Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επιχειρήσεις: Κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία (και) στον επιχειρηματικό κόσμο

Επιχειρήσεις: Κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία (και) στον επιχειρηματικό κόσμο

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το οικονομικό κλίμα δεν πείθει ούτε τις επιχειρήσεις που εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση το επόμενο εξάμηνο θα είναι αρνητική.

Γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας -τους επόμενους μήνες- παρατηρείται τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ποντάρει τα ρέστα του στην παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η προσπάθεια αυτή βέβαια δεν σημείωσε επιτυχία και η πολυπόθητη, για το μέγαρο Μαξίμου, εικόνα κυβερνητικής επανεκκίνησης δεν δόθηκε ποτέ, όπως μαρτυρούν και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, που καταγράφουν μεγάλα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου.

H εικόνα κυβερνητικής επανεκκίνησης που επεδίωκε το Μαξίμου δεν δόθηκε

Η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις και η δυσαρέσκεια δεν κάμπτεται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι γίνεται ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν αλλά και από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ που δεν φαίνεται να έπεισαν.

H κυβέρνηση να προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα αλλά…

Υποχωρεί ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA. Το 71% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα η πλειοψηφία αναφέρει την ακρίβεια (σ.σ. σε αυθόρμητη απάντηση). Η απαισιοδοξία για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα σε σχέση με την οικονομία αποτυπώνεται και σε σχέση με την υποχώρηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στο -52%.

Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών που η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν επαρκούν.

Πυκνώνουν τα σύννεφα

Στα γκρίζα σύννεφα που μαζεύονται έρχονται να προστεθούν και οι μετρήσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) με τον κόσμο των επιχειρήσεων να δείχνει μουδιασμένος, οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση να είναι αρνητικές και οι προσδοκίες για καλυτέρευση της κατάστασης σταθερές.

Πιο συγκεκριμένα, το 21% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό (24% στην έρευνα του Νοεμβρίου 2023), ενώ το ποσοστό όσων αναμένουν ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι χει­ρό­τε­ρο από το αντίστοιχο περσινό βρίσκεται στο 32% (έναντι 35% τον Νοέμβριο 2023). Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι περίπου ίδιο με το αντίστοιχο περσινό (40% έναντι 35% τον Νοέμβριο 2023).

Απαισιοδοξία επικρατεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στις νησιωτικές Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπου οι αισιόδοξες εκτιμήσεις υπερτερούν σαφώς των απαισιόδοξων, ενώ το υψηλότερο ποσοστό απαισιόδοξων εκτιμήσεων καταγράφεται στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.  Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις υπερτερούν – έστω και οριακά – των απαισιόδοξων μόνο στον τομέα των Κατασκευών. Η αισιοδοξία επικρατεί στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όσες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 € και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω), ενώ στον αντίποδα απαισιοδοξία επικρατεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (όσες απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 100.000 € ετησίως, κυρίως ατομικές και μη κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις).

Το 56% εκτιμά πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί

Επιδείνωση καταγράφεται σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο εξάμηνο, καθώς το ποσοστό όσων αναμένουν βελτίωση μειώνεται, από το 15% τον Νοέμβριο του 2023 στο 12% σήμερα, ενώ το ποσοστό όσων ανα­μένουν επιδεί­νω­ση, αυξάνεται από το 50% του Νοεμβρίου 2023, στο 56% σή­μερα.

Σχεδόν σταθερές, σε σχέση με τον Νοέμβριο 2023, παραμένουν οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πωλήσεων υπηρεσιών/προϊόντων κατά το επόμενο εξάμηνο: το 25% των επιχειρήσεων αναμένουν αύξηση των πωλήσεών τους κατά το επόμενο εξάμηνο (27% το Νοέμβριο 2023), ενώ μείωση προβλέπουν το 29% των επιχειρήσεων (όσο και τον Νοέμβριο 2023).

Η απαισιοδοξία τροφοδοτείται κυρίως από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κυριαρχούν αισιόδοξες εκτιμήσεις). Σαφώς αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα, καθώς το 38% αναμένουν αύξηση πωλήσεων κατά το επόμενο εξάμηνο, έναντι 16% που αναμένουν μείωση.

