Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος οι συναυλίες στο «Μπερναμπέου»

Τέλος οι συναυλίες στο «Μπερναμπέου»

Νίκησαν οι κάτοικοι της περιοχής που κατήγγειλαν τη Ρεάλ για ηχορύπανση και συμφόρηση της κυκλοφορίας που προκάλεσαν πρόσφατες μουσικές εκδηλώσεις στο γήπεδό της.

Συναυλίες τέλος στο «Μπερναμπέου». Η Ρεάλ υποχρεώθηκε σε αναβολή των συναυλιών που είχαν προγραμματιστεί στο ανακαινισμένο της γήπεδο. Θα πάρουν άδεια διεξαγωγής όταν η ομάδα της Μαδρίτης ολοκληρώσει την ηχομόνωση στο Santiago Bernabéu. Είχαν γίνει πολλά παράπονα και καταγγελίες, ειδικά από τους κατοίκους που μένουν δίπλα στο γήπεδο.

Ηχορρύπανση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, επεισόδια, τόνοι σκουπιδιών έκαναν τη ζωή ένα μαρτύριο σε όσους κατοικούν στο «Τσαμαρτίν».

Η Ρεάλ ανακαίνισε το γήπεδό της και το έκανε το καλύτερο του κόσμου. Για να βγάλει λεφτά και να κάνει απόσβεση τις μέρες που δεν παίζει η ποδοσφαιρική της ομάδας το «Μπερναμπέου» γίνεται χώρος που φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων πέρα από τον αθλητισμό. Ήδη έγιναν σειρά από μουσικές συναυλίες, με καλλιτέχνες του μεγέθους των Taylor Swift, Alejandro Sanz, Karol G ή Luis Miguel. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: ο θόρυβος από το γήπεδο.

Εγιναν καταγγελίες και δημοτική αρχή δεν μπόρεσε παρά να επιβάλει ποινή στη Ρεάλ. Η προσωρινή αναστολή των μουσικών παραστάσεων έγινε δεκτή με χαρά από τη γειτονιά που πάλεψε από την πρώτη στιγμή να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της όταν υπήρχαν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. «Δεν ξέρω αν είναι θρίαμβος, αλλά είναι μια ανακούφιση γιατί μας δίνει μερικούς μήνες ηρεμίας. Νιώθουμε άσχημα για τους καλλιτέχνες και το κοινό, αλλά η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη. Την ευθύνη φέρουν αυτοί που έχτισαν ένα γήπεδο που δεν αποτρέπει τον θόρυβο», λέει ο José Manuel Paredes, εκπρόσωπος της ένωσης όσων επλήγησαν από τον θόρυβο στο Bernabéu.

Η διαμάχη γύρω από τη χρήση του σταδίου Santiago Bernabéu για συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις αντανακλά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του σταδίου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απέκτησε νέα διάσταση με την απόφαση του συλλόγου να αναβάλει όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες μέχρι τον Απρίλιο, μετά από παράπονα και διαμαρτυρίες των γειτόνων για την ηχορύπανση και τη συμφόρηση της κυκλοφορίας που προκάλεσαν πρόσφατες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Σακραμέντο Ράμος, προέδρου της «Asociación Iniciativa Vecinal en Defensa del Medio Ambiente y Contra el Túnel en Paseo de la Habana y Padre Damián», οι κάτοικοι της περιοχής είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση να αναβληθούν οι συναυλίες, τονίζοντας ότι το Santiago Bernabéu είναι ένας αθλητικός χώρος και όχι ένα πολιτιστικό ή μουσικό κέντρο. Η Ramos, εκφράζοντας τις απόψεις των κατοίκων, ζήτησε επίσης από τις τοπικές αρχές και τους πολιτικούς, όπως τον δήμαρχο José Luis Martínez-Almeida και την πρόεδρο της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία που θεωρεί ότι υπονομεύει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η Ρεάλ είχε διοργανώσει συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως της Taylor Swift, του Duki και της Karol G, που προκάλεσαν σοβαρά παράπονα από τους κατοίκους για το θόρυβο που υπερέβη τα επιτρεπτά όρια. Σε απάντηση σε αυτές τις διαμαρτυρίες, το κλαμπ αποφάσισε να αναβάλει τις επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Η Aitana, μια από τις καλλιτέχνιδες που είχε προγραμματίσει συναυλίες στις 28 και 29 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι οι συναυλίες της αναβάλλονται για τον Ιούνιο του 2025, λόγω της πίεσης από τους κατοίκους.

