσεις με ένταση σε αιτήματα που ανοίγουν δρόμους. Αυτό είναι αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ακόμη ότι τα αστικά κόμματα δεν κάνουν αντιπολίτευση. Αυτά για τον Μητσοτάκη είναι προνομιακοί αντίπαλοι και τους χρειάζεται. Ολο το φάσμα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. Έκαναν ζημιά στο λαϊκό κίνημα και στην πορεία της χώρας προς τα μπροστά». Σημείωσε ακόμη πως «η εκτίμησή μας είναι ότι η ΝΔ θέλει να ανασυσταθεί ο άλλος πόλος. Τον θέλει η άρχουσα τάξη της χώρας, τα οικονομικά συμφέροντα, γιατί μόνο έτσι θα  μπορεί και να ενσωματώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, βάζοντας τρικλοποδιές στο κίνημα, αλλά, και να ενσωματώνεται πολιτικά. Να υπάρχει και μια εναλλακτική ξεκούρασης της μιας πλευράς όταν φτάνει στο αμήν η δυσαρέσκεια, εγκλωβισμένη, όμως, σε ένα σύστημα αντιπολίτευσης ως εναλλακτική δήθεν που θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Επίσης, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και για τα εθνικά κόμματα, που θέλει τους συμβιβασμούς που θα χρειαστεί να κάνει σε κυριαρχικά δικαιώματα υποχωρώντας σε αξιώσεις των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να το κάνει με τη συναίνεση και άλλων κομμάτων. Δεν μπορεί μόνη της η ΝΔ να υποχωρήσει σε αυτά τα μέτρα. Χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις».

Προδιαγεγραμμένες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Εμάς δεν μας κάνει εντύπωση. Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε “Κασσελακιάδα”. Η πορεία του εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λογική συνέπεια του τρόπου με τον οποίο πορεύτηκε μέχρι σήμερα».

Να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ερωτηθείς σχετικά με τα Τέμπη απάντησε: «Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ούτε καν μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Ούτε ένα μέτρο από αυτά για τα οποία μίλησαν τεχνοκράτες, σύμβουλοι των οικογενειών, και το ΚΚΕ. Θα ξαναέχουμε δυστυχήματα τέτοιους είδους. Από αυτήν τη σκοπιά, μαζί με το γεγονός ότι πρέπει επιτέλους να καθίσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι και αυτοί βρίσκονται και στην κυβέρνηση, είναι πολιτικά πρόσωπα και διοικητικοί. Πρέπει το θέμα να κρατιέται στην επικαιρότητα και να φροντίσουμε να μην ξεχαστεί. Σε αυτό που επενδύουν για όλα τα λάθη τους και τις ελλείψεις τους και όποτε αυτές αφορούσαν ζωές συνανθρώπων μας. Στηρίζονται σε αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το “σε λίγα χρόνια ποιος θα θυμάται”… Και θα τρώνε από τα κλεφτόδεντρα. Γιατί λεφόδεντρα μπορεί να μην έχουν, έχουν, όμως κλεφτόδεντρα».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Πηγή: ΟΤ

Only in

Πυρ και μανία οι ξενοδόχοι με τους νέους φόρους - Κάνουν λόγο για ταξικά μέτρα

Για «οριζόντιο» μέτρο αύξησης του τέλους της κλιματικής αλλαγής που πλήττει κυρίως τις μικρές μονάδες και όχι τις μεγάλες αλυσίδες κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024