Ρωσία: Κατασκευάζει drones «καμικάζι» με κινέζικους κινητήρες και ανταλλακτικά
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα drones «καμικάζι» εδώ και ένα χρόνο
Εδώ και ένα χρόνο, η Ρωσία, χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και ανταλλακτικά, παράγει ένα νέο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) μεγάλης εμβέλειας ονόματι Garpiya-A1, το οποίο επιχειρεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που έχει στη διάθεσή του αποκλειστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, περιλαμβάνουν τη σύμβαση παραγωγής για το νέο drone, εταιρική αλληλογραφία για τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα.
Η κινεζική διπλωματία υπογραμμίζει ότι «σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα δεσμευμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πολιτικής διευθέτησης»
Σύμφωνα με αυτά, η IEMZ Kupol, μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiya-A1 από τον Ιούλιο του 2023 έως Ιούλιος 2024. Οι δύο εταιρείες δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Αναφορές ότι έχουν υπάρξει θύματα
Η ύπαρξη του νέου ρωσικού drone με την κινεζική τεχνολογία δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με πηγές από υπηρεσίες πληροφοριών που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν, τα Garpiya-A1 έχουν επιχειρήσει εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και θύματα τόσο ανάμεσα σε πολίτες, όσο και σε στρατιωτικούς.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν επιβεβαιωθούν τελικά αυτές οι πληροφορίες, θα σημαίνουν μια διαφοροποίηση για την εξάρτηση της Ρωσίας από τα ιρανικά drones μεγάλης εμβέλειας.
Το Ιράν έχει προμηθεύσει στη Ρωσία περισσότερα από χίλια drones «καμικάζι» Shahed από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα και να χτυπήσουν υποδομές μακριά από τις πρώτες γραμμές, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Μάιο του περασμένου έτους.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει στείλει drones στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.
Τι απαντά η Κίνα
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέφυγε να απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές ειδών με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των drones.
Αφού επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία, η κινεζική διπλωματία υπογραμμίζει ότι «σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα δεσμευμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πολιτικής διευθέτησης».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε ότι η βοήθεια του Πεκίνου υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις