Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι σκληρός, όπως όλοι γνωρίζουμε και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο και για όσους βρίσκονται στην κορυφή, ή βρισκόντουσαν όπως ο Στιβ Τζομπς.

Έτσι, όταν ο αείμνηστος CEO της Apple, Στιβ Τζομπς, ανακάλυψε ότι μια αντίπαλη εταιρεία έκλεβε μερικούς από τους υπαλλήλους του, χρειαζόταν μια στιγμή να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει και τα κατάφερε.

Το όλο περιστατικό ήρθε στην επικαιρότητα μέσα από τα social media, όταν αναρτήθηκε ένα email που είχε στείλει ο Στιβ Τζομπς στον αντίστοιχο CΕΟ μεγάλου τεχνολογικού κολοσσού.

Οι χρήστες στα social παραλήρησαν… «Επικό στυλ διαχείρισης», ένα από τα σχόλια που αναρτήθηκαν.

Η αντίδραση του Στιβ Τζομπς όταν αντίπαλη εταιρεία «έκλεβε» υπάλληλους του

Όταν έμαθε ο Τζομπς ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως, η Adobe  προσπαθούσε να προσλάβει ορισμένους από τους εργαζομένους του, αποφάσισε να παρακάμψει τον ενδιάμεσο και να πάει κατευθείαν στον υπεύθυνο για το θέμα.

Και πίσω στο 2005 – όταν εστάλη το καυστικό μήνυμα – ήταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας Bruce Chizen που βρισκόταν στην καυτή θέση, καθώς διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το 2000 έως το 2007.

Όπως θα έκαναν δύο τύποι της τεχνολογίας, αποφάσισαν να συνομιλήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Τζομπς ήθελε πολύ να τσαλακώσει τους ανταγωνιστές του το πρωί της 26ης Μαΐου του 2005, καθώς λίγο μετά τις 9.30 π.μ. έστειλε ένα χωρίς περιστροφές email στον Chizen για να διευθετήσει το πρόβλημα.

View this post on Instagram

A post shared by Sarcasm (@sarcastic_us)

Η γραμμή θέματος στο email έλεγε απλά: «Πρόσληψη προσωπικού».

Το ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Chizen λέγεται ότι είχε ως εξής:

«Bruce, η Adobe κάνει προσλήψεις από την Apple.

Έχουν ήδη προσλάβει ένα άτομο και καλούν πολλά άλλα. Έχω μια πάγια πολιτική με τους υπεύθυνους προσλήψεων ότι δεν κάνουμε προσλήψεις από την Adobe. Φαίνεται ότι έχετε διαφορετική πολιτική.

Κάποιος από εμάς πρέπει να αλλάξει την πολιτική μας. Παρακαλώ πείτε μου ποιος.

Steve».

Η απάντηση του CEO της αντίπαλης εταιρείας

Σύμφωνα με αναφορές, ο Chizen χρειάστηκε σχεδόν μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας για να βρει μια απάντηση στο εντυπωσιακό email του Τζομπς.

Ο 69χρονος, ο οποίος αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Adobe και αντικαταστάθηκε από τον Shantanu Narayen, απάντησε:

«Νόμιζα ότι είχαμε συμφωνήσει να μην προσλάβουμε υπαλλήλους ανώτερου επιπέδου (στην Adobe αυτό σημαίνει Sr. Director/VP και αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του πληθυσμού).

Είμαι αρκετά σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι πρόσληψης σας έχουν προσεγγίσει πιο κατώτερους. Θα πρότεινα να το διατηρήσουμε έτσι. Ανοιχτό προς συζήτηση. Θα ήταν καλό να συμφωνήσουμε».

Ο Τζομπς δεν ήταν πολύ ευχαριστημένος με αυτή την απάντηση και ανταπάντησε με σπόντα ότι «αν είναι έτσι τα πράγματα, θα ενημερώσει τους recruiters του ότι είναι ελεύθεροι να προσεγγίσουν οποιονδήποτε υπάλληλο της Adobe που δεν είναι Sr. Director ή VP».

Αλλά ο Chizen δεν ήταν άνετος με αυτό – και προσπάθησε να διευθετήσει το αδιέξοδο προτείνοντας και στους δύο να συμφωνήσουν «να ΜΗΝ προσελκύουν ενεργά κανέναν υπάλληλο από καμία από τις δύο εταιρείες».

«Αν ο εργαζόμενος προσεγγίσει ενεργά, τότε είναι αποδεκτό», πρόσθεσε. «Αν συμφωνείτε, θα ενημερώσω τους δικούς μου».

Τα σχόλια στο διαδίκτυο

Κανένας από τους δύο αυτούς τύπους δεν σχολίασε δημοσίως αυτό το υποτιθέμενο email beef, αλλά τα emails δημοσιοποιήθηκαν σε δικαστικά έγγραφα που περιβάλλουν μια αντιμονοπωλιακή αγωγή του 2010 σχετικά με υποτιθέμενες συμφωνίες διαφόρων εταιρειών τεχνολογίας να μην καλούν ψυχρά ο ένας τους υπαλλήλους του άλλου για σκοπούς πρόσληψης.

Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε για την ανταλλαγή email: «Το λατρεύω αυτό. Ο Στιβ είπε ‘παίξε με κάποιον άλλο γιατί θα μπορούσα να πάρω όλους τους υπαλλήλους σου’».

Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Πάντα να λέτε λιγότερα από όσα είναι απαραίτητα. Απόλυτη ευελιξία».

Ενώ ένας τέταρτος σχολίασε: «Επικό στυλ διαχείρισης».