Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το ερμηνεύσουμε: η Ουάσιγκτον και τα μέλη του ΝΑΤΟ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία (στην κεντρική φωτογραφία αρχείου από το Χ, επάνω, ομοβροντία πυραύλων ATACMS).

Αυτό είναι το άμεσο νόημα της επικείμενης επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον όπου τα μέρη θα συμφωνήσουν για πλήγματα σε στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, εκτιμά σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.

«Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο βήμα που πιθανόν θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Ζελένσκι (αριστερά) με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο (φωτογραφία από το Reuters/Kevin Lamarque)

Εάν τη χαρακτηρίσουμε αλλόκοτη, απερίσκεπτη κίνηση θα είναι ευφημισμός. Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο βήμα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που πιθανόν θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μην πιστεύετε στις όποιες ανοησίες «δικαιώνουν» τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Ο Πούτιν έχει επισημάνει ότι, ενώ οι πύραυλοι θα βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας, θα εκτοξεύονται από το προσωπικό του ΝΑΤΟ που θα εισάγει επίσης τα δεδομένα στόχευσης, τα οποία θα προέρχονται από δορυφόρους πάνω από το ρωσικό έδαφος. Αυτοί οι δορυφόροι είναι αμερικανικοί.

Στην επικείμενη συνάντηση Ζελένσκι – Μπάιντεν θα πρέπει να συμμετέχει η Χάρις, επομένως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την έναρξη ενός πολέμου.

Πώς θα απαντήσει η Ρωσία;

Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα και θα τελειώσει οριστικά τον πόλεμο με την Ουκρανία; Θα καταρρίψει αμερικανικούς δορυφόρους;

Θα εκτοξεύσει πυραύλους για να χτυπήσει αποθήκες ανεφοδιασμού στην Ευρώπη, ειδικά στην Πολωνία που είναι το σημείο εκκίνησης για στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο;

Υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες ανοιχτές. Θα μπορούσε να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στο Ιράν, για παράδειγμα, ή στη Συρία.

Η αλήθεια είναι ότι η Ουάσιγκτον θέλει ν΄ αποδεχτεί τις προτάσεις του Ζελένσκι για βαθιά χτυπήματα στη ρωσική επικράτεια επειδή η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο και μπορεί να ηττηθεί ακόμη και πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η «ομάδα» Μπάιντεν – Χάρις θα πρέπει να εξηγήσει γιατί συνέχισαν να υποστηρίζουν έναν ηττημένο, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θύματα, αντί να επιδιώξουν μια διπλωματική διευθέτηση που ήταν εφικτή.

Η στρατηγική του Ζελένσκι

Η Ουάσιγκτον σταμάτησε και πάλι μια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και ο Μπάιντεν με τη Χάρις είναι άμεσα υπεύθυνοι γι’ αυτό.

Η στρατηγική του Ζελένσκι είναι εύκολο να κατανοηθεί. Ξέρει ότι όλα καταρρέουν και η Ουκρανία δεν θα μπορεί να πολεμήσει άλλο μέχρι τον χειμώνα, καθώς οι υποδομές της χώρας, ειδικά η ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τα καύσιμα, στερεύουν.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, λέει ότι η ηλεκτρική ενέργεια της Ουκρανίας έχει υποβαθμιστεί κατά 70%, ίσως περισσότερο.

Επομένως, η στρατηγική του Ζελένσκι είναι να φέρει το ΝΑΤΟ απευθείας στον πόλεμο. Ανοήτως και αλαζονικά, η Ουάσιγκτον παίζει το ίδιο παιχνίδι.

Η «πολεμοχαρής» Βρετανία

Κανείς, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θέλει να δει πόλεμο στην Ευρώπη. Η Βρετανία δεν είναι πλέον μια σημαντική ευρωπαϊκή χώρα και δεν διαθέτει έναν χερσαίο στρατό για τον οποίο αξίζει να μιλήσουμε.

Αντίθετα, η κυβέρνησή της κατασκεύασε μερικά πολύ ακριβά αεροπλανοφόρα που λειτουργούν ανεπαρκώς, αν όχι καθόλου, αντί να ενισχύσει τον στρατό της και να ξαναχτίσει την άμυνά της.

Σε κάθε περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο χορεύει στον ρυθμό των ΗΠΑ. Οι Βρετανοί ανυπομονούν να επιτεθούν στη Ρωσία, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφθούν τι θα συμβεί όταν η Ρωσία ανατινάξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Ουάσιγκτον θέλει να εξαπολύσει πυραύλους εναντίον της Ρωσίας; Αυτό σημαίνει ότι ο Μπάιντεν, ο Σάλιβαν και ο Μπλίνκεν γνωρίζουν πως η πολιτική τους για την Ουκρανία είναι καταστροφική.

Αντί να προσπαθούν ν’ ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τους Ρώσους, αυξάνουν την ένταση και αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους, χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα καταλήξουν τα πράγματα, εκτός αν ετοιμάζονται πραγματικά να στείλουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ και να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική δύναμή του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το «πρώτο χτύπημα»

Η Ρωσία μπορεί να μη συγκρίνεται με τις ΗΠΑ σε πολλές στρατιωτικές κατηγορίες, αλλά καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και διαθέτει τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Κανείς δεν θέλει να γνωρίζει εάν η Ρωσία έχει την ικανότητα του «πρώτου χτυπήματος» (φωτογραφία του Reuters από πυρηνική δοκιμή στον Ειρηνικό Ωκεανό)

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι ο ρωσικός στρατός δεν διαχωρίζει τα τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά συστήματα. Μάλλον τα βλέπει εξαρχής ως ένα συνεκτικό σύνολο που πρέπει να χρησιμοποιείται όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκτοξεύσει ICBM (διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους) και IRBM (βαλλιστικοί πυρηνικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς) από υποβρύχια εναντίον ηπειρωτικών στόχων στις ΗΠΑ.

Οι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν σχεδόν καμία ηπειρωτική αεράμυνα ικανή να σταματήσει μια ρωσική πυρηνική επίθεση.

Για χρόνια οι στρατηγοί ανησυχούσαν για τη λεγόμενη ικανότητα του «πρώτου χτυπήματος». Δεν μπορώ να πω ότι η Ρωσία πραγματικά διαθέτει αυτήν την ικανότητα, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να το μάθει.

Πολύ αίμα στα χέρια τους

Η μόνη ελπίδα είναι να πείσουμε τους σημερινούς ηγέτες μας ότι θα λογοδοτήσουν για την έναρξη ενός πολέμου χωρίς κανέναν βάσιμο λόγο.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης είναι ότι οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις χωρίς ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Στην περίπτωση του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, άσχετα από την όποια μελοδραματική προπαγάνδα ρέει στις αμερικανικές εφημερίδες, οι ηγέτες μας θα έχουν πολύ αίμα στα χέρια τους αν προχωρήσουν στον βομβαρδισμό της Ρωσίας.