Συνεχίζει να φλέγεται το ελληνόκτητο πλοίο «SOUNION» μετά από την επίθεση των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση «Ασπίδες» αναφέρει ότι η προσπάθεια για τη ρυμούλκηση συνεχίζεται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής εάν υπάρξει διαρροή πετρελαίου από το τάνκερ.

«Η επιχείρηση διάσωσης του MV SOUNION είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. Για να επιτευχθεί αυτό, συνεργάζονται διάφοροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Η επιχείρηση ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου SOYNION ανεστάλη στις 3 Σεπτεμβρίου καθώς κρίθηκε ότι ήταν δεν ήταν ασφαλής

Τα μέσα της EUNAVFOR ASPIDES συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το πολύπλοκο εγχείρημα, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο για τα ρυμουλκά για τη διεξαγωγή της επιχείρησης ρυμούλκησης.

Με την αμυντική της εντολή, η επιχείρηση ASPIDES εξυπηρετεί την προστασία των παγκόσμιων κοινών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος και των μέσων διαβίωσης όσων ζουν γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η επιχείρηση ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου SOYNION ανεστάλη στις 3 Σεπτεμβρίου καθώς κρίθηκε ότι ήταν δεν ήταν ασφαλής.

Σε ανακοίνωση τότε η επιχείρηση «Ασπίδες» ανέφερε ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες που ήταν υπεύθυνες για την επιχείρηση διάσωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της επιχείρησης ρυμούλκησης του SOUNION, ότι δεν ήταν ασφαλές να προχωρήσει και διερευνούν εναλλακτικές λύσεις».

Χτυπήθηκε την 21η Αυγούστου ανοιχτά του λιμένα Χοντάιντα

Το δεξαμενόπλοιο SOUNION, υπό ελληνική σημαία, με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου στις δεξαμενές του, χτυπήθηκε επανειλημμένα την 21η Αυγούστου ανοιχτά του λιμένα Χοντάιντα, τον οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones εφόρμησης και πυραύλους.

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο βρίσκεται 72 ν.μ. δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης.

Το εικοσιπενταμελές πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου, το οποίο αποτελούσαν 23 υπήκοοι Φιλιππίνων και 2 υπήκοοι Ρωσίας, διασώθηκε από πλοίο της ναυτικής αποστολής Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επομένη της επίθεσης που υπέστη.