Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε την δεύτερη θέση στον τελικό του Diamond League στις Βρυξέλλες, ολοκληρώνοντας με ιδανικό τρόπο μία υπέροχη χρονιά.

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης επέστρεψε στην Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου και το In.gr τον περίμενε στο αεροδρόμιο και μίλησε μαζί του για όσα έζησε φέτος.

«Ηταν μία τρομερή χρονιά, η καλύτερη της ζωής μου. Καταρχάς τελείωσε και είμαστε όλοι υγιείς χωρίς τραυματισμούς και κουσούρια. Μέσα από μία σεζόν που κράτησε πολύ, δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε υψηλές επιδόσεις στους μεγάλους αγώνες και είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε ο Μανόλο όπως πάντα χαμογελαστός.

Στον τελικό του Diamond League, μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, πήρε την 2η θέση με 5.82, πίσω μόνο από τον Μόντο Ντουπλάντις. «Όταν υπάρχει κρύο και βροχή είναι δύσκολο για τους αθλητές γιατί δεν μπορούν να βγάλουν μεγάλες επιδόσεις και οι περισσότεροι δεν έβγαλαν. Εγώ έκανα πολύ καλή προσπάθεια παρότι μπορούσα να φτάσω παραπάνω και κρατάω τη δεύτερη θέση στον τελικό του Diamond League και συνεχίζω.»

Στο άλμα επί κοντώ των τελευταίων ετών η πρώτη θέση είναι καπαρωμένη από τον Ιπτάμνο Σουηδό κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ με 6.26 αλλά ο Μανόλο δεν δείχνει να προβληματίζεται. «Άνθρωπος είναι και μπορεί να νικηθεί. Αυτό που κοιτάμε όλοι οι αθλητές είναι ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να γράφουμε τη δική μας ιστορία. Σίγουρα είναι σημαντικό να βγαίνεις πρώτος, αλλά είναι και σημαντικό να είσαι σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και να έχεις μία διάρκεια σε υψηλό επίπεδο. Από εκεί και πέρα εάν καταφέρνεις να ξεπερνάς τον εαυτό σου σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, είναι κάτι πιο σημαντικό και από τις πρώτες θέσεις.»

Για τον Καραλή αυτό που προέχει τώρα είναι να κατεβάσει ρυθμούς και να πάει διακοπές. «Τώρα θα ξεκουραστώ για 10 ημέρες. Να ηρεμήσω , να ξεφύγω λίγο από όλο αυτό που γίνεται. Θέλω να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να επιστρέψω για τη νέα σεζόν.»

Στις διακοπές του, είναι σίγουρος ότι θα καταλάβει τι του έχει συμβεί φέτος και τι έχει καταφέρει, με το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς και το πανελλήνιο ρεκόρ των 6 μέτρων που κατέρριψε. «Θέλω σίγουρα στις διακοπές μου να συνειδητοποιήσω όλη αυτή τη σεζόν που πέρασα. Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος επειδή κατάφερα να τελειώσω τη χρονιά χωρίς τραυματισμούς και να είμαι μέσα σε όλους τους μεγάλους αγώνες. Πιστεύω ότι όταν ηρεμήσω λίγο, θα συνειδητοποιήσω όλα όσα έγιναν.»

Χωρίς να δείχνει υπερφίαλος, ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και πλέον μιλάει και για άλματα στα 6.10. «Από μικρός ονειρευόμουν το φράγμα των 6 μέτρων. Είμαι ευτυχισμένος που κατάφερα να περάσω αυτό το ύψος και πλέον προχωράω για μεγαλύτερα άλματα. Θέλω να πηδήξω πάνω από 6.10, μπορεί και παραπάνω, αλλά πλέον δεν θέλω να βάζω όρια. Αν βάζεις ένα ταβάνι μπορεί να φτάσεις εκεί και να μην καταφέρεις κάτι περισσότερο. Εγώ αυτό που θέλω είναι να βελτιώνομαι κάθε μέρα, να παραμένω χαρούμενος και από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά.»