Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο στη Σικελία: Δύτες των ειδικών δυνάμεων και ρομπότ ερευνούν το γιοτ Bayesian – Τι αναζητούν;

Ναυάγιο στη Σικελία: Δύτες των ειδικών δυνάμεων και ρομπότ ερευνούν το γιοτ Bayesian – Τι αναζητούν;

Το superyacht Bayesian του μεγιστάνα Mike Lynch βρέθηκε στη μέση σφοδρής καταιγίδας στα ανοιχτά της Σικελίας στις 19 Αυγούστου. Συνολικά επέβαιναν 22 άτομα. Οι επτά πέθαναν.

Μια επίλεκτη μονάδα του ιταλικού ναυτικού στέλνει για έρευνα δύτες και ρομπότ στο ναυάγιο του superyacht του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Mike Lynch στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Η θαλαμηγός του Lynch, το Bayesian, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε βάθος άνω των 48 μέτρων κάτω από τα νερά γύρω από το Porticello της Σικελίας, αφού βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου.

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Lynch και η 18χρονη κόρη του Hannah, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αργότερα αυτό το μήνα, έχασαν τη ζωή τους μετά από μια φρικτή καταιγίδα που έπληξε τη λιμενική πόλη της Σικελίας.

Ερωτήματα σχετικά με το πώς το σκάφος αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο είχε μήκος άνω των 54 μέτρων, βυθίστηκε τόσο γρήγορα ώστε να πεθάνουν οι επτά από τους 22 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό εκείνη τη στιγμή, έχουν τεθεί από τις ερευνητικές αρχές.

Τι θα αναζητήσουν

Σε μια προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, το ιταλικό ναυτικό στέλνει κάτω έξι δύτες από την επίλεκτη μονάδα Comsubin, το αντίστοιχο της βρετανικής Special Boat Service, δήλωσε στους Times πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Οι επίλεκτοι δύτες θα ψάξουν για ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης (CCTV) και αποθηκευτικό χώρο δεδομένων, και θα εξετάσουν αν οι πόρτες είχαν μείνει ανοιχτές την ώρα του ναυαγίου.

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τον «έλεγχο των καταθέσεων του πληρώματος του σκάφους», δήλωσε η πηγή στην εφημερίδα.

Ο 51χρονος καπετάνιος του πλοίου είναι μεταξύ των τριών ατόμων που εξετάζονται από τις δικαστικές αρχές μετά την τραγωδία του περασμένου μήνα.

Ο αρχιμηχανικός Tim Parker Eaton, 56 ετών, και ο Matthew Griffiths, 22 ετών, είναι και οι δύο Βρετανοί και, όπως και ο καπετάνιος, ερευνώνται επίσης για τη φερόμενη εμπλοκή τους στο θάνατο των επτά ατόμων που επέβαιναν στο Bayesian.

Τι έδειξαν οι νεκροψίες

Ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο, η σύζυγός του Νέντα, μαζί με τον πρόεδρο της Morgan Stanley Bank International Τζόναθαν Μπλούμερ και τη σύζυγό του Τζούντι, πέθαναν όλοι από «ξηρό πνιγμό», σύμφωνα με τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα la Repubblica.

Κανένας από τους τέσσερις επιβάτες του ιστιοφόρου δεν είχε νερό στους πνεύμονες, την τραχεία ή το στομάχι, γεγονός που αποκαλύπτει ότι δεν πνίγηκαν από το θαλασσινό νερό.

Οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι τα τέσσερα θύματα πέθαναν από ασφυξία, όταν η καμπίνα ξέμεινε από οξυγόνο και η ατμόσφαιρα έγινε τοξική με διοξείδιο του άνθρακα.

Οι σοροί των Μορβίλο και Μπλούμερ καθώς και του ιδιοκτήτη του γιοτ Mike Lynch βρέθηκαν μέσα στο ίδιο δωμάτιο καμπίνας στην αριστερή πλευρά του γιοτ των 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πτώμα της 18χρονης κόρης του Lynch, Hannah, ανακαλύφθηκε στο διπλανό δωμάτιο, επίσης στην αριστερή πλευρά του γιοτ.

Η σύζυγος του Lynch και μητέρα της Hannah, Angela Bacares —η οποία επέζησε από το ναυάγιο— φέρεται να προσπάθησε να προειδοποιήσει όσους βρίσκονταν κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου, αλλά τραυματίστηκε όταν πάτησε σε σπασμένα γυαλιά και δεν μπόρεσε να φτάσει στις καμπίνες καθώς γέμισαν γρήγορα με νερό, ανέφερε το τοπικό μέσο.

Η Bacares ήταν μεταξύ των 15 επιβατών και μελών του πληρώματος του σκάφους που επέζησαν.

Ένα μέλος του πληρώματος, ο μάγειρας του πλοίου, ο Recaldo Thomas, σκοτώθηκε επίσης. Το πτώμα του βρέθηκε να επιπλέει δίπλα στο βυθισμένο σκάφος.

Only in

«Ασπιρίνες» τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Διπλάσια τα πραγματικά περιστατικά βίας κατά των γυναικών, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή τη ΔΕΘ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024