Η απόφαση του ισπανικού συλλόγου να αναβάλει αυτές τις συναυλίες χαιρετίστηκε από τις τοπικές ενώσεις κατοίκων ως μια προσωρινή νίκη. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, διότι αυτό σημαίνει ότι για αρκετούς μήνες δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, μειώνοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τον θόρυβο που επηρεάζει την καθημερινότητα τους. Σύμφωνα με τη δήλωση της Inmaculada Ramos, εκπροσώπου των κατοίκων, τα επίπεδα θορύβου από τις προηγούμενες εκδηλώσεις υπερέβησαν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, κάτι που προκάλεσε έντονη δυσφορία στους γείτονες. Παρά την προσωρινή ανακούφιση, οι κάτοικοι ζητούν οριστική αναστολή όλων των μελλοντικών συναυλιών στο Bernabéu, με το επιχείρημα ότι το στάδιο πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αθλητικούς σκοπούς.

Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ βλέπει αυτές τις εκδηλώσεις ως έναν σημαντικό τρόπο για να αξιοποιήσει το ανακαινισμένο στάδιο και να αυξήσει τα έσοδα από μη αθλητικές δραστηριότητες. Το Bernabéu, μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί και άλλου είδους εκδηλώσεις πέρα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά αυτή η εξέλιξη φαίνεται να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι συναυλίες αυτές εξυπηρετούν πρωτίστως τα εμπορικά συμφέροντα του συλλόγου και όχι τα συμφέροντα της κοινότητας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η διεξαγωγή συναυλιών στο Bernabéu είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία που αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο θόρυβος, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η αυξημένη δραστηριότητα κατά τις ημέρες των εκδηλώσεων αποτελούν τα βασικά προβλήματα που επισημαίνονται.

Αυτό το ζήτημα αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν όταν οι χώροι κοινής χρήσης μετατρέπονται σε επιχειρηματικούς κόμβους, χωρίς την επαρκή συναίνεση της τοπικής κοινότητας.

Οι εμφανίσεις της Αϊτάνα έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αν και ο σύλλογος ελπίζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μήνες πριν, κάτι που αμφιβάλλει ο εκπρόσωπος της ένωσης όσων επλήγησαν από τον θόρυβο στο Bernabéu. «Είναι σαφές ότι το Bernabéu δεν έχει άδεια να φιλοξενεί συναυλίες και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι σε έξι μήνες. Δεν είναι κλειστός χώρος», εξηγεί ο Paredes, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «όλες οι συναυλίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια. Ένα από τα παιδιά μου σηκώθηκε πριν από εξετάσεις γιατί δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Είναι άδικο γιατί είναι παράνομο», επισημαίνει.

Προς το παρόν, εκεχειρία. Η Ρεάλ Μαδρίτης, όπως έχουν δηλώσει ξεκάθαρα οι αρχές, σχεδιάζει να εγκαταστήσει έναν τύπο «ακουστικής ασπίδας», να μειώσει την ισχύ των ηχείων και να τοποθετήσει περισσότερους μουσαμάδες για να μειώσει τον θόρυβο. Μια δουλειά που δεν είναι συνώνυμη με την ηχομόνωση, κάτι αδύνατο σε ένα γήπεδο τέτοιων χαρακτηριστικών, αν και ίσως επαρκές για να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κανονισμούς για τα επιτρεπόμενα ντεσιμπέλ.

Στον ορίζοντα, τον Οκτώβριο, έρχεται η δικαστική ακρόαση μεταξύ της Ένωσης Γειτόνων που επηρεάζονται από το Μπερναμπέου και της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού η δικαστής του ανακριτικού δικαστηρίου με αριθμό 54, Mónica Aguirre de la Cuesta, παραδέχτηκε την καταγγελία που υποβλήθηκε για περιβαλλοντικό έγκλημα. Στη διαταγή ανέφερε ότι οι εκπομπές «συνεπάγονται μη τήρηση της πολεοδομικής άδειας που απαιτεί τη λήψη μέτρων ηχομόνωσης». Επίσης θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έκανε καμία μελέτη για να αποτρέψει την έκλυση θορύβου. Με δεδομένο αυτό, στις 29 Οκτωβρίου, ο μοναδικός διαχειριστής του γηπέδου, Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ Περιάνεθ, καλείται να καταθέσει.

Η πρώτη συναυλία που θα επηρεαστεί πλήρως από αυτή την απόφαση θα είναι η Music Bank, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην έδρα της Ρεάλ. Ονομάζεται ως «το μεγαλύτερο γεγονός K-Pop στον κόσμο», εξακολουθεί να διαφημίζεται στον επίσημο ιστότοπο της Ρεάλ Μαδρίτης και σε άλλα κανάλια πωλήσεων. Μάλιστα, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις και η πρόσβαση είναι ανοιχτή σε όποιον χρήστη επιθυμεί.

Η Ρεάλ Μαδρίτης υπολόγιζε έσοδα περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις της. Τώρα θα αρχίσει να γράφει ζημιές. Εκτός κι αν βάλει σωστή ηχομόνωση…

Only in

ΗΠΑ, Άγρια Δύση

Από «φάρος» Δημοκρατίας, εκκολαπτήριο της κουλτούρας της βίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024