Πάπας Φραγκίσκος: «Θαυμάζω την Κίνα, σέβομαι την Κίνα, είναι μια χώρα με ικανότητα διαλόγου»
«Πιστεύω ότι η Κίνα είναι μια υπόσχεση και μια ελπίδα για την Εκκλησία», είπε ο πάπας, λίγες εβδομάδες πριν την ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Πεκίνου και Αγίας Εδρας για τον διορισμό επισκόπων.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Ο πάπας Φραγκίσκος εξήρε χθες Παρασκευή την «ικανότητα διαλόγου» της Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη χώρα» και «υπόσχεση για την Εκκλησία», λίγες εβδομάδες πριν την πιθανή ανανέωση μιας συμφωνίας για τον διορισμό επισκόπων μεταξύ Πεκίνου και Αγίας Εδρας.
«Η Κίνα για μένα είναι ένα όνειρο, με την έννοια ότι θα ήθελα να επισκεφτώ την Κίνα που είναι μια μεγάλη χώρα», δήλωσε ο πάπας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο επιστρέφει από τη Σιγκαπούρη στη Ρώμη, μετά τη μακρά περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία και την Ωκεανία (κεντρική φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Guglielmo Mangiapane).
Το Βατικανό και η Κίνα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις
«Θαυμάζω την Κίνα, σέβομαι την Κίνα, είναι μια χώρα με πολιτισμό χιλιετιών, με ικανότητα διαλόγου και με ικανότητα να κατανοεί ο ένας τον άλλον, κάτι που ξεπερνά τα διαφορετικά συστήματα που είχε», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι η Κίνα είναι μια υπόσχεση και μια ελπίδα για την Εκκλησία», συνέχισε ο Φραγκίσκος, λίγες εβδομάδες πριν την αναμενόμενη ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ του Πεκίνου και της Αγίας Εδρας για τον διορισμό επισκόπων.
Η τελευταία συμφωνία, που ανανεώθηκε ήδη το 2020 και το 2022 και της οποίας το περιεχόμενο δεν δημοσιοποιήθηκε, έχει στόχο να συγκεντρώσει τους κινέζους καθολικούς που χωρίζονται μεταξύ των επίσημων και παράνομων Εκκλησιών, δίνοντας παράλληλα τον τελευταίο λόγο στον πάπα για τον διορισμό των επισκόπων.
Το Βατικανό και η Κίνα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις γιατί το Βατικανό είναι μία από τις δέκα χώρες που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν (επίσημα «Δημοκρατία της Κίνας») εις βάρος του Πεκίνου («Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας»).
Ιστορική συμφωνία
Ωστόσο, το 2018 υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για το ακανθώδες θέμα του διορισμού επισκόπων στην Κίνα. Η συμφωνία εφαρμόζεται γενικά. Ομως μερικοί διορισμοί έγιναν χωρίς την άδεια του πάπα.
Το κινεζικό Σύνταγμα αναγνωρίζει την «ελευθερία της θρησκευτικής πίστης», δηλαδή την πίστη σε μια θρησκεία, αλλά όχι τη «θρησκευτική ελευθερία», με ευρύτερα όρια.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι επιφυλακτικό απέναντι σε κάθε αντίπαλη δύναμη που θα μπορούσε δυνητικά ν’ απειλήσει την αρχή του, και θρησκευτικές οργανώσεις βρίσκονται μεταξύ αυτών.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις