Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, ενεργώντας κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελέα Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα να ανοίξει ποινική έρευνα για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει ένα εκκρεμές αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το ζεύγος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής τηλεόρασης την Τετάρτη.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12 ανέφερε ότι ο Νετανιάχου ήθελε να ανοίξει και στη συνέχεια να κλείσει μια έρευνα σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς, με μια ενημέρωση που κατατέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι οι κατηγορίες έχουν διερευνηθεί από το Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν απαιτούν την παρέμβαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μπαχαράβ-Μιάρα απέρριψε το αίτημα με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για κραυγαλέο τέχνασμα και δεν θα ικανοποιούσε το ΔΠΔ. Η Μπαχαράβ-Μιάρα φέρεται επίσης να σημείωσε ότι έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ότι μόνο μια κρατική επιτροπή έρευνας -η υψηλότερου επιπέδου έρευνα του Ισραήλ- για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα θα ήταν αρκετή.

Όχι στην Εξεταστική Επιτροπή από Νετανιάχου γιατί…δεν έχει την πλειοψηφία

Ο πρωθυπουργός έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κινήσει μια κρατική Εξεταστική Επιτροπή για τη σειρά αποτυχιών πριν και κατά τη διάρκεια της 7ης Οκτωβρίου παρά τις συχνές εκκλήσεις να το πράξει, μεταξύ άλλων και από ορισμένα μέλη του συνασπισμού. Ενώ ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι προτιμά μια κυβερνητική έρευνα, η Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα έχει πιέσει για Εξεταστική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι θα έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και πεδίο εφαρμογής.

Το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη στρατιωτική του αντίδραση στην επίθεση. Το δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 12 ανέφερε χωρίς να αναφέρει πηγή, ότι ο Νετανιάχου φοβάται ότι μια κρατική Εξεταστική Επιτροπή θα ήταν απλώς ένα τέχνασμα για να προσπαθήσουν να τον απομακρύνει από το αξίωμά του.

Ο Νετανιάχου έχει διατυπώσει εδώ και καιρό παρόμοιο ισχυρισμό σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς για τις οποίες δικάζεται.

Οι φωνές υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής πληθαίνουν

Ο Γκάλαντ, ο οποίος όπως και η Μπαχαράβ-Μιάρα προτιμά μια Εξεταστική Επιτροπή, ζήτησε ωστόσο από τον γενικό εισαγγελέα να υποστηρίξει τουλάχιστον μια κυβερνητική έρευνα, ανέφερε το δίκτυο. Η Μπαχαράβ-Μιάρα φέρεται να απέρριψε την ιδέα, λέγοντας ότι πιθανότατα θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην εικόνα του Ισραήλ στο ΔΠΔ, καθώς «ο ερευνώμενος δεν μπορεί να διορίσει τον ερευνητή».

Η Μπαχαράβ-Μιάρα δήλωσε ότι η υπεράσπιση της συμπληρωματικότητας από το Ισραήλ – η αρχή ότι φορείς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μπορούν να εμπλακούν μόνο όταν τα εθνικά νομικά συστήματα αποτυγχάνουν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους – «μπορεί να πραγματοποιηθεί» μόνο με μια κρατική εξεταστική επιτροπή, τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το αίτημα του Λεβίν, κορυφαίου συμμάχου του Νετανιάχου στο κόμμα Λικούντ, ήρθε μετά την προτροπή του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν αυτή την εβδομάδα να εκδώσει το δικαστήριο τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε τον Μάιο εναντίον του πρωθυπουργού, του Γκαλάντ και πολλών κορυφαίων στελεχών της Χαμάς «με τον πιο επείγοντα τρόπο».

Πηγή: Times of Israel