Το μέλλον του κλάδου και οι επενδύσεις

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απαισιόδοξα το μέλ­λον του κλάδου τους για το επόμενο εξάμηνο: το ποσοστό όσων αναμένουν δυσμενέστερη κατάσταση αυξάνεται από το 53% το Νοέμβριο του 2023, στο 57% σήμερα, και το συνολικό ποσοστό όσων προ­βλέπουν βελτίωση της κατάστασης ή σταθερότητα μειώνεται αθροιστικά στο 41%, έναντι 44% τον Νοέμβριο του 2023.

Και στο δείκτη αυτό η καλύτερη εικόνα καταγράφεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και σε όσες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.

Μειωμένο, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2023, εμφανίζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που σχεδιάζει να προχωρήσει σε κάποιου είδους επένδυση, όπως αγορά ακινήτου ή πάγιο εξοπλισμό ή επέκταση δραστηριοτήτων κτλ., κατά το επόμενο εξάμηνο: από 28% το Νοέμ­βριο του 2023, στο 22% σήμερα. Τα υψηλότερα ποσοστά, όσων σχεδιάζουν κάποια επένδυ­ση κατά το επόμενο εξάμηνο, καταγράφονται στους τομείς των Κατασκευών, στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 5 εργαζόμενους και πάνω (και κυρίως σε όσες απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους) και στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 χιλ. ευρώ (και κυρίως σε όσες έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 1.000.000 €).

To 33% των επιχειρήσεων αναμένουν μείωση ρευστότητας

Απασχόληση και ρευστότητα

Ελαφρά θετικό είναι το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της συνολική απασχόλησης στις επιχειρήσεις.  Η ισχυρότερη εκτίμηση για αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής (19% αναμένουν αύξηση της απασχόλησης στην επιχείρησή τους έναντι μόλις 7% που αναμένουν μείωση) ενώ η πιο αρνητική εικόνα καταγράφεται στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας (10% αναμένουν αύξηση της απασχόλησης, έναντι 21% που αναμένουν μείωση).

Σχετικά σταθερή εικόνα καταγράφεται και στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την ρευστότητά τους κατά το επόμενο εξάμηνο: το 16% αναμένουν αύξηση της ρευστότητάς τους (όσο και τον Νοέμβριο 2023), έναντι 33% που αναμένουν μείωση ρευστότητας (από 36% τον Νοέμβριο 2023) και 46% που εκτιμούν ότι η ρευστότητά τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει αμετάβλητη (από 43% τον Νοέμβριο 2023).

Δανειακές ανάγκες και τιμές προϊόντων – υπηρεσιών

Αυξάνεται εκ νέου (σταθερά αυξητική τάση από τον Νοέμβριο του 2022 και την έναρξη των μετρήσεων του «Βαρόμετρου ΚΕΕΕ») το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι οι δανειακές τους ανάγκες θα παραμείνουν αμετάβλητες κατά το επόμενο εξάμηνο, φθάνοντας πλέον στο 75%, ενώ μειώνεται στο 14% (από 18% τον Νοέμβριο 2023) το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν αύξηση των δανειακών τους αναγκών το επόμενο εξάμηνο και παραμένει σχεδόν σταθερό το ποσοστό όσων αναμένουν μείωση (7% έναντι 8% τον Νοέμβριο 2023).

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων προβλέπουν ότι οι τιμές των προϊόντων – υπηρεσιών τους κατά το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνουν σταθερές (50%, έναντι 47% τον Νοέμβριο 2023), ενώ το 4% αναμένει μείωση των τιμών (όσο και τον Νοέμβριο 2023). Στον αντίποδα, 40% των επιχειρήσεων αναμένουν αύξηση των τιμών (έναντι 43% το Νοέμβριο του 2023), είτε στο επίπεδο του τρέχοντος πληθωρισμού (18%), είτε πάνω από το επίπεδο του τρέχοντος πλη­θωρισμού (17%), είτε κάτω από το επίπεδο του τρέχοντος πληθωρισμού (5%).

Eπιδείνωση παρουσιάζεται στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις τράπεζες

Κύκλος εργασιών, τράπεζες, προβλήματα

To 43% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών τους παρέμεινε σταθερός το περασμένο εξάμηνο, έναντι 33% που αναφέρουν μείωση και 21% που αναφέρουν αύξηση.

