Αν νομίζετε ότι ο έλεγχος του αεροδρομίου δεν έχει τίποτα το αξιομνημόνευτο ή απολαυστικό, ίσως αλλάξετε γνώμη αν γνωρίσετε τη νέα τάση στα social, γνωστή ως «airport tray aesthetic» ή διαφορετικά «TSA tray aesthetic».

Οι τάσεις στα social καθορίζονται από το πόσο viral θα γίνει κάτι που θα παρουσιαστεί από τους χρήστες ως δοκιμή ή ιδέα και τελικά θα γίνει μανία. Η τελευταία τάση αφορά στα καλάθια όπου οι επιβάτες αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα για να περάσουν από ακτίνες Χ και τα ξαναπαίρνουν μετά τον έλεγχο. Αυτή η άχαρη διαδικασία έχει γίνει πλέον trend.

Η νέα τρέλα κάνει θραύση στο TikTok, στο Instagram και το Pinterest, όπου αναρτώνται φωτογραφίες του καλαθιού, όπου τα αντικείμενα αφού περάσουν από έλεγχο στήνονται σε ευφάνταστες συνθέσεις και φωτογραφίζονται από τους κατόχους τους.

Το ταξίδι γίνεται τέχνη, λοιπόν, ή έστω ένα κομμάτι του, όπου γυαλιά ηλίου, παπούτσια, τσάντες, βιβλία και προϊόντα περιποίησης αναδεικνύονται δεόντως μέσα από γρήγορες αλλά προσεγμένες λήψεις.

Η νέα τρέλα κάνει θραύση στα social όπου αναρτώνται πολύχρωμες φωτογραφίες καλαθιών από αεροδρόμια

Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις

Το «airport tray aesthetic» ήρθε ως εκδοχή του «fridgescaping», μια από τις νέες τάσεις της εποχής που συνδυάζει την οργάνωση με την αισθητική διακόσμηση. Οι άνθρωποι επιμελούνται τα υπάρχοντά τους σαν μια δημόσια βιτρίνα, από ράφια μέχρι κομοδίνα έως και το εσωτερικό των ψυγείων.

Ωστόσο, το «airport tray aesthetic» έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω της ουράς που δημιουργείται στον έλεγχο του αεροδρομίου, όπου οι περισσότεροι προσπαθούν να προλάβουν την πτήση τους εγκαίρως.  Η New York Post επέκρινε τη «χρονοβόρα τάση» ως πλήγμα που καθοδηγείται από influencers στις Security Fast Track σειρές. Η εφημερίδα Metro του Ηνωμένου Βασιλείου σε άρθρο της σημειώνει ότι με «την τάση που προκαλεί άγχος κινδυνεύετε να γίνετε το πιο μισητό άτομο στο αεροδρόμιο».

Η τάση, πάντως, έχει γίνει αναπάντεχα τεράστια επιτυχία με brands και retailers να δημοσιεύουν τα στιλιζαρισμένα κουτιά τους. Σε ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο στο TikTok με το hashtag «airportaesthetic», με 1,8 εκατομμύρια προβολές, η δημιουργός περιεχομένου Piper Taich δίνει σεμινάριο για το πώς να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο trend.

Δύο από τις συνθέσεις της δημιουργού περιεχομένου Piper Taich στο TikTok

Η τέχνη της στιγμής

«Αν ρωτάτε ποιο είναι το νόημα, το θέμα είναι ότι είναι διασκεδαστικό και τέχνη», λέει η Piper Taich. «Είναι ένας πραγματικά διασκεδαστικός τρόπος να εκφράσω την αγάπη μου για τη μόδα και τη λιτή καλλιτεχνική διεύθυνση».

Όσον αφορά τον κίνδυνο του «airport tray aesthetic» με τις ουρές στα αεροδρόμια και τον εκνευρισμό του κόσμου με τις τρελές ιδέες της Gen Z, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ δεν δείχνει να ανησυχεί.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε στο CNN, ότι «έχουμε συνειδητοποιήσει αυτήν την πρόσφατη τάση, αλλά εφόσον οι σκηνοθετημένες εντυπωσιακές φωτογραφίες δεν προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις ή προβλήματα με άλλους επιβάτες στο σημείο ελέγχου, δεν υπάρχουν προβλήματα».