Ελαφρά θετικές είναι οι καταγραφές για την εξέλιξη των θέσεων εργασίας κατά το προη­γού­μενο εξάμηνο, καθώς το 76% αναφέρουν ότι διατήρησαν τις θέσεις εργασίας, το 13% αναφέρουν ότι τις αύξησαν και το 10% αναφέρουν ότι τις μείωσαν.

Ελαφρά επιδείνωση παρουσιάζεται στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις τράπεζες, καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ικανοποιημένες από την αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται βρίσκεται στο 54% (58% το Νοέμβριο του 2023), έναντι 42% που δηλώνουν μη ικανοποιημένες (38% το Νοέμβριο του 2023).

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, το υψηλό κόστος ενέρ­γειας/ καυσίμων (56% από 58% τον Νοέμβριο 2023), οι φορολογικές/ ασφαλιστικές υποχρεώσεις (41% από 35% τον Νοέμβριο 2023) και το υψηλό κόστος πρώτων υλών/ προϊόντων (39% από 46% τον Νοέμβριο 2023) ιεραρχούνται υψη­λότερα από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της ΠΑΛΜΟΣ ΑΝΑΛΥΣΙΣ (Ιούνιος – Ιούλιος 2024).

Τι λένε οι καταναλωτές

Η Πανελλαδική έρευνα μεταξύ καταναλωτών εξακολουθεί να καταγράφει κλίμα προβλημα­τι­σμού λόγω της ακρίβειας που κυριαρ­χεί στις αναφορές για τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε το εξάμηνο που μας πέρασε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 46% (έναντι 56% το Νοέμβριο του 2023) των κατανα­λω­­τών δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυ­ριού τους επιδεινώθηκε το εξά­μη­νο που πέρασε και μόλις το 7% (έναντι 6% το Νοέμβριο του 2023) δηλώνουν ότι υπήρξε βελτίωση, ενώ το 47% (έναντι 38% το Νοέμβριο του 2023) δηλώνουν ότι η κατάσταση των οικονομικών του νοικοκυριού τους παρέμεινε αμετάβλητη.

Παράλλη­λα, μειώνεται τόσο το ποσοστό όσων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους κατά το επόμενο εξάμηνο (38%, έναντι 41% το Νοέμβριο του 2023) όσο και το ποσοστό όσων «βλέπουν» βελτίωση των οικονομικών τους κατά το επόμενο εξάμηνο (9% από 12% τον Νοέμβριο 2023), ενώ το 50% δεν αναμένουν κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στα οικονομικά του νοικοκυριού τους (ένα­ντι 46% το Νοέμβριο του 2023).

Tο 46% των κατανα­λω­­τών δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυ­ριού τους επιδεινώθηκε

Απαισιοδοξία

Εντονότερη απαισιοδοξία επικρατεί και σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας στο επόμενο εξάμηνο, καθώς αυξάνεται στο 47% το ποσοστό όσων α­να­μένουν επι­δείνωση (από 44% το Νοέμβριο του 2023) και μειώνεται στο 11% (από 13% το Νοέμβριο του 2023) το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αναμένουν βελτίωση, ενώ περίπου 4 στους 10 (38%) θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα μεταβληθεί ουσια­στι­κά (έ­να­ντι 39% το Νοέμβριο 2023).

Επιπλέον, όταν καλούνται να αποτιμήσουν την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, τα μι­σά περίπου νοικοκυριά (51%) δηλώνουν ότι «τα φέρνουν ίσα – ίσα με το εισόδημά τους» (55% τον Νοέμβριο του 2023), ενώ το 32% (από 30% το Νοέμβριο του 2023) δηλώνουν ότι, είτε «τρώνε από τα έτοιμα» –υποχρεώνονται δηλαδή να αναλώνουν μέ­ρος των αποταμιεύσεών τους σε ποσοστό 19% – ή χρεώνονται/δανείζονται για να τα βγά­λουν πέρα (13%). Στον αντίποδα, περίπου 1 στα 7 νοικοκυριά (16%) αναφέρουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν, σε κάποιο βαθμό, στις τρέχουσες συνθήκες.

Only in

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση – Σε απόγνωση οι νέοι

Το 2022, η χώρα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες σχεδόν του